Suoraan sisältöön

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
PL 58231, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 22111
Toimipiste kartalla

Katujen rakentaminen

Helsinkiä rakennetaan vilkkaammin kuin koskaan. Uusille asuin- ja työpaikka-alueille tehdään katuja. Vanhoja katuja korjataan ja niiden alla olevia putkia ja kaapeleita uusitaan, jotta kaupunki säilyy toimivana.

Kaupungin kasvuun varaudutaan myös liikennejärjestelmää kehittämällä. Varsinkin kantakaupungin katuja uudistetaan niin, että joukkoliikenteellä, kävellen ja pyörällä liikkuminen on sujuvaa. Mitä useampi matka tehdään näillä tilaa säästävillä kulkumuodoilla, sitä toimivampana kaupungin liikenne säilyy.

Vuonna 2020 alkavat keskeiset katurakennuskohteet

Caloniuksenkadun, Runeberginkadun ja Helsinginkadun uudistus

Caloniuksenkadun, Runeberginkadun ja Helsinginkadun uudistuksessa rakennetaan uusia pyöräteitä sekä parannetaan julkisen liikenteen sujuvuutta ja jalankulkureittejä. Samalla uusitaan laajasti kadun alla olevaa kunnallistekniikka, kuten kaapeleita sekä vesi- ja viemäriputkia.

Arvioitu rakentamisaika: loppuvuosi 2020–2022

>>Lue lisää

Herttoniemen yritysalue

Herttoniemen yritysalueella peruskorjataan useita katuja lähivuosien uutta asuinrakentamista varten. Samalla niiden liikennejärjestelyjä parannetaan.

Arvioitu rakentamisaika: lokakuun alku 2020-

>>Lue lisää

Hietaniemenkatu

Hietaniemenkatua korjataan pääasiassa pohjoispuolella, jonka huonokuntoiset jalkakäytävä ja koivukuja uusitaan. Samalla pyöräliikenne siirtyy ajoradalle, lukuun ottamatta Mechelininkadun risteysaluetta, johon rakennetaan pyöräkaistat.

Arvioitu rakentamisaika: syksy 2020 - 2021

>>Lue lisää

Kulosaaren puistotie (Itäbaana)

Kulosaaren puistotie uudistetaan pyöräkaduksi, osaksi Itäbaanaa, joka on pyöräliikenteen pääväylä idän suunnasta keskustaan. Pyöräkadulla pyörät ja autot ajavat samalla ajoradalla. Autot sovittavat nopeutensa pyöräilyyn.

Arvioitu rakentamisaika: kesä 2020 - 2021

>>Lue lisää

Laajasalontien bulevardisointi

Laajasalontie on ensimmäinen Helsinkiin rakennettava kaupunkibulevardi. Nykyisen Laajasalontien keskiosa Koirasaarentien ja Yliskyläntien välillä muutetaan puistokaduksi, ja sille rakennetaan tilavaraus raitiotielle. 

Arvioitu rakentamisaika: lopuuvuosi 2020–2022

>>Lue lisää

Ilmalan raitiotie ja Keski-Pasilan uudet kadut

Ilmalaan rakennetaan jatkoa 9-linjan raitiotielle Pasilankadulta Ilmalantorille. Samalla uusitaan Pasilankadun ja Radiokadun kunnallistekniikkaa, kuten vesiputkia, viemäreitä ja kaapeleita.

Keski-Pasilassa Veturitietä levennetään Höyrykadun ja Hakamäentien välillä. Ajokaistat lisääntyvät, ja kadun molemmille reunoille tulee jalankulku- ja pyörätiekaistat. Junaradan ylittävä silta uusitaan. Myös Ratapihakortteleiden katuja aletaan rakentaa vaiheittain.

Arvioitu rakentamisaika: kesä / syksy 2020 - kesä 2023.

>>Lue lisää

Munkkiniemen alue

Munkkiniemen alueella on useita katuhankkeita vuonna 2020: Lapinmäentien peruskorjaus, Vihdintien päällysteen uusiminen, Huopalahdentien ja Niemenmäenpuiston työt sekä Ramsaynrannan katutyöt.

Arvioitu rakentamisaika: huhtikuu 2020 - loppusyksy 2020

>>Lue lisää

Kaisantunneli

Kaisantunneli rakennetaan ratapihan ali päärautatieaseman ratakiskojen alle helpottamaan itä-länsi suunnan pyöräliikennettä ja parantamaan jalankulkijoiden kulkureittejä. 

