Suoraan sisältöön

Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (Valma)

Valmentavassa koulutuksessa saat valmiudet hakeutua ammatillisiin opintoihin.

Kenelle?

  • Sinulle, joka olet päättänyt peruskoulun etkä vielä tiedä mitä haluat opiskella ja haluat parantaa opiskelutaitojasi ennen toisen asteen opintoja. Hae Valmaan opintopolun kautta.
  • Aikuisille, jotka haluavat parantaa valmiuksiaan opiskella toisen asteen koulutuksessa. Sopii esimerkiksi maahanmuuttajille ja alan vaihtoa suunnitteleville. Hae Valmaan jatkuvassa haussa.

Mitä?

Yksilöllisen opiskelusuunnitelman mukaisesti: 

  • Perehdyt ammatteihin ja koulutusaloihin.
  • Vahvistat arjen taitoja.
  • Valmentaudut työelämään.  
  • Voit suorittaa koulutuksen aikana ammatillisia opintoja.
  • Oppisopimuksen ennakkojakso voi olla osa koulutustasi. Voit myös siirtyä oppisopimuskoulutukseen, kun sinulle on löytynyt sopiva oppisopimuspaikka.

Laajuus

Opintojen kesto on puolesta vuodesta vuoteen ja niiden laajuus on 30–60 osaamispistettä. Opiskelu on päätoimista. Voit aloittaa opinnot joustavasti myös kesken lukuvuoden.   

Valmistaudu tuleviin opintoihin! -esite (pdf)

Valma, Luva ja lisäopetus yhdistyvät Tuvaksi

Uusi 1.8.2022 alkava tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (Tuva-koulutus) yhdistää aiemmat nivelvaiheen koulutukset eli perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmentavan koulutuksen (Luva) ja ammatilliseen koulutuksen valmentavan koulutuksen (Valma).

Tuva-koulutuksen kesto on enimmillään vuoden, jonka aikana opiskelija voi tarkentaa suunnitelmiaan jatko-opinnoista, korottaa perusopetuksen arvosanoja ja opiskella osia lukio- ja ammatillisesta koulutuksesta. Tuva-koulutus on suunnattu sekä oppivelvollisille että muille valmentavaa koulutusta tarvitseville.

Valma-koulutusta on tarjolla lukuvuoden 2022 loppuun saakka.15.10.2021 13:49