Suoraan sisältöön

Valmistava opetus

Valmistava opetus on tarkoitettu 6–17-vuotiaille lapsille, jotka eivät vielä osaa tarpeeksi suomea perusopetuksen aloittamiseksi. Valmistavassa opetuksessa opiskellaan enimmäkseen suomen kieltä ja tutustutaan suomalaiseen kouluun. Jokaiselle oppilaalle tehdään oma valmistavan opetuksen suunnitelma eli opinto-ohjelma.

Valmistavaa opetusta toteutetaan eri tavoilla. Lapsen ikä määrää, millaiseen valmistavaan opetukseen hän osallistuu. Opetusta on 24–26 tuntia viikossa. Opetuksen tavoitteena on kehittyvä alkeiskielitaito, jotta oppilas selviytyy suomen kielellä tutuissa arkisissa tilanteissa.

Valmistavassa opetuksessa saa opiskella enintään yhden kalenterivuoden ajan. Valmistava opetus voi päättyä jo ennen sitä, jos oppilas pystyy seuraamaan suomenkielistä opetusta. Opettaja arvioi lapsen osaamisen.

Valmistavaa opetusta on mahdollista saada myös ruotsinkielellä. Ruotsinkieliseen valmistavaan opetukseen voi ilmoittautua ottamalla suoraan yhteyttä kouluun.

Valmistava opetus 6-vuotiaille

Suomessa lapset osallistuvat esiopetukseen vuotta ennen koulun aloittamista. Esiopetus kestää yhden vuoden ja sitä annetaan päiväkodissa. Esiopetuksessa annetaan myös valmistavaa opetusta. Se on osa muuta opetusta ja toimintaa.

Lue lisää esitteestä: Valmistava opetus esiopetuksessa PDF.

Valmistava opetus 7–8-vuotiaille

Sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, hän aloittaa koulun. Ensimmäisellä ja toisella luokalla oppilaat opiskelevat omassa lähikoulussaan. Valmistava opetus on osa muuta opetusta. Kun valmistava opetus päättyy, lapsi jatkaa samassa opetusryhmässä perusopetuksen oppilaana.

Lue lisää esitteestä: Valmistava opetus 7–8-vuotiaille PDF

Valmistava opetus 9–17-vuotiaille

9–16-vuotiaat oppilaat saavat valmistavaa opetusta omissa valmistavan opetuksen ryhmissään. Ryhmiä ei ole kaikissa kouluissa. Jokaiselle oppilaalle yritetään löytää ryhmä mahdollisimman läheltä omaa kotia tai hyvien kulkuyhteyksien päästä. Valmistavan opetuksen aikana oppilaat osallistuvat myös koulun muiden luokkien tunneille.  

Valmistavan opetuksen ryhmissä opiskellaan enimmäkseen suomen kieltä. Lisäksi opiskellaan muita oppiaineita.

Jos valmistavan opetuksen ryhmä ei ole oppilaan lähikoulussa, oppilas siirtyy omaan lähikouluunsa, kun valmistava opetus päättyy. Huoltaja voi myös hakea koulupaikkaa valmistavan opetuksen koulusta.

Lue lisää esitteestä: Valmistava opetus 9–17-vuotiaille PDF


Ota yhteyttä

valmistavaopetus@hel.fi

Preparatory education
Адаптационное обучение
Waxbarista u diyaarinta ah
التعليم التحضيري

Lue lisää perusopetuksesta Koulu tutuksi -oppaasta eri kielillä

Koulu tutuksi -opas

Bekanta dig med skolan

Introduction to school

О финской школе

Baro dugsiga

التعرف على المدرسة
معلومات عن مدرسة مرحلة التعليم األساسي ُ في هلسنكي إلى العائالت المنتقلة إلى فنلندا


Usein kysytytyt kysymykset valmistavasta opetuksesta

Selaa kysymyksiä valmistavasta opetuksesta Usein kysytyt kysymykset -sivulta. 03.12.2021 09:39