Arvioitu rakentamisaika: alkuvuosi 2021 - maaliskuu 2023

>>Lue lisää

Suomenlinnan kadut

Suomenlinnassa parannetaan Ison Mustasaaren raitteja ja peruskorjataan Piperin puisto. Katujen kunnostuksen yhteydessä uusitaan vesihuoltoa ja kaukolämpöjohtoja sekä valaistus-, tele- ja sähkökaapeleita.

Arvioitu rakentamisaika: syksy 2020 - 2022

>>Lue lisää

Töölönlahden ja Eläintarhanlahden välinen tulvapato ja silta

Eläintarhanlahden ja Töölönlahden välille rakennetaan tulvapato, jolla pyritään estämään Töölönlahden ranta-alueiden tulviminen meritulvien ja samanaikaisten rankkasateiden aikana. Samalla uusitaan lahtien välinen jalankulun ja pyöräliikenteen silta.

Arvioitu rakentamisaika: siirtynyt alkamaan aikaisintaan syksyllä 2021 

>>Lue lisää

Meneillään olevat keskeiset katurakennuskohteet 

Hämeentien uudistus

Hämeentie uudistetaan Siltasaarenkadun ja Helsinginkadun välillä jalankululle, pyöräilylle ja joukkoliikenteelle tarkoitetuksi kaduksi. Samalla uusitaan myös raitiotien kiskot sekä kilometreittäin kadun alla olevia putkia ja kaapeleita. Sörnäisten metroasemaa kunnostetaan. 

Arvoitu rakentamisaika: 4.3 2019 - loppuvuosi 2020

>>Lue lisää

Koskelan sairaala-alueen kadut

Entisellä Koskelan sairaala-alueella valmistellaan uusien asuntojen rakentamista rakentamalla uusia katuja ja uudistamalla kunnallistekniikka.

Arvoitu rakentamisaika: 2019–2021

>>Lue lisää

Lauttasaaren sillan peruskorjaus

Lauttasaaren silta peruskorjataan. Peruskorjauksessa sen rakenteita kunnostetaan ja vahvistetaan. Samalla siltaa kehitetään kävelijöille ja pyöräilijöille paremmin sopivaksi.

Arvioitu rakentamisaika: elokuu 2019 - loppuvuosi 2020 tai alkuvuosi 2021

>>Lue lisää

Mäkitorpantie-Siltavoudintie

Mäkitorpantien ja Siltavuodintien kävely- ja pyöräreittejä muutetaan entistä turvallisemmiksi. Kaduille rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet, ja kävelytie erotetaan selkeästi noppakivellä pyörätiestä. Korotettuja suojateitä tehdään lisää ja bussipysäkkejä muutetaan entistä turvallisemmaksi.

Arvioitu rakentamisaika: 2019 - elokuu 2020

>>Lue lisää

Pirkkolan, Maunulan ja Patolan johtosiirrot

Pirkkolassa, Maunulassa ja Patolassa siirretään kunnallisteknisiä putkia ja johtoja asuntorakentamisen alta.

Arvioitu rakentamisaika: helmikuu 2019 - syksy 2020

>>Lue lisää

Raide-Jokeri

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja. Raide-Jokeri on Helsingin ja Espoon yhteinen hanke.

>>Lue lisää

Takalantie

Takalantie Puistolassa saneerataan täysin. Katurakenteiden uusimisen lisäksi kadulle rakennetaan uusi vesihuolto, kaukolämpö ja kaapeliputkitukset sekä katuvalaistus.

Arvioitu rakentamisaika: lokakuu 2019 - loppuvuosi 2021

>>Lue lisää

Telakkakadun perusparannus

Telakkaranta muuttuu lähivuosina asuin- ja työpaikka-alueeksi. Sen vuoksi Telakkakadun sekä osin Hietalahdenrannan ja Eiranrannan liikenneyhteydet muuttuvat. Kaduille rakennetaan raitiotiekiskoja ja yksisuuntaiset pyöräkaistat. Katujen alainen kunnallistekniikka uusitaan kokonaisuudessaan.

Arvioitu rakentamisaika: 2019 - kesä 2021

>>Lue lisää

Kaikki katurakennushankkeet kartalla

Avaa karttanäkymä suurempana karttapalvelussa

Kaikki katualueilla tehtävät kaivutyöt ja tapahtumat karttapalvelussa 

Katualueilla tehtävistä töistä saa tietoa myös kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta.

Pääväylien, kuten kehäteiden, töistä vastaa Väylä (entinen Liikennevirasto).

Katutyöt kuntoon

Helsinki on käynnistänyt projektin katutöiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Tavoitteena on toteuttaa katutöitä entistä sujuvammin ja nopeammin. Lue lisää Katutyöt kuntoon -sivustolta. 

Tämän sivun lyhytosoite on hel.fi/katurakentaminen.17.09.2020 15:10