Suoraan sisältöön

Varhaiskasvatusmaksut

Varhaiskasvatusmaksut määrittelee asiakasmaksuyksikössä kullekin hoitopaikalle nimetty taloussihteeri, jonka yhteystiedot saat lapsen hoitopaikasta tai kasvatuksen ja koulutuksen puhelinvaihteesta, puh. 09 310 8600.
Taloussihteerin tavoitat sähköpostilla varhaiskasvatus.maksut@hel.fi.

Asiakasmaksut ja laskutus

Puhelinaika on ma-pe klo 9-11.

PL 51301, 00099 Helsingin kaupunki
Käyntiosoite: Töysänkatu 2 D 

00510 Helsinki
puh. 09 310 8600 (vaihde)
varhaiskasvatus.maksut@hel.fi

Varhaiskasvatusmaksu koskee palvelun käyttäjää, eli varhaiskasvatuksessa olevaa lasta sekä lapsen ohella hänen kanssaan yhteistaloudessa eläviä vanhempia tai muita huoltajia. Lasku toimitetaan ainoastaan siihen perheen osoitteeseen, jossa lapsi asuu huoltajan/huoltajien kanssa.

Tulotiedot toimitetaan asiakasmaksuihin ja laskutukseen joko postitse tai turvasähköpostilla, johon voit liittää tulotositteita. Mainitse viestissä lapsen päiväkoti.

Turvasähköpostiin tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Lähetä tuloselvityslomake turvasähköpostilla, avautuu uuteen selainikkunaan. Kirjoita sähköpostin aihekenttään lapsen päiväkodin nimi.

Lomakkeen liitteineen voit  myös jättää vahtimestarille Töysänkatu 2 D:ssä klo 8-16. 

Pääsääntöisesti asiakasmaksupäätös toimitetaan sähköisesti henkilökohtaiseen asiointikansioon. Saat toimituksesta ilmoituksen joko tekstiviestinä tai sähköpostina. Varmistathan, että asiakaskansiossa yhteystietosi ovat oikein.

Kansallinen sähköinen tulorekisteri ei ole vielä käytössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialla, joten tulotiedot tulee toimittaa asiakasmaksuihin ja laskutukseen yllä mainituin tavoin, joko postitse tai turvasähköpostitse.

Huom! Kevään 2020 asiakasmaksut

Hallituksen suositukset varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen hyvityksistä päättyivät 13.5., jonka jälkeen asiakasmaksuissa toimitaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti:

Toukokuun maksu on 50% koko kuun maksusta, vaikka lapsi ei olisi ollut koko kalenterikuukauden aikana paikalla varhaiskasvatuksessa, leikkipuistotoiminnassa tai koululaisten iltapäivätoiminnassa. Näissä tapauksissa lasku ajanjaksolla 1.  - 13.5.2020 on erillispäätöksellä hallituksen suosituksen mukaan hyvitetty ja 14.5. jälkeen maksut muodostuvat normaaliin varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti ks. Poissaolojen vaikutus varhaiskasvatusmaksuun.

Poissaolojen vaikutus varhaiskasvatusmaksuun

Varhaiskasvatusmaksut kattavat noin 10 % varhaiskasvatuksen järjestämiskustannuksista, eikä hyvityksiä poissaoloista pääsääntöisesti tunneta. Kuukausimaksu peritään myös poissaolopäiviltä seuraavin poikkeuksin:

  1. Jos lapsi on sairautensa vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta kaikki kalenterikuukauden toimintapäivät, maksua ei peritä lainkaan.
  2. Jos lapsi on sairautensa vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta vähintään 11 toimintapäivää kalenterikuukaudessa, maksuna peritään puolet kuukausimaksun määrästä.
  3. Jos lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta muusta syystä kuin sairautensa vuoksi kalenterikuukauden kaikkina päivinä, maksuna peritään puolet kuukausimaksun määrästä. 

Viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus

Helsingissä 5-vuotiaiden ikäluokalle (1.8. alkaen) varhaiskasvatus on maksutonta neljä tuntia päivässä. 5-vuotiaiden maksuttomuus kestää esiopetuksen aloitukseen asti (tänä vuonna 12.8.2020 asti. Esiopetus alkaa 13.8.2020).
Neljä tuntia ylittävältä osalta varhaiskasvatus on maksullista. Varhaiskasvatusmaksut määrittyvät seuraavasti:

  • kun varhaiskasvatusta 4 tuntia/pvä, varhaiskasvatus on maksutonta
  • kun varhaiskasvatusta 4-5 tuntia/pvä, 4 tuntia ylittävältä osalta peritään 20 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta
  • kun varhaiskasvatusta 5-7 tuntia/pvä, 4 tuntia ylittävältä osalta peritään 40 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta
  • varhaiskasvatusta yli 7 tuntia/pvä, 4 tuntia ylittävältä osalta peritään 65 % kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta


Ajankohtaista

Asiakasmaksutiedote 1.8.2020 lukien (pdf)

Tuloselvitys varhaiskasvatusmaksun määritystä varten (pdf)   

Maksun alentaminen tai perimättä jättäminen (pdf)

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksupäätökset muuttuvat sähköisiksi (pdf) (asiakastiedote 18.1.2018)


Laskun maksamista ja verkkolaskutusta koskevat tiedustelut voit osoittaa taloushallintopalvelun numeroon 09 3102 5300, faksi 09 3102 5355
s-posti: talpa.asiakaspalvelu@hel.f23.09.2020 10:03