Suoraan sisältöön

Suomi toisena kielenä -opetus

Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa on erilaisia oppimääriä. Oppimäärän valinnasta päättää huoltaja.

Oppilas voi opiskella suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärää (S2), jos hänen äidinkielensä ei ole suomi tai hänellä on monikielinen tausta. Oppimäärän valinta perustuu aina oppilaan tarpeisiin, jonka arvioivat oppilasta opettavat opettajat.  Kun selvitetään oppimäärän tarvetta, huomioidaan seuraavat asiat:

  • oppilaan suomen kielen taidossa on puutteita jollakin kielitaidon alueella (puhuminen, lukeminen, kuullun ymmärtäminen, kirjoittaminen, rakenne ja sanasto) 
  • oppilaan suomen kielen taito ei vielä riitä yhdenvertaiseen koulussa osallistumiseen 
  • oppilaan suomen kielen taito ei vielä riitä suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun.

S2-oppimäärää voidaan opettaa joko omilla S2-oppitunneilla tai eriytettynä suomen kieli ja kirjallisuus -oppitunneilla. S2-oppimäärän tavoitteet ja sisällöt ovat pääosin samoja suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän kanssa. S2-oppimäärän opiskelu ei lisää oppilaan työjärjestyksen tuntimäärää.

Oppilas opiskelee S2-oppimäärän mukaisesti kunnes oppilaan taidot riittävät suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun. Myös suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän mukaan opiskeleva oppilas voi siirtyä opiskelemaan S2-oppimäärän mukaisesti, jos siihen on tarve.11.01.2022 10:26