Suoraan sisältöön

Peruskouluun ilmoittautuminen

Vuonna 2014 syntyneiden lasten oppivelvollisuus alkaa syksyllä 2021. Kaikki Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia. Jos lapsen kielitaito ei riitä perusopetukseen osallistumiseen, hänet voi ilmoittaa valmistavaan opetukseen

Tervetuloa kouluun -opas koteihin

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala lähettää ensi syksyn ekaluokkalaisille marraskuun aikana Tervetuloa kouluun -oppaan ja tammikuun alussa oppivelvollisuusilmoituksen.

Kouluun ilmoittautuminen

Kouluun ilmoittaudutaan pääasiallisesti sähköisesti osoitteessa asti.hel.fi 13.–29.1.2021 välisenä aikana. Ohjeet sähköiseen ilmoittautumiseen löytyvät tammikuussa koteihin postitettavasta oppivelvollisuusilmoituksesta sekä Sähköinen ilmoittautuminen -sivulta.

Tietyissä tapauksissa ilmoittautuminen on mahdollista tehdä vain käymällä koululla. Näitä ovat pidennetty oppivelvollisuus tai koulun aloittaminen vuotta ennen tai jälkeen oppivelvollisuuden alkamisen, erityinen tuki sekä lähikoulun vaihtaminen ruotsinkielisestä suomenkieliseen tai päinvastoin. Lue lisää Ilmoittautuminen koululla -osiosta.

Voit ilmoittaa lapsesi kouluun käymällä koululla keskiviikkona 20.1.2021 klo 8.00–10.00 tai 17.00–19.00.

Jos lapsi on yksityisen tai valtion koulun esiopetuksessa ja jatkaa syksyllä kyseisessä koulussa 1. luokalla, huoltajan toivotaan ilmoittavan asiasta oppivelvollisuusilmoituksessa mainitun lähikoulun rehtorille.

Kouluun ilmoittaudutaan sähköisesti tai käymällä koululla (PDF)

Ilmoittautuminen painotettuun, kaksikieliseen ja englanninkieliseen opetukseen

Osa kouluista tarjoaa painotettua, kaksikielistä tai englanninkielistä opetusta. Opetukseen haetaan osallistumalla soveltuvuuskokeeseen, johon ilmoittaudutaan täyttämällä hakulomake ja palauttamalla se turvasähköpostin liitteeenä 13.1.– 29.1.2021 välisenä aikana. 

Hakulomakkeen lähettämisen lisäksi ei tarvitse ilmoittautua Asti-järjestelmässä eikä käydä koululla.

Hakulomake

Lataa ilmoittautumislomake eri kielillä alta. Linkki aukeaa uuteen välilehteen.


Hakulomakkeen lähettäminen turvasähköpostilla

 1. Lataa, täytä ja tallenna yllä oleva lomake laitteellesi. Nimeä tiedosto muodossa sukunimi_etunimi, esim. hakija_hanna.
 2. Mene osoitteeseen securemail.hel.fi
 3. Kirjoita sähköpostiosoitteesi Lähettäjä-kenttään
 4. Tunnistaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
 5. Seuraa palvelun ohjeita, kunnes pääset Uusi viesti -näkymään
 6. Kirjoita viestin vastaanottajaksi soveltuvuuskoe.koulutulokkaat@hel.fi
 7. Kirjoita viestin aiheeksi ensimmäisen painotusvaihtoehdon ensimmäisenä olevan koulun nimi.
 8. Liitä lomake lähetettävään viestiin.
  • Klikkaa Valitse tiedostot.
  • Selaa ja valitse laitteeltasi täyttämäsi lomake.
  • Klikkaa Liitä –painiketta.
 9. Lopuksi lähetä viestisi painamalla Lähetä-painiketta

Jos lomakkeen lähettäminen turvasähköpostin kautta ei ole mahdollista, lomakkeen voi myös tulostaa ja lähettää ensimmäisenä hakutoiveena olevaan kouluun postitse. Koulujen yhteystiedot löytyvät niiden verkkosivuilta, jotka löydät Kouluhakutyökalun avulla.

Huom! Tervetuloa kouluun -oppaan suomenkielisessä versiossa on väärä tieto englanninkielisen ja kaksikielisen opetuksen soveltuvuuskokeiden ajankohdasta. Oikeat päivämäärät ovat 2.2.2021 (englanninkielinen opetus) ja 3.2.2021 (kaksikielinen opetus).

Helsinkiin muuttavat oppilaat

Kun perhe muuttaa Helsinkiin, huoltajan tulee ottaa yhteyttä lähikoulun rehtoriin. Oma lähikoulu löytyy Palvelukartalta.

Jos lapsi ei osaa suomea tai ruotsia, hän aloittaa valmistavassa opetuksessa. Lapsen voi ilmoittaa valmistavaan opetukseen heti, kun hän on muuttanut Helsinkiin.15.01.2021 14:03