Kaupunkipyörät

Helsingin kaupunki tavoittelee pyöräilyn osuuden kasvattamista kaupunkiliikenteessä. Kaupunkipyöräpalvelun käyttöön ottaminen kesällä 2016 tukee tätä tavoitetta. 

Kaupunkipyöräjärjestelmän käyttäjiksi rekisteröidytään HSL:n verkkosivuilla osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyörät. Pyöräasemalta pyörän saa ajettavaksi rekisteröitymisen yhteydessä saatavalla pyöräilijätunnuksella tai HSL:n matkakortilla sekä avainkoodilla. Viideltä asemalta pyörän saa käyttöönsä maksukortilla ilman rekisteröitymistä.

Kaupunkipyörä on yhteiskäyttöpyörä Helsingin kantakaupungissa liikkuville, niin asukkaille kuin vierailijoillekin. Kaupunkipyöräjärjestelmä täydentää joukkoliikennepalveluja ja tuo matka-aika- ja terveyshyötyjä.

Aluksi tarjolla on 50 pyöräasemalla 500 kaupunkipyörää. Asemat sijaitsevat Helsingin kantakaupungin alueella, joka rajoittuu lännessä Ruoholahteen, pohjoisessa Taka-Töölöön ja idässä Sörnäisiin. Vuonna 2017 palvelu tarjoaa 1500 pyörää 150 asemalla ulottuen Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti.

Pääkaupunkiseudun kunnat ja HSL ovat laatineet pyöräilyn markkinointistrategian vuosille 2016–2020. Strategian tavoitteena on kasvattaa pyöräilyä ja lisätä liikkujien ymmärrystä toisiaan kohtaan. Pyöräilyä edistetään muun muassa baanaverkkoa laajentamalla, parantamalla pyöräpysäköintiä ja kaupunkipyörillä, joiden keltainen väri on yhtenäisesti viestinnässä käytettävä pyöräilyn brändiväri.

HKL vastaa Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnasta. Sopimus on tehty kymmeneksi vuodeksi ja sen arvo on 12 950 000 euroa. Järjestelmän toimittaa konsortio Moventia & Smoove, josta Smoove toimittaa palvelun pyörät ja pyöräasemat, ja Moventia tulee huolehtimaan siitä, että asemien täyttöaste pysyy tasaisena ja pyörät ehjinä. Clear Channel Suomi Oy vastaa hankkeeseen liittyvästä mainosmediasta sekä kumppanuuksista Moventia & Smooven alihankkijana.

Lisätietoa:

www.hsl.fi/kaupunkipyörät, rekisteröityminen käyttäjäksi ja käyttöohjeet.
www.pyöräilymetropoli.fi, HSL:n pyöräilyportaali tietoa ja linkkejä eri toimijoiden pyöräilyaiheisille verkkosivuilleJAA
05.05.2017 14:04