Suoraan sisältöön

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
PL 58231, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 22111
Toimipiste kartalla

Asukaspysäköinti

Kantakaupungissa asuvat autoilijat voivat hankkia asukaspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on aina merkitty liikennemerkillä.

Tunnus ei takaa asukkaalle (tai yritykselle) pysäköintipaikkaa vaan sallii ainoastaan poikkeamisen pysäköintikielloista, joihin on liitetty asianmukainen lisäkilpi.

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa yrityspysäköintitunnuksen. Katso ohjeet sivun alaosasta.

Katso asiakaspalvelun aukioloajat

Palveluja verkossa

Asukaspysäköintitunnus – usein kysytyt kysymykset

Kuka saa asukaspysäköintitunnuksen?

Asukaspysäköintitunnuksen saa jokainen väestörekisteritietojen mukaan alueella asuva, jolla on ajokortti ja joka ajoneuvorekisterin mukaan omistaa tai hallitsee henkilö-, paketti- tai mopoautoa, tai moottoripyörää. Myönnämme asukaspysäköintitunnuksen myös vuokra-ajoneuvoille vuokrasopimuksessa määritellyksi ajaksi. Ajoneuvo tulee olla vuokrattu yritykseltä, jonka toimiala on ajoneuvojen vuokraus.

Millaiseen ajoneuvoon?

Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

Kimppatunnus – mikä se on?

Kimppatunnus myönnetään hakemuksesta ajoneuvolle, jolla on useampi omistaja tai haltija.

Kimppatunnukseen sisältyy lupa pysäköidä kaikkien omistajien/haltijoiden asuinpaikkojen asukaspysäköintialueille. 

Jos kaupunkilaisella on kimppatunnus johonkin ajoneuvoon, hän ei voi hakea sen lisäksi itselleen omaa asukaspysäköintitunnusta tai toista kimppatunnusta.

Kimppatunnusta haetaan ja se lunastetaan ja uusitaan kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa.

Kuinka monta tunnusta voi saada?

Yksi henkilö voi saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon, ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä ns. kimppatunnus.

Miten ja mistä tunnus haetaan?

Pysäköintitunnuksen voi hakea paikan päältä asiakaspalvelusta tai sähköisesti. Sähköisten lomakkeiden käsittelyaika on n. 2 työpäivää, joten kiireellisissä tapauksissa suosittelemme paikan päällä asiointia. Kun haet ensimmäistä kertaa asukaspysäköintitunnusta sähköisesti, aloita haku täyttämällä verkkolomake (tällä lomakkeella ei voi hakea muutosta jo myönnettyyn tunnukseen tai hakea yrityspysäköintitunnusta). Yhteen lomakkeeseen voi laittaa vain yhden auton tiedot. Jos haluat tunnuksen, jossa on kahden ajoneuvon rekisterinumerot, tunnuksen hankkiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa.

Lomake pyritään käsittelemään kahden työpäivän kuluessa. Saat sähköpostiisi tiedon hakemuksesi käsittelystä ja siitä, miten saat lunastettua myönnetyn pysäköintitunnuksen kaupungin sähköisestä asiointipalvelusta.

Muista huolehtia ajoissa tunnuksen uusimisesta, sillä asiasta ei tule erillistä muistutusta. Asukaspysäköintitunnus uusitaan asiointipalvelussa omalla verkkolomakkeellaan. Lue ohjeet alempaa kohdasta "Miten tunnus uusitaan". 

Huomioithan seuraavat asiat:

 • hakijan täytyy olla ajoneuvon omistaja tai haltija Traficomin tietojen mukaan (muussa tapauksessa täytyy esittää kauppasopimus)
 • hakijan osoitteen täytyy olla väestörekisterin tiedoissa asukaspysäköintialueella
 • hakijalla tulee olla voimassa oleva ajokortti.

Tunnuksen voi lunastaa vähintään kuukaudeksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. 

Paljonko tunnus maksaa?

