Asukaspysäköinti ja yrityspysäköinti

Kantakaupungissa asuvat autoilijat voivat hankkia asukaspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on aina merkitty liikennemerkillä. 

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa yrityspysäköintitunnuksen. Ks. omat ohjeet sivun alaosasta.
 

ASUKASPYSÄKÖINTITUNNUS

Kuka asukaspysäköintitunnuksen saa?

Asukaspysäköintitunnuksen saa jokainen väestörekisteritietojen mukaan alueella asuva, jolla on ajokortti ja joka ajoneuvorekisterin mukaan omistaa tai hallitsee henkilö-, paketti- tai mopoautoa, tai moottoripyörää.

Mihin ajoneuvoon?

Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

Kuinka monta tunnusta voi saada?

Yksi henkilö voi saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon, ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä ns. Kimppatunnus.

Miten ja mistä tunnusta haetaan?

Tunnus lunastetaan kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelusta. Tunnusta lunastaessa tulee olla mukana ajokortti ja ajoneuvon rekisteritiedot tai uuden auton kauppasopimus. Ennen luvan myöntämistä tarkistamme hakijan kotiosoitteen väestörekisteristä. Kimppatunnusta haettaessa kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteritietojen mukaan auton omistajia tai haltijoita. Tunnusta haettaessa kaikkien ajokortit ja osoitteet tarkistetaan.

Paljonko maksaa?

Asukaspysäköintitunnus maksaa (sis. alv 24 %) 22 euroa/kk vuonna 2017, ja sen voi lunastaa vähintään kuukaudeksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. Munkkiniemessä ja Lauttasaaressa hinnat ovat 11 euroa/kk vuonna 2017.

Sen voi maksaa käteisellä, pankki-, Visa- tai Mastercard-kortilla. Kimppatunnus maksaa 22 euroa/kk/alue tai 11 euroa/kk alue.

Miten tunnusta käytetään?

Tunnus tulee asettaa asukaspysäköintipaikalle pysäköitäessä tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin. Moottoripyörään kiinnitetään näkyvälle paikalle tunnuksen vyöhyketarra.

Miten muutoksia tunnukseen?

Jos osoite tai auto vaihtuu, on tunnus uusittava käymällä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa. Voimassa oleva tunnus on oltava mukana uutta haettaessa.
 

ASUKASPYSÄKÖINTITUNNUS PYSÄKÖINTIHALLIIN (7.1.2015 lähtien)

Tunnuksella voi pysäköidä 60 eurolla kuukaudessa (2015) seuraavissa pysäköintihalleissa arkisin klo 16 - 09 ja viikonloppuisin ilman aikarajoitusta:

Q-Park: Finlandia, Iso Erottaja, Pikku Erottaja, Kasarmitori, Meilahti, Vallila ja Vallila Kuortaneenkatu 1.
EuroPark: P-CityForum, P-Eliel ja P-Kluuvi.

Kadulla pysäköimiseen tarvitaan jatkossakin lisäksi perinteinen asukaspysäköintitunnus.

Tunnuksella voi pysäköidä myös arkisin klo 9-16 pysäköintihallin normaalilla tuntiveloitushinnalla kuitenkin siten, että enimmäisveloitus yhden päivän osalta on 15 euroa/päivä.

Tunnus myönnetään vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään yhdeksi vuodeksi kerrallaan.

Muut tunnuksen ehdot ovat samat kuin normaalissa asukaspysäköintitunnuksessa (ks. yllä) lukuun ottamatta, että tunnus on voimassa vain yhdelle ajoneuvolle yhdessä asiakkaan valitsemassa pysäköintihallissa. Asiakkaan tulee selvittää mahdolliset ajonneuvon kokorajoitukset pysäköintihalliyritykseltä.

 

YRITYSPYSÄKÖINTITUNNUS

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa oman vyöhykkeensä yrityspysäköintitunnuksen. Tunnus oikeuttaa pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla.

Kuka yrityspysäköintitunnuksen saa?

Tunnuksen voi lunastaa asukaspysäköintivyöhykkeellä toimiva yritys, julkisyhteisö tai elinkeinoharjoittaja.

Kuinka monta tunnusta voi saada?

Yrityksen yhtä toimipaikkaa kohti myönnetään enintään viisi tunnusta. Tunnukseen voidaan merkitä yhden ajoneuvon rekisterinumero.

Mihin ajoneuvoon?

Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

Miten ja mistä tunnusta haetaan?

Tunnus lunastetaan kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelusta. Tunnuksen hakijan tulee esittää taloyhtiön isännöitsijän tai kiinteistöyhtiön antama todistus, josta ilmenee, että yritys toimii kyseisessä osoitteessa (vuokrasopimus ei ole riittävä todistus) .Todistus ei saa olla kuukautta vanhempi. Lisäksi esitetään ajoneuvon rekisteritiedot, jonka avulla tarkistamme auton omistus- ja haltijasuhteet sekä yrityksen liikeyhteystunnuksen (y-tunnus).

Jos auto on yrityksen työntekijän omistuksessa tai hallinnassa, on lisäksi esitettävä todistus työsuhteesta ja siitä, että yritys maksaa työntekijälle kilometrikorvausta omalla autolla suoritetusta työajosta. Tunnusta ei myönnetä pelkkiin työmatkoihin.

Paljonko maksaa?

Tunnus maksaa 30,83 euroa/kk (sis. alv 24 %), ja sen voi lunastaa vähintään kuukaudeksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. Sen voi maksaa käteisellä, pankki-, Visa- tai Mastercard-kortilla.

Miten tunnusta käytetään?

Tunnus tulee asettaa asukaspysäköintipaikalle pysäköitäessä tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin.

Miten muutoksia tunnukseen?

Muutokset tehdään kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa. Mukana tulee olla aina voimassa oleva tunnus sekä muutokseen liittyvät dokumentit.

 

KAIKKIEN ALUEIDEN YRITYSPYSÄKÖINTITUNNUS (7.1.2015 lähtien)

Kantakaupungissa sijaitsevien yritysten on mahdollista hakea pysäköintitunnus, joka käy kaikkien alueiden asukas- ja yrityspysäköintipaikoilla. Tunnuksen hinta on 61,66 euroa/kk, ja sen voi lunastaa vähintään kuukaudeksi ja enintään vuodeksi kerrallaan. Tunnuksessa on samat ehdot kuin alueellisissa yrityspysäköintitunnuksissa (ks. yllä).

 JAA
30.06.2017 15:42