Suoraan sisältöön

Rintasyövän seulonta

Rintasyövän seulonnassa eli mammografiassa pyritään rintoja tutkimalla löytämään varhaisessa vaiheessa rintasyöpä, joka on yleisin naisten syöpäsairaus.

Helsingin kaupunki tarjoaa kaikille 50 - 68-vuotiaille naisille kahden vuoden välein maksuttoman rintasyöpäseulonnan. Mammografiatutkimuksiin kutsutaan kirjeitse vuosittain parillisia vuosia täyttävät naiset.

Mammografiatutkimuksessa molemmat rinnat kuvataan tarkoitukseen suunnitellulla röntgenlaitteella. Kuvauksella voidaan todeta sellaisetkin kyhmyt, joita käsin tunnustelemalla ei vielä havaitse. Hoitaja asettaa rinnat kuvaustasolle puristukseen. Se voi tuntua hieman epämiellyttävältä, mutta kestää vain muutaman sekunnin. Jos rinnat ovat erittäin arat, esimerkiksi juuri ennen kuukautisia, kuvausaika kannattaa sopia johonkin toiseen ajankohtaan.

Helsingin kaupungin mammografiaseulonnat tuottaa Synlab (Fredrikinkatu 48, 00100 Helsinki). 

Seulontamammografiaan tullaan henkilökohtaisella kutsukirjeellä, jossa on henkilökohtainen kuvausaika. Jos aika ei sovi, vaihda tutkimusaika soittamalla numeroon  010 326 3263 tai verkossa kutsukirjeessä saamasi ohjeen mukaan.

Käytön edellytykset:

50 - 68 vuoden ikä

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Palvelusta vastaa:

Sosiaali- ja terveystoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »