Suoraan sisältöön

Perhepäivähoito

Perhepäivähoito on yksi varhaiskasvatuksen muodoista, erityisesti taaperoille ja leikki-ikäisille. Ryhmässä lapsi saa mahdollisuuden henkilökohtaiseen kasvuun pienessä ryhmässä, kodinomaisessa ympäristössä. Leikin kautta perhepäivähoidossa opitaan monipuolisesti arjen taitoja oman hoitajan ohjauksessa.
 
Hoivan, opin ja pedagogiikan takaa oma perhepäivähoitaja, joka on lapsille pysyvä turva ja vanhemmille luotettava lapsen arjen asiantuntija. Oppimisympäristönä käytetään koko kaupunginosaa, joten lapset tutustuvat samalla Helsinkiin ja sen palveluihin. Päivien kulkua voidaan muokata joustavasti lasten ideoiden ja hoitajan erityisosaamisen mukaan. Oman kaveripäiväkodin ansiosta yhteistyö lähipäiväkodin kanssa tiivistyy, kaikilla lapsilla on tuttu hoitopaikka tilanteessa kuin tilanteessa.

Perhepäivähoidossa hoitajan työaika muotoutuu lasten hoitoaikojen perusteella. Toiminta-aika on pääsääntöisesti 8-9 tuntia päivässä. Hoitoajasta sovitaan tarkemmin ennen päivähoidon alkamista.

Päivähoitomaksut määräytyvät samanlaisin perustein kuin päiväkotihoidossa. Voit laskea arvion päivähoitomaksusta maksuarviolaskurilla

Perhepäivähoitoa ja päiväkotihoitoa haetaan samalla päivähoitohakemuksella.

Lapsiryhmän koko

Kaikissa perhepäivähoidon muodoissa lapsiryhmän koko on neljä. Lisäksi ryhmään voidaan sijoittaa iltapäiväksi esiopetusikäinen tai koululainen.

Perhepäivähoidon muotoja ovat

  • perhepäivähoito hoitajan kotona
  • ryhmäperhepäivähoito
  • kolmiperhepäivähoito.

Päivähoitomaksut määräytyvät samanlaisin perustein kuin päiväkotihoidossa. Perhepäivähoitoa ja päiväkotihoitoa haetaan samalla päivähoitohakemuksella.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa päivähoidon sisällöllistä toimintaa. Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä vanhempien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma.

Lisätietoa alueesi perhepäivähoidon palveluista antaa alueen perhepäivähoidon ohjaaja.

Perhepäivähoidon ohjaajat löytyvät perhepäivähoitoalueiden sivuilta.

RyhmäperhepäiväkoditJAA
23.11.2018 14:30

Yksityinen perhepäivähoito

Oman asuinalueen yksityisistä perhepäivähoitajista saa tietoa alueen perhepäivähoidon ohjaajalta.