Asukaspysäköintitunnus ja kimppatunnus maksaa kuukaudessa (sis. alv 24 %):


2021 € / kk
Alue A Kamppi 30 €
Alue B Punavuori, Eira 30 €
Alue C Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kaivopuisto 30 €
Alue D Katajanokka 30 €
Alue E Kluuvi, Kruununhaka 30 €
Alue F Etu-Töölö 30 €
Alue H Taka-Töölö, Meilahti 30 €
Alue I Kallio, Sörnäinen 30 €
Alue J Alppiharju 30 €
Alue K Vallila 30 €
Alue L Ruskeasuo 30 €
Alue M Etelä-Haaga 15 €
Alue N Lauttasaari 15 €
Alue O Munkkiniemi 15 €
Alue P Munkkivuori, Niemenmäki 15 €

Jos kimppatunnus tunnus koskee kahta aluetta, maksu on kaksinkertainen.
Tunnuksen voi maksaa asiakaspalvelussamme käteisellä, pankkikortilla, Visa tai MasterCardilla.


Pysäköintitunnuksen hinta alueittain (pdf)

Miten tunnusta käytetään?

Tunnus tulee asettaa tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin. Moottoripyörään kiinnitetään näkyvälle paikalle tunnuksen vyöhyketarra. Jos sinulla on sähköinen pysäköintitunnus (ei laminoitu), pysäköintioikeus valvotaan rekisterinumeron perusteella sekä autoista että moottoripyöristä.

Miten tunnus uusitaan?

Asukaspysäköintitunnuksen voi uusia sähköisesti kaupungin verkkosivuilla tai kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa. Tunnuksen uusiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa, jos tunnukseen on liitetty kahden ajoneuvon rekisterinumerot tai jos perinteisen, laminoidun tunnuksen tietoihin tehdään muutoksia esimerkiksi osoitteen tai ajoneuvon vaihtumisen takia. Myös kimppatunnuksen uusiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa. Katso alta tarkemmat ohjeet tunnuksen tietojen muuttamiseen.

Miten muutoksia tunnukseen?

Jos vaihdat kotiosoitetta tai autoa, niin asukaspysäköintitunnuksen vaihto onnistuu lomakkeella, jonka käsittelyaika on pari työpäivää. Tunnuksen muutos edellyttää, että uudet tiedot ovat päivittyneet väestörekisteriin ja ajoneuvorekisteriin.

 • Asukaspysäköintitunnuksen osoitteenmuutos 
 • Asukaspysäköintitunnuksen rekisteritunnuksen muutos

  Kuitenkin sellaiset pysäköintitunnukset, joihin on kiinnitetty kaksi rekisterinumeroa, on vaihdettava kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa (Työpajankatu 8). Ota voimassa oleva pysäköintitunnus mukaasi. Sähköisen pysäköintitunnuksen voit siirtää myös soittamalla asiakaspalvelun numeroon 09 310 22111.

 • Miten tunnus irtisanotaan?

  Jos voimassa olevalle tunnukselle ei ole enää tarvetta, sen voi irtisanoa. Jos tunnuksessa on yksi rekisterinumero, tunnus voidaan irtisanoa verkkolomakkeella. Jos tunnuksessa on kaksi rekisterinumeroa, se irtisanotaan toimittamalla fyysinen tunnus postitse tai henkilökohtaisesti tuomalla kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. Tunnuksen lisäksi asiakaspalveluun toimitetaan sen tilin numero, jolle rahat halutaan palautettavan. Rahat palautetaan jäljellä olevista täysistä kuukausista. Tunnuksen voimassaolo päätetään siihen päivään, jolloin tunnus palautetaan.

  Miksi asukaspysäköintiä laajennetaan uusille alueille?

  Asukaspysäköintiä laajennettiin vuonna 2018 Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Etelä-Haagaan ja Kivihakaan sekä lähivuosina todennäköisesti myös Kumpulaan, Toukolaan ja Käpylään. Tavoitteena on vähentää muualta tulevien työmatkapysäköintiä ja tällä tavoin helpottaa alueen asukkaiden pysäköintiä. Lisäksi autojen pitkäaikaista säilytystä pyritään siirtämään pois katujen varsilta ja helpottamaan katujen talvikunnossapitoa.  18.08.2021 17:10

  Vähäpäästöisten alennus

  Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille autoille alennuksen pysäköintimaksuista.

  Asukaspysäköintialennus pysäköintihalliin

  Osa kantakaupungin pysäköintilaitoksista myöntää pysäköinnistä alennuksen henkilöille, jotka ovat oikeutettuja asukaspysäköintitunnukseen.

  Yrityspysäköinti

  Yritykset voivat lunastaa autoihinsa oman vyöhykkeensä yrityspysäköintitunnuksen. Tunnus oikeuttaa pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla.