Suoraan sisältöön

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki
PL 58231, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 22111
Lue lisää
Toimipiste kartalla

Asukaspysäköinti

Kantakaupungissa asuvat autoilijat voivat hankkia asukaspysäköintitunnuksen, joka oikeuttaa pysäköimään asukaspysäköintipaikoilla. Asukaspysäköintipaikat on aina merkitty liikennemerkillä.

Tunnus ei takaa asukkaalle (tai yritykselle) pysäköintipaikkaa vaan sallii ainoastaan poikkeamisen pysäköintikielloista, joihin on liitetty asianmukainen lisäkilpi.

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa yrityspysäköintitunnuksen. Katso omat ohjeet sivun alaosasta.

Asukaspysäköintitunnus

Kuka saa asukaspysäköintitunnuksen?

Asukaspysäköintitunnuksen saa jokainen väestörekisteritietojen mukaan alueella asuva, jolla on ajokortti ja joka ajoneuvorekisterin mukaan omistaa tai hallitsee henkilö-, paketti- tai mopoautoa, tai moottoripyörää.

Millaiseen ajoneuvoon?

Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

Kuinka monta tunnusta voi saada?

Yksi henkilö voi saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon, ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä ns. kimppatunnus.

Miten ja mistä tunnus haetaan?

Tunnus lunastetaan kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelusta. Tunnuksen voi lunastaa vähintään kuukaudeksi ja enintään vuodeksi kerrallaan.  Tunnuksen voi maksaa käteisellä, pankki-, Visa- tai Mastercard-kortilla.

Tunnusta lunastaessa tulee olla mukana ajokortti ja ajoneuvon rekisteritiedot tai uuden auton kauppasopimus. Suomen rekisterissä olevan ajoneuvon rekisteriotetta ei tarvitse ottaa mukaan.

Ennen luvan myöntämistä tarkistamme hakijan kotiosoitteen väestörekisteristä. Varmistathan, että tietosi ovat päivittyneet rekisteriin ennen asiointia. Kimppatunnusta haettaessa kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteritietojen mukaan auton omistajia tai haltijoita. Tunnusta haettaessa kaikkien ajokortit ja osoitteet tarkistetaan.

Paljonko tunnus maksaa?

Asukaspysäköintitunnus ja kimppatunnus maksaa kuukaudessa (sis. alv 24 %):


2019 € / kk 2020 € / kk 2021 € / kk
Alue A Kamppi 26 € 28 € 30 €
Alue B Punavuori, Eira 26 € 28 € 30 €
Alue C Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Kaivopuisto 26 € 28 € 30 €
Alue D Katajanokka 26 € 28 € 30 €
Alue E Kluuvi, Kruununhaka 26 € 28 € 30 €
Alue F Etu-Töölö 26 € 28 € 30 €
Alue H Taka-Töölö, Meilahti 26 € 28 € 30 €
Alue I Kallio, Sörnäinen 26 € 28 € 30 €
Alue J Alppiharju 26 € 28 € 30 €
Alue K Vallila 26 € 28 € 30 €
Alue L Ruskeasuo 26 € 28 € 30 €
Alue M Etelä-Haaga 13 € 14 € 15 €
Alue N Lauttasaari 13 € 14 € 15 €
Alue O Munkkiniemi 13 € 14 € 15 €
Alue P Munkkivuori, Niemenmäki 13 € 14 € 15 €

Jos kimppatunnus tunnus koskee kahta aluetta, maksu on kaksinkertainen.
Tunnuksen voi maksaa asiakaspalvelussamme käteisellä, pankkikortilla, Visa tai MasterCardilla.

Pysäköintitunnuksen hinta alueittain (pdf)

Miten tunnusta käytetään?

Tunnus tulee asettaa tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin. Moottoripyörään kiinnitetään näkyvälle paikalle tunnuksen vyöhyketarra. Jos sinulla on sähköinen pysäköintitunnus (ei laminoitu), pysäköintioikeus valvotaan rekisterinumeron perusteella sekä autoista että moottoripyöristä.

Miten tunnus uusitaan?

Asukaspysäköintitunnuksen voi uusia kaupunkiympäristön asiakaspalvelussa tai sähköisesti kaupungin verkkosivuilla. Tunnuksen uusiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa, jos tunnukseen on liitetty kahden ajoneuvon rekisterinumerot tai jos perinteisen, laminoidun tunnuksen tietoihin tehdään muutoksia esimerkiksi osoitteen tai ajoneuvon vaihtumisen takia. Myös kimppatunnuksen uusiminen edellyttää käyntiä asiakaspalvelussa. Katso alta tarkemmat ohjeet tunnuksen tietojen muuttamiseen.

Miten muutoksia tunnukseen?

Jos osoite tai auto vaihtuu, on tunnus uusittava käymällä kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa. Voimassa oleva tunnus on oltava mukana uutta haettaessa. Jos sinulla on sähköinen pysäköintitunnus (ei laminoitu), voit uusia tunnuksen myös puhelimitse soittamalla asiakaspalveluun.

Tunnuksen uusiminen edellyttää, että muuttuneet tiedot ovat ajan tasalla väestörekisterissä ja ajoneuvorekisterissä. Tämä kannattaa varmistaa ennen käyntiä soittamalla kaupunkiympäristön asiakaspalveluun. 

Miten tunnus irtisanotaan?

Jos voimassa olevalle tunnukselle ei ole enää tarvetta, sen voi irtisanoa. Irtisanottava tunnus ja sen tilin numero, jolle rahat palautetaan, toimitetaan kaupunkiympäristön asiakaspalveluun joko postitse tai henkilökohtaisesti käymällä. Jos käytössä on sähköinen pysäköintitunnus, irtisanomisen voi hoitaa myös sähköpostitse. Rahat palautetaan jäljellä olevista täysistä kuukausista. Tunnuksen voimassaolo päätetään siihen päivään, jolloin tunnus palautetaan.

Miksi asukaspysäköintiä laajennetaan uusille alueille?

Asukaspysäköintiä laajennettiin vuonna 2018 Munkkivuoreen, Niemenmäkeen, Etelä-Haagaan ja Kivihakaan sekä lähivuosina todennäköisesti myös Kumpulaan, Toukolaan ja Käpylään. Tavoitteena on vähentää muualta tulevien työmatkapysäköintiä ja tällä tavoin helpottaa alueen asukkaiden pysäköintiä. Lisäksi autojen pitkäaikaista säilytystä pyritään siirtämään pois katujen varsilta ja helpottamaan katujen talvikunnossapitoa.JAA
06.02.2020 08:52

Vähäpäästöisten alennus

Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille autoille alennuksen pysäköintimaksuista.

Asukaspysäköintialennus pysäköintihalliin

Osa kantakaupungin pysäköintilaitoksista myöntää pysäköinnistä alennuksen henkilöille, jotka ovat oikeutettuja asukaspysäköintitunnukseen.

Yrityspysäköinti

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa oman vyöhykkeensä yrityspysäköintitunnuksen. Tunnus oikeuttaa pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla.