Suoraan sisältöön

Ruokailu

Ruokailun järjestämisestä vastaa Palvelukeskus joitain poikkeuksia lukuun ottamatta. 

Päiväkodin ruokalista

Päiväkodeilla on yhtenäinen ruokalista. Tämän lisäksi vuorohoitoa antavilla päiväkodeilla on oma ruokalistansa. 

Päiväkotien- ja vuoropäiväkotien ruokalistat

Erityisruokavalio

Helsingin kaupungin päiväkodeissa hoidettaville lapsille järjestetään erityisruokavalio terveydellisistä syistä.

Erityisruokavaliosta ilmoitetaan päiväkotiin siihen tarkoitetulla lomakkeella ja lomake toimitetaan päiväkodin johtajalle. Tarvittaessa mukaan liitetään lääkärintodistus.  

Laktoosi-intoleranssi ei edellytä lääkärintodistusta

Lapset, jotka kärsivät lievistä allergiaoireista, esimerkiksi suun kutinasta tai ihon lehahtelusta, tai laktoosi-intoleranssista, eivät tarvitse erillisiä tutkimuksia tai todistusta vaivastaan. Riittää, että asia huomioidaan ruokailutilanteissa, jolloin vältetään ärsytystä aiheuttavaa ruoka-ainetta. 

Laktoosi-intoleranssi on kiusallinen, mutta vaaraton vaiva. Kyseessä ei ole sairaus eikä allergiaoire. Järkevä toimintatapa on välttää laktoosipitoisia tuotteita yksilöllisen sietokyvyn mukaan tai käyttää tarjolla olevia vähälaktoosisia tuotteita. Kalsiumin saanti on syytä turvata tarvittaessa esimerkiksi kalkkitableteilla.

Uskonnollinen tai eettinen ruokavalio ei edellytä lääkärintodistusta

Jos lapsi noudattaa esimerkiksi uskonnollista tai kasvisruokavaliota, lääkärintodistusta ei tarvita. Ilmoitus tehdään samalla lomakkeella kuin ilmoitus erityisruokavaliosta. 

Koska lääkärintodistus tarvitaan?

Erityisruokavaliota koskeva lääkärintodistus tarvitaan, kun lapsi sairastaa diabetesta tai keliakiaa tai kärsii joidenkin elintarvikkeiden kohdalla vakavista allergiaoireista. Yleisimpiä vakavien allergiareaktioiden aiheuttajia ovat maito, muna, vehnä, kala ja pähkinät. Jos lapsi kärsii vaikeaoireisesta synnynnäisestä laktaasientsyymin täydellisestä puutteesta, tarvitaan lääkärintodistus. Oireyhtymä on erittäin harvinainen.

Yhteiset toimintatavat

Kaikissa Helsingin kaupungin päiväkodeissa, kouluissa, lukioissa ja oppilaitoksissa noudatetaan erityisruokavalioiden suhteen samoja yhteisiä käytäntöjä, jotka pohjaavat kansalliseen allergiaohjelmaan. Helsinki haluaa tarjota myös erityisruokavaliota noudattaville lapsille ravitsemuksellisesti täysipainoista ja maistuvaa ruokaa.JAA
03.12.2018 12:58