Suoraan sisältöön

Hakeminen varhaiskasvatukseen

Hae varhaiskasvatusta viimeistään neljä kuukautta ennen varhaiskasvatuksen tarpeen alkamista, myös silloin kun vasta haet työtä, opiskelupaikkaa tai asuntoa Helsingistä. Voit tehdä hakemuksen aikaisintaan vuotta aiemmin, kun tarve varhaiskasvatukseen on. Hakemus on voimassa vuoden.

Mikäli varhaiskasvatuksen tarve on ennakoimaton, on sinun haettava varhaiskasvatuspaikkaa niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään 2 viikkoa ennen kuin lapsesi tarvitsee paikan. Sinun tulee todistaa tarpeesi erillisellä tositteella.

Hakemusta ei lähtökohtaisesti käsitellä kiireellisenä, eikä kyse ole ennakoimattomasta tilanteesta, jos haet töitä. Tällöin hakemus varhaiskasvatukseen on tehtävä normaaliin tapaan viimeistään neljä kuukautta ennen kuin lapsi tarvitsee paikan.

Hakemus voidaan tulkita kiireelliseksi ja varhaiskasvatuksen tarve ennakoimattomaksi, jos saat opiskelupaikan varasijalta.


Varhaiskasvatuksen palveluihin haetaan kahdessa eri järjestelmässä

 • Asti-asiointipalvelussa voit hakea:
  • kunnallisiin päiväkoteihin
  • perhepäivähoitoon
  • ryhmäperhepäivähoitoon
  • kolmiperhepäivähoitoon
  • iltahoitoon
  • vuoropäiväkotiin
  • pohjoissaamenkieliseen päiväkoti Susannaan.
 • Voit muokata itse Astin kautta tehtyjä hakemuksia lukittumispäivään saakka

  Mikäli sinulla tai perheelläsi ei ole suomalaisia henkilötunnuksia, sinulla/perheelläsi ei ole suomalaisia pankkitunnuksia, sähköinen hakeminen ei ole muuten sinulle/perheellesi mahdollista tai jollain perheessäsi on turvakielto, voit hakea varhaiskasvatukseen paperilomakkeella. Palauta paperihakemus ensisijaisesti postitse osoitteeseen Varhaiskasvatuksen palveluohjaus, Töysänkatu 2 D, PL 51300, 00099 Helsingin kaupunki. Myös tietyt leikkipuistot ottavat paperihakemuksia vastaan. Katso hakemuksia vastaanottavat leikkipuistot.

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjaus neuvoo tarvittaessa paikan hakemiseen liittyvissä asioissa. 
varepalveluohjaus@hel.fi
puh. 09 310 80488
Puhelinpalvelu on poikkeuksellisesti avoinna vain maanantaisin ja tiistaisin kello 9-15 ajalla 1.-26.11.2021.

Etsi varhaiskasvatuspalveluita läheltäsi

Voit etsiä kunnallisia ja yksityisiä päiväkoteja palvelukartalta esimerkiksi oman kotiosoitteen mukaan. Myös Asti-asiointipalvelussa voit tutkia päiväkoteja palvelukartalta vahvasti tunnistautuneena.

Kunnalliset päiväkodit löydät alueittain tai aakkosjärjestyksessä.

Perhepäivähoitopaikat löydät alueittain.

Yksityiset päiväkodit löydät postinumeron mukaan tai aakkosjärjestyksessä. Jos haet yksityiseen varhaiskasvatukseen, ole suoraan yhteydessä valitsemaasi päiväkotiin.

Varhaiskasvatuspäätös ja paikan vastaanottaminen 23.11.2021 12:33