Suoraan sisältöön

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyöriä telineessä illalla viiskulmassa.

Helsingin kaupunki tavoittelee pyöräilyn osuuden kasvattamista kaupunkiliikenteessä. Kaupunkipyöräpalvelu tukee tätä tavoitetta. 

Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjiksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät. Pyöräasemalta pyörän saa ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella tai HSL:n matkakortilla sekä avainkoodilla. Viideltä asemalta pyörän saa käyttöönsä maksukortilla ilman ennakkorekisteröitymistä.

Kaupunkipyörä on yhteiskäyttöpyörä Helsingin kantakaupungissa liikkuville, niin asukkaille kuin vierailijoillekin. Kaupunkipyöräjärjestelmä täydentää joukkoliikennepalveluja ja tuo matka-aika- ja terveyshyötyjä.

Kaupunkipyöräpalvelun alkaessa vuonna 2016 verkosto käsitti 50 pyöräasemaa ja 500 kaupunkipyörää. Vuonna 2017 palvelu tarjosi 1400 pyörää 140 asemalla ulottuen Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti. Myös Espoossa kokeiltiin kesällä 2017 kaupunkipyöriä Matinkylän-Olarin alueella 10 asemalla ja 100 pyörällä. 2018 kaupunkipyörillä pääsi ajamaan Helsingissä jo huhtikuussa. Toukokuussa 2018 Espoo saa 70 pyöräasemaa ja 700 pyörää. Myöhemmin kesällä 2018 Espooseen asennetaan vielä 35 pyöräasemaa ja pyöriä tulee 350 lisää. Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräpalvelu toimii yhtenä kokonaisuutena

PolkupyöräPääkaupunkiseudun kunnat ja HSL ovat laatineet pyöräilyn markkinointistrategian vuosille 2016–2020. Strategian tavoitteena on kasvattaa pyöräilyä ja lisätä liikkujien ymmärrystä toisiaan kohtaan. Pyöräilyä edistetään muun muassa baanaverkkoa laajentamalla, parantamalla pyöräpysäköintiä ja kaupunkipyörillä, joiden keltainen väri on yhtenäisesti viestinnässä käytettävä pyöräilyn brändiväri.

HKL vastaa Helsingin kaupunkipyöräpalvelun hankinnasta. Sopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi ja sen arvo on 12 950 000 euroa. Järjestelmän toimittaa konsortio Moventia & Smoove, josta Smoove toimittaa palvelun pyörät ja pyöräasemat, ja Moventia tulee huolehtimaan siitä, että asemien täyttöaste pysyy tasaisena ja pyörät ehjinä. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainosmediasta sekä kumppanuuksista Moventia & Smooven alihankkijana. CityBike Finland on toimittajakonsortion suomeen perustama yhtiö, joka vastaa pyörien päivittäishuollosta, asiakaspalvelusta ja siitä, että pyöräasemien täyttöaste pysyy tasaisena.

Lisätietoa:

www.hsl.fi/kaupunkipyörät, rekisteröityminen käyttäjäksi ja käyttöohjeet.
www.pyöräilymetropoli.fi, HSL:n pyöräilypalvelu tarjoaa askelmerkit pyöräilyyn: seudun parhaat pyöräreitit ja neuvoja pyöräilyyn.
www.reittiopas.fi/, reitit julkisilla, kävellen, pyörällä tai autolla – paikantava ja ajantasainen tieto.JAA
23.11.2018 14:14