Suoraan sisältöön

Esiopetukseen hakeutuminen

Helsingissä esiopetusta järjestetään useissa päiväkodeissa ja muutamissa kouluissa. Esiopetusta annetaan neljä tuntia päivässä koulujen toiminta-aikoina.

Ansökan till förskolan
Welcome to pre-primary education

Esiopetuspaikan vastaanottaminen ja hakeminen toimintakaudelle 2022–2023

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevan lapsen esiopetuspaikka vastaanotetaan Asti-asiointipalvelussa ajalla 1.–13.3.2022. 

Kunnallisen varhaiskasvatuksen ulkopuolella olevan lapselle esiopetuspaikka haetaan  1.–15.3.2022 sähköisen asioinnin kautta. Yksityiseen esiopetukseen haetaan suoraan yksityiseen päiväkotiin hakuaikana.

Hakuajalla 1.-15.3. hakemuksensa jättäneiden esiopetuspäätökset lähtevät huoltajille toukokuun aikana niin esiopetuksen 4h/päivä kuin täydentävän varhaiskasvatuksen osalta. Myöhemmin hakeneiden hakemukset käsitellään touko-kesäkuun aikana ja päätökset lähtevät huoltajille käsittelyn edetessä.

Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevan lapsen esiopetuspaikka vastaanotetaan Asti-asiointipalvelussa

Osoitamme lapsellesi valmiiksi esiopetuspaikan toimipaikasta, joka sijaitsee kotiosoitteen mukaisella esiopetuksen oppilaaksiottoalueella. Huoltajana voit valita, vastaanotatko paikan vai haetko toiseen toimipaikkaan. Esiopetuspaikka osoitetaan sen kotiosoitteen mukaisesti, jossa lapsesi on asunut 31.1.2022. Jos haet toiseen toimipaikkaan, paikka voidaan myöntää jos siellä on tilaa. Jos toivottu paikka sijaitsee toisella esiopetuksen oppilaaksiottoalueella, voidaan vapaille paikoille sijoittaa lapsi toissijaisen oppilaaksioton periaatteella edellyttäen, ettei toimipaikkaan synny tämän vuoksi uutta ryhmää. Esiopetuspaikka toisella oppilaaksiottoalueella ei takaa perusopetuksen jatkumista samalla alueella.

Varhaiskasvatus järjestetään esiopetusta täydentävänä perheen tarpeen mukaan samassa esiopetuksen toimipaikassa. Varhaiskasvatukseen ei tarvitse erikseen hakea.

Esiopetuspaikka vastaanotetaan Asti-asiointipalvelussa 1.-13.3.2022 välisenä aikana.

Mikäli et ota vastaan lapselle osoitettua esiopetuspaikkaa, paikka vapautuu toiselle hakijalle ja toiseen toimipaikkaan tulee hakea. Tässä tapauksessa esiopetusta haetaan ajalla 1.-15.3.2022 Helsingin sähköisen asioinnin kautta.

Helsingissä suomen- ja ruotsinkielistä esiopetusta järjestetään sekä kunnallisina että yksityisenä palveluna. Yksityisen päiväkodin esiopetukseen haetaan suoraan toivottuun päiväkotiin. 

Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun osallistuvan lapsen esiopetus jatkuu siinä toimipaikassa, jossa hän on nyt kaksivuotisessa esiopetuksessa. Varhaiskasvatuksen kielikylpyryhmässä olevan lapsen huoltaja vastaanottaa esiopetuspaikan kielikylvyssä suoraan päiväkodissa. Mikäli tarvitset lapselle vuorohoitoa, tulee sinun hylätä ehdotettu esiopetuspaikka ja hakea esiopetusta järjestävään vuorohoitopäiväkotiin sähköisen asioinnin kautta.

Lapsella on oikeus esiopetuspaikkaan omalla esiopetuksen oppilaaksiottoalueella.

Tarkemmat ohjeet paikan vastaanottamiseen Astissa löydät esiopetuskirjeestä:

Suomeksi: Tervetuloa esiopetukseen – tietoa huoltajille esiopetuksesta

Ruotsiksi: Välkommen till förskolan – information om förskolan till vårdnadshavare

Englanniksi: Welcome to pre-primary education – Information on pre-primary education for guardians

Arabiaksi: أهلاً وسهلاً إلى التعليم التمهيدي - معلومات لأولياء الأمور عن التعليم التمهيدي

Somaliksi: Ku soo dhowow waxbarasho-horaadka – macluumaad mas’uuliyiinta loogu talagalay ee ku saabsan waxbarasho-horaadka

Venäjäksi: Добро пожаловать на дошкольное обучение – информация о системе дошкольного обучения для опекунов


Esiopetuspaikan hakeminen muille kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oleville lapsille

Kunnallisen varhaiskasvatuksen ulkopuolella olevan lapsen huoltajan tulee hakea esiopetukseen. Esiopetusta haetaan ajalla 1.-15.3.2022 Helsingin sähköisen asioinnin kautta (asiointi.hel.fi). Mikäli sähköinen hakeminen ei ole mahdollista, paikkaa voi hakea paperisella lomakkeella, joka palautetaan postitse varhaiskasvatuksen palveluohjaukseen osoitteeseen Varhaiskasvatuksen palveluohjaus, PL 51300, 00099 Helsingin kaupunki.

Varhaiskasvatus järjestetään esiopetusta täydentävänä perheen tarpeen mukaan samassa esiopetuksen toimipaikassa. Esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta voi hakea samalla lomakkeella, kuin esiopetuspaikkaa valitsemalla palveluntarpeeksi esiopetus ja päivähoito. Esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta ei haeta Asti-asiontipalvelussa.

Esiopetuskirje kunnallisen varhaiskasvatuksen ulkopuolella olevalle lapselle:

Suomeksi: Tervetuloa esiopetukseen – tietoa huoltajille esiopetuksesta

Ruotsiksi: Välkommen till förskolan – information om förskolan till vårdnadshavare

Englanniksi: Welcome to pre-primary education – Information on pre-primary education for guardians

Arabiaksi:  أهلاً وسهلاً إلى التعليم التمهيدي - معلومات لأولياء الأمور عن التعليم التمهيدي

Somaliksi:Ku soo dhowow waxbarasho-horaadka – macluumaad mas’uuliyiinta loogu talagalay ee ku saabsan waxbarasho-horaadka

Venäjäksi:Добро пожаловать на дошкольное обучение – информация о системе дошкольного обучения для опекунов


Kaksivuotinen esiopetus

Hakemisesta tiedotetaan alkuvuodesta 2022 erikseen niitä perheitä, joita kokeilu koskee. Kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun ei voi hakea sähköisen asioinnin tai Asti-asiointipalvelun kautta. Lisätietoa kaksivuotisesta esioeptuksesta.

Yksityisen päiväkodin esiopetukseen hakeminen 

Yksityisen päiväkodin esiopetukseen hakemus toimitetaan suoraan toivottuun yksityiseen päiväkotiin.

Yksityisen esiopetuksen järjestämispaikat 2022-2023

Lisätietoa saat yksityisestä päiväkodista.

Hakeminen toimintakaudelle 2021–2022

Esiopetukseen kaudelle 2021–2022 haetaan sähköisen asioinnin kautta.

Lue lisää esiopetukseen hakemisesta.

Siirry sähköiseen asiointiin.

Sähköisellä hakemuksella ei voi hakea esiopetukseen yksityisissä päiväkodeissa. Jos haet esiopetuspaikkaa yksityisessä päiväkodissa, ole suoraan yhteydessä valitsemaasi päiväkotiin. 

Hakeminen lomakkeella

Esiopetukseen voi hakea paperilomakkeella seuraavissa tilanteissa:

  • lapsella ei ole suomalaista henkilötunnusta
  • perheellä ei ole suomalaisia pankkitunnuksia
  • sähköinen hakeminen ei ole muuten mahdollista.

Täytetty hakemus postitetaan tai jätetään ensisijaisesti haettavaan päiväkotiin.

Hakemus esiopetukseen (pdf)

Ilmoitus poissaolosta esiopetuksessa (pdf)

Lisätietoa esiopetuksesta saa esiopetusta tarjoavista kunnallisista päiväkodeista.
02.05.2022 13:36