Suoraan sisältöön

Perhepäivähoito

Lapset leikkivät lehtikasassa. Kuvaaja: Juuso Salakka

Perhepäivähoito on yksi varhaiskasvatuksen muodoista, erityisesti taaperoille ja leikki-ikäisille. Ryhmässä lapsi saa mahdollisuuden henkilökohtaiseen kasvuun pienessä ryhmässä, kodinomaisessa ympäristössä. Leikin kautta perhepäivähoidossa opitaan monipuolisesti arjen taitoja oman hoitajan ohjauksessa.

Perhepäivähoito - ensiaskel varhaiskasvatukseen -esite
 
Hoivan, opin ja pedagogiikan takaa oma perhepäivähoitaja, joka on lapsille pysyvä turva ja vanhemmille luotettava lapsen arjen asiantuntija. Oppimisympäristönä käytetään koko kaupunginosaa, joten lapset tutustuvat samalla Helsinkiin ja sen palveluihin. Päivien kulkua voidaan muokata joustavasti lasten ideoiden ja hoitajan erityisosaamisen mukaan. Oman kaveripäiväkodin ansiosta yhteistyö lähipäiväkodin kanssa tiivistyy, kaikilla lapsilla on tuttu hoitopaikka tilanteessa kuin tilanteessa.

Perhepäivähoidossa hoitajan työaika muotoutuu lasten hoitoaikojen perusteella. Toiminta-aika on pääsääntöisesti 8-9 tuntia päivässä. Hoitoajasta sovitaan tarkemmin ennen päivähoidon alkamista.

Perhepäivähoidon muotoja ovat

Kaikissa perhepäivähoidon muodoissa lapsiryhmän koko on neljä. Lisäksi ryhmään voidaan sijoittaa iltapäiväksi esiopetusikäinen tai koululainen.

Varhaiskasvatusmaksut määräytyvät samanlaisin perustein kuin päiväkotihoidossa. Voit laskea arvion maksusta maksuarviolaskurilla

Perhepäivähoitoa ja päiväkotihoitoa haetaan samalla varhaiskasvatushakemuksella.

Hakeminen varhaiskasvatukseen

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa päivähoidon sisällöllistä toimintaa. Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä vanhempien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma.

Usein kysyttyä perhepäivähoidosta

Lisätietoa alueesi perhepäivähoidon palveluista antaa alueen perhepäivähoidon ohjaaja.

Perhepäivähoidon ohjaajat löytyvät perhepäivähoidon alueellisilta sivuilta.10.05.2021 10:24

Yksityinen perhepäivähoito

Oman asuinalueen yksityisistä perhepäivähoitajista saa tietoa yksityisen varhaiskasvatuksen palveluvastaavalta.