Suoraan sisältöön

Kehitysvammapoliklinikan palvelut

Kehitysvammapoliklinikka tarjoaa tukea, ohjausta ja hoitoa kehitysvammaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Kehitysvammapoliklinikalla selvitetään kehitysvammaisen henkilön palvelutarpeita yhteistyössä sosiaalityön kanssa ja tehdään tutkimuksia sekä lausuntoja erilaisissa elämänvaiheissa. Keskeinen palvelumuoto on kuntoutuksen suunnittelu ja järjestäminen yhteistyössä kehitysvammaisen henkilön, hänen perheensä ja lähityöntekijöiden kanssa.

Kehitysvammapoliklinikka tarjoaa asiakkailleen:
- yksilöllisen erityishuollon tarpeen arvioinnin
- kuntoutus- ja apuvälinetarpeen arvioinnin, järjestämisen ja seurannan
- tutkimus-, hoito-, kuntoutus-, ohjaus- ja neuvontapalvelut

Asiakkaaksi hakeudutaan oman asuinalueen kehitysvammahuollon sosiaalityöntekijän kautta.

Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

Asiakkaat käyvät poliklinikalla työryhmä- ja työntekijöiden vastaanotolla. Lisäksi asiakkaiden kanssa työskennellään heille tutuissa toimintaympäristöissä (koti, päiväkoti, koulu, ryhmäkoti, työ- ja toimintakeskukset). Tavoitteena on edistää kehitysvammaisten henkilöiden toimintakykyä ja tukea heidän osallistumistaan yhteiskuntaan. Yhteistyötä tehdään asiakkaan perheiden, sosiaalityöntekijöiden, päiväkotien, koulujen, työ- ja päivätoimintojen, ryhmäkotien sekä muiden yhteistyötahojen kanssa.

Kehitysvammapoliklinikan työssä painottuvat kehitysvammaisuuteen liittyvät kysymykset, jotka ilmenevät elämän eri vaiheissa. Painopisteitä ovat mm. käytös- ja mielenterveysongelmat, autismikuntoutus, epilepsia, vuorovaikutus- ja kommunikaatio sekä koulutus ja konsultaatio.

Käytön edellytykset:

Kehitysvammapoliklinikan lääkäri ja psykologi arvioivat asiakkuuden edellytyksiä perehtyen tarvittaviin asiakirjoihin. Asiakkaaksi voivat päästä helsinkiläiset henkilöt joilla on kehitysvamma-diagnoosi ja joille myönnetään asiakkuus erityishuollon johtoryhmässä.

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi

Aiheeseen liittyvät palvelut:

Palvelusta vastaa:

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala


Suomeksi | På svenska » | In English »