Suoraan sisältöön

Perhepäivähoito

Lapset leikkivät lehtikasassa. Kuvaaja: Juuso Salakka

Perhepäivähoito on yksi varhaiskasvatuksen muodoista, erityisesti taaperoille ja leikki-ikäisille. Perhepäivähoidossa lapsi saa mahdollisuuden henkilökohtaiseen kasvuun pienessä ryhmässä, kodinomaisessa ympäristössä. Leikin kautta perhepäivähoidossa opitaan monipuolisesti arjen taitoja oman hoitajan ohjauksessa. Perhepäivähoidossa noudatetaan samoja varhaiskasvatussuunnitelman perusteita kuin päiväkodeissa.

Perhepäivähoito - ensiaskel varhaiskasvatukseen -esite
 
Hoivan, opin ja pedagogiikan takaa oma perhepäivähoitaja, joka on lapsille pysyvä turva ja huoltajille luotettava lapsen arjen asiantuntija. Oppimisympäristönä käytetään koko kaupunginosaa, joten lapset tutustuvat samalla Helsinkiin ja sen palveluihin. Päivien kulkua voidaan muokata joustavasti lasten ideoiden ja hoitajan erityisosaamisen mukaan. Oman kaveripäiväkodin ansiosta yhteistyö lähipäiväkodin kanssa tiivistyy, kaikilla lapsilla on tuttu hoitopaikka tilanteessa kuin tilanteessa.

Perhepäivähoidossa hoitajan työaika muotoutuu lasten hoitoaikojen perusteella. Toiminta-aika on pääsääntöisesti 8-9 tuntia päivässä. Hoitoajasta sovitaan tarkemmin ennen päivähoidon alkamista.

Perhepäivähoidon muotoja ovat

Kaikissa perhepäivähoidon muodoissa lapsiryhmän koko on neljä. Lisäksi ryhmään voidaan sijoittaa iltapäiväksi esiopetusikäinen tai koululainen.

Varhaiskasvatusmaksut määräytyvät samanlaisin perustein kuin päiväkotihoidossa. Voit laskea arvion maksusta maksuarviolaskurilla

Perhepäivähoitoa ja päiväkotihoitoa haetaan samalla varhaiskasvatushakemuksella Asti-asiointipalvelussa.

Hakeminen varhaiskasvatukseen

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa perhepäivähoidon sisällöllistä toimintaa. Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä huoltajien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma.

Usein kysyttyä perhepäivähoidosta

Lisätietoa alueesi perhepäivähoidon palveluista antaa alueen perhepäivähoidon ohjaaja.

Perhepäivähoidon ohjaajat löytyvät perhepäivähoidon alueellisilta sivuilta.04.10.2021 07:35

Yksityinen perhepäivähoito

Oman asuinalueen yksityisistä perhepäivähoitajista saa tietoa yksityisen varhaiskasvatuksen palveluvastaavalta.