Suoraan sisältöön

Nuorisoasemapalvelut

Tavoitteena on päihteidenkäytön ja siihen liittyvien riskien kartoitus, psykososiaalisen tuen arviointi, avohoitosuunnitelman laatiminen ja päihdekuntoutuksen toteutus sekä tarvittaessa laitoskuntoutukseen ohjaaminen.

Menetelminä mm. päihdearvioinnit (esim. EuroAdad), supportiiviset hoitokeskustelut, perheterapia, verkostotyö sekä lääkehoidot. Alaikäisten hoito toteutetaan yhdessä vanhempien ja tarvittaessa lastensuojelun ja koulun kanssa. Hoidon tavoitteena on tukea nuorta ja vanhempia päihteettömään elämäntapaan ja hoitaa akuuttia päihdeongelmaa. Myös päihdeperheissä kasvaneet nuoret voivat hakeutua nuorisoaseman asiakkaiksi.

Osalla asiakkaista pääasiallisena ongelmana on nettiriippuvuus- tai nettipelaaminen ja näiden asiakkaille voidaan tehdä peliriippuvuuden alkukartoitus, palveluohjaus sekä työskentelyssä heidän kanssaan voidaan käyttää kognitiivisia työmenetelmiä.

Yksilöllinen hoitosopimus tehdään hoidontarpeen arvioinnin jälkeen. Hoitopalveluvalikko kattaa sekä yksilö-että perhetyön ja vuositasolla n. 2-3 suljettua vertaistukiryhmää nuorille ja nuorten vanhemmille/läheisille. Avokuntoutukseen voi kuulua valvottu päihdeseula.

Psyykkisesti kaikkein huonokuntoisimmat nuoret pyritään ohjaamaan psykiatrian palveluihin. Psykiatrian palveluista nuorisoasemille ohjattujen asiakkaiden hoidontarve täytyy kartoittaa ja arvioida huolellisesti, jotta nuori asiakas saisi tarvitsemansa asianmukaisen avun.

Käytön edellytykset:

Asiakkaiksi voivat hakeutua 13-23 -vuotta täyttäneet päihteillä ja mielialoilla oireilevat helsinkiläisnuoret ja heidän perheensä. Tukea tarjotaan myös netti- ja rahapeliongelmiin. Läheisille pyritään järjestämään tilanteen vaatima oma tuki. Yksiköissä toimii moniammatillinen sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä. Asiakkuus nuorisoasemalla perustuu vapaaehtoisuuteen.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.
Nuorisoasemapalveluita tarjotaan myös ruotsinkielisille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Lue lisää:

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Sosiaali- ja terveystoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »