Suoraan sisältöön

Vesireittiliikenne

Vesireittiliikenne Helsingin saaristoon, kuva: Helsingin kaupunki

Tule ja tutustu Helsingin saariin  

Meri ja saaristo ovat iso osa Helsingin kaupunkikuvaa ja helsinkiläisten sielunmaisemaa. Helsingin edustalla on saaria noin 300, joten tutustumiskohteita riittää jokaiselle. Saaret ovat jokaisen lähellä ja niihin matkaaminen kestää 5 - 15 minuuttia. Poikkeuksena on Kaunissaari, johon merimatka Vuosaaresta kestää noin 50 minuuttia. 

Usea eri liikennöitsijä tarjoaa lauttaliikenteensä puitteissa mahdollisuuden päästä kulkemaan Helsingin saaristoon. Lauttareitit ja -aikataulut sekä matkaliput vaihtelevat liikennöitsijän mukaan. Vain HSL:n pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen matkalipuilla pääsee Suomenlinnaan.

Suosikkisaaret helposti haltuun HSL:n Reittioppaan avulla

Reittiopas kertoo saariin suuntaaville muiden liikenneyhteyksien ohella yhteysaluksen lähtösataman ja liikennöintiaikataulun. Palvelu sujuvoittaa merkittävästi ilman omaa venettä saaristossa liikkuvien mahdollisuuksia suunnitella merellinen retkipäivä. Reittioppaaseen

Vartiosaaren ja Laajasalon välille sähkölautta osallistuvan budjetoinnin mahdollistamana

Vartiosaaren ja Laajasalon välillä alkaa tiistaista 16. kesäkuuta lähtien kulkea Helsingin saariston ensimmäinen sähköllä toimiva yhteyslauttakokeilu. Lautta kulkee Reposalmella 23. elokuuta asti.
Lue lisää >>

Saaret

Harakka - Merisatama
Luonnoltaan monipuolinen Harakan saari sijaitsee Kaivopuiston edustalla. Harakassa on luontokeskus, jota ylläpitää Helsingin Kaupunkiympäristön toimiala. Harakkaan ei saa tuoda koiria.
Merenkävijöiden yhteysvene Harakkaan Ullanlinnan laiturista Cafe Ursulan edestä, tiedustelut puh.040 533 9536.

Isosaari - Kauppatori
Isosaari on yli 100 vuotta vanha linnakesaari reilun puolen tunnin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta. Isosaari on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Nähtävyydet ja luonto ovat ainutlaatuisia. Saari on lähellä kaupunkia, mutta vapaa kaupungin äänistä.
Saarelle voit saapua suoralla yhteydellä Kauppatorilta (Keisarinluodonlaituri) lähtevällä lautalla, tilauslaivalla ja juhannuksesta alkaen omalla veneellä. Liikennöitsijä suomensaaristokuljetus.fi
Tarkempia tietoja: visitisosaari.fi ja suomensaaristokuljetus.fi

Kaunissaari - Vuosaari
Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa ulkomeren tuntumassa noin 50 minuutin merimatkan päässä Helsingistä. Saari on kaupungin ylläpitämä ulkoilupuisto, joka tarjoaa hyvät kalastus-, telttailu- ja retkeilymahdollisuudet. Liikennöinti alkaa 8.5.2020.
Norsölinen yhteysvene Kaunissaareen Vuosaaren Kalkkihiekantorilta, Kalkkihiekantien päässä.

Korkeasaari - Kauppatori tai Hakaniemi
Korkeasaari on yksi harvoista saarella sijaitsevista eläintarhoista, www.korkeasaari.fi . Eläinten lisäksi yli satavuotiaan eläintarhan nähtävyyksiin kuuluvat kaupungin upeat ranta- ja merimaisemat. Suomen Saaristokuljetus Oy liikennöi kesäkaudella Korkeasaaren eläintarhaan. Matkaan voi hypätä Kauppatorilta tai Hakaniemestä. 
Suomen Saaristokuljetuksen vene Korkeasaareen, tiedustelut puh. 0500 102 111.

Liuskasaari - Merisatama
Liuskasaari sijaitsee Merisataman edustalla. Saaressa on vuodesta 1893 alkaen toiminut Helsingfors Segelsällskap rf:n (HSS) pienvenesatama. HSS:n kerhorakennuksessa, toimii kesäisin ravintola, jota koristavat Björn Landströmin ja Mikael Schilkinin meriaiheiset taideteokset.
Helsingfors Segelsällskap rf:n yhteysvene Liuskasaareen, tiedustelut puh. 09 633 637.

Lonna - Kauppatori 
150 metriä pitkä piskuinen saari kuuluu Suomenlinnan kaupunginosaan ja se sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Etäisyys mantereelta on vain 1,5 kilometriä, matka joka taittuu yhteyslautalla seitsemässä minuutissa. Voit hypätä lautalle Kauppatorilta JT-Linen laiturilta. Katso lähtölaiturin tarkempi sijainti: JT-linen sivuilta.

Mustasaari - Taivallahti
Mustasaaren ulkoilupuisto sijaitsee Seurasaarenselän länsiosassa. Saari on Helsingin seurakuntayhtymän omistuksessa. Saaressa toimii seurakuntayhtymän vapaa-ajankeskus, jossa järjestetään kesäisin seurakuntalaisille tapahtumia esimerkiksi päiväleirejä.
Lautta Mustasaareen

Pihlajasaari - Ruoholahti tai Merisatama
Päivä Pihlajasaaressa on kuin olisi pienellä lomalla. Saari sijaitsee Hernesaaren edustalla, noin 10 minuutin merimatkan päässä keskustasta. Pihlajasaaressa on upeat ja laajat hiekkarannat ja komeat rantakalliot auringonottoon. Etelärannan kallioilta avautuu kaunis näkymä avomerelle. Saaressa on useita grillikatoksia, tilaussaunoja, ravintola ja kioski. Saaren luontopolun avulla tutustut helposti paikan historiaan ja luontoon. Saarella on myös telttailualue ja naturistiranta. Telttailu on sallittu perjantaista klo 12.00 – maanantaihin klo 12.00. Pihlajasaaressa voi ulkoiluttaa koiria pois lukien uimaranta- ja lasten leikkipaikka-alueet. 
JT-Linen yhteysvene Pihlajasaareen, tiedustelut puh. 09 534 806.

Idän saaristoreitti 
Hakaniemi - Herttoniemi - Laajasalo - Vartiosaari - Kivisaari - Satamasaari - Iiluoto - Leikosaari - Vuosaari 

Tällä reitillä pääset tutustumaan Helsingin itäiseen saaristoon. Matkalla saat maistiaisia todellisesta helsinkiläisestä saaristoelämästä.
Hyppää matkaan mukaan joko Hakaniemestä, Herttoniemestä, Laajasalosta tai Vuosaaresta. Voit pysähtyä vaikka piknikille
jollekin saarista ja jatkaa sitten matkaa seuraavalla vuorolla. Satamasaari ja Iiluoto ovat Helsingin kaupungin omistuksessa.
Suomen Saaristokuljetuksen yhteysvene ja reitin pysäkkitiedot, tiedustelut: 0600 390 111.

Sirpalesaari - Merisatama
Sirpalesaari sijaitsee Merisataman edustalla. Saaressa toimii Suomalainen Pursiseura (SPS), jonka seurasatama saari on ollut vuodesta 1963. Satama tarjoaa palveluja sekä jäsenilleen ja vierasveneilijöille. Saaressa on kesäravintola Saari.
Ferra Oy:n yhteysvene Sirpalesaareen tiedustelut puh. 050 340 1512

Suomenlinna - Kauppatori tai Katajanokka
Suomenlinnan merilinnoitus rakennettiin noin 250 vuotta sitten Helsingin edustalla oleville saarille. Kesäisin Suomenlinnaan mennään virkistäytymään, ottamaan aurinkoa ja uimaan. Historiallisessa ympäristössä on myös useita museoita. Linnoitus on ollut vuodesta 1991 alkaen Unescon maailmanperintökohde. Suomenlinnan lauttaliikenne on osa HSL:n järjestämää pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä. Suomenlinnan lauttaliikenteen tiedot, HSL:n neuvonta puh. 09 4766 4000, ma - pe klo 7 - 19, la, su ja pyhäpäivinä klo 9 - 17. JT-Linen yhteysvene Suomenlinnaan Kauppatorilta ja Hakaniemestä, tiedustelut puh. 09 534 806.  

Särkkä - Ullanlinnan laituri Cafe Ursulan vierestä
Särkän saari sijaitsee Kaivopuiston edustalla. Särkällä toimii pursiseura Merenkävijät ry. Saaren ravintola Särkänlinnaa hoitaa Palace Hotel. Merenkävijöiden yhteysvene Särkkään, tiedustelut puh. 040 533 9536.

Uunisaari - Merisatamantori
Kaivopuiston eteläpuolella sijaitsee ihastuttava Uunisaari, joka muodostuu toisiinsa kapealla salmella yhdistetyistä eteläisestä ja pohjoisesta saaresta. Hiekkarantansa ja kattavien palveluidensa ansiosta Uunisaari on suosittu virkistyssaari ja retkikohde. Saaressa toimii myös ravintola Uunisaari (puh. 09 636 870, www.uunisaari.com). Kesäisin saareen on veneyhteys Merisatamantorilta ja talvisin saarelle johtaa mantereelta ponttonisilta. Uunisaaresta voi myös kävellä siltaa pitkin Liuskasaareen. Saareen ei valitettavasti saa tuoda koiria.

Valkosaari - Eteläsatama
Valkosaari sijaitsee Eteläsatamassa Olympiaterminaalin edustalla. Valkosaaresta tuli vuonna 1861 Helsingin ensimmäisen
pursiseuran Nyländska Jaktklubbenin (NJK) kotisatama. Ravintola NJK (www.royalravintolat.com) on avoinna klo 17 -24 kaikkina päivinä, paitsi sunnuntaisin toukokuusta syyskuuhun. Saarella toimii myös pursiseuran ravintola (puh. 09 6128 6500, www.ravintolanjk.fi). Saaren pohjoispuolelta löytyy yleinen ulkoilualue.
Nyländska Jaktklubben rf:n yhteysvene noutaa rannasta valkoisen merkkiviitan ollessa ylhäällä, tiedustelut puh. 09 636 047.

Vallisaari 
Vallisaari sijaitsee Suomenlinnan naapurissa, alle puoli tuntia Kauppatorilta. Entiset sotilassaaret ovat ainutlaatuisia luonto- ja historiakohteita. Saarissa on kehittynyt ennätyksellinen lajirunsaus vuosisatojen aikana, sillä muun muassa mäyrät, lepakot, huuhkajat ja perhoset ovat löytäneