Suoraan sisältöön

Paperittomien sosiaali- ja terveyspalvelut Helsingissä

Paperittomille tarjotaan välttämätön terveydenhoito kuten helsinkiläisille. Alle 18-vuotiaat ja raskaana olevat saavat samat terveydenhuollon palvelut kuin helsinkiläiset.

Jos tarvitset terveydenhuollon palveluja tai sosiaalipalveluja, ole yhteydessä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen.
Puhelinpalvelu paperittomille potilaille (ajanvaraukset, terveysneuvonta) arkisin klo 12.30-13.30, p. 09 310 53914.

Maahanmuuttoyksikön sosiaalipalveluista voit pyytää apua, jos sinulla on huoli toimeentulosta, asumisesta tai muusta elämäntilanteesta.

Paperittomille henkilöille ja Euroopan liikkuvalle väestölle tilapäistä majoitusta hätämajoituksena tarjotaan Inarintien hätämajoituksessa.
Paperittomien hätämajoituspalveluun hakeudutaan asioimalla arkisin kello 9 - 16 Maahanmuuttoyksikössä, Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskuksessa os. Työpajankatu 14 A (yhteys 1. kerroksen vastaanottopisteen kautta). Hätämajoituspaikat ovat auki klo 17 - 09. Jos paikan on varannut etukäteen, tulee hätämajoitukseen saapua klo 20: een mennessä. Kiireellisessä tilanteessa iltaisin tai viikonloppuisin vapaita majoituspaikkoja voi tiedustella suoraan Inarintieltä kello 20.00 jälkeen.

Euroopan liikkuvan väestön majoituspalveluihin hakeudutaan suoraan Inarintielle klo 17.00 alkaen.

Iltaisin, öisin ja pyhinä sinua palvelevat sairaaloiden päivystyspisteet ja sosiaali- ja kriisipäivystys. Ennen kuin menet päivystykseen, soita maksuttomaan Päivystysapu-palveluun puh. 116 117. Päivystysavusta voit kysyä neuvoja äkillisiin terveysongelmiin.

Äitiys- ja lastenneuvolapalveluihin ja suun terveydenhuoltoon (hammashoito) voit hakeutua ottamalla yhteyttä ajanvaraukseen.

Hoitajan ja lääkärin vastaanottokäynnit ja neuvolapalvelut ovat maksuttomia. Hammashoito ja päivystyskäynti ovat maksullisia.

Käytön edellytykset:

Paperittomalla tarkoitetaan

- kielteisen lainvoimaisen päätöksen turvapaikkahakemukseen saanutta henkilöä, joka ei vapaaehtoisesti poistu maasta

- maassa ilman oleskelulupaa oleskelevaa, muualta kuin EU- tai Eta-valtiosta tai Sveitsistä tullutta henkilöä, jonka oleskelulupa on umpeutunut tai maahantulo tai maassa oleskelu ei ole laillista

- Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-valtiosta tai Sveitsistä tullutta henkilöä, jonka oleskeluluvan tai viisumin edellytyksenä on ollut yksityinen sairausvakuutus, mutta vakuutusturva on päättynyt tai se ei ole kattava (esim. tietyt opiskelijat, joilla on määräaikaiseen maassa oloon oikeuttava oleskelulupa)

- EU-kansalaista, jonka tilapäinen maassa oleskelu on laillista, mutta jolla ei ole vakuutusturvaa sairauden tai sairaanhoidon varalle (esim. tietyt Itä-Euroopan väestöryhmät, joilla ei ole vakuutusturvaa kotimaassaan).

Huom! Henkilö, jolla on voimassaoleva kotikuntamerkintä, saa palveluita osoitteensa mukaisesta alueellisesta toimipisteestä.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Palvelusta vastaa:

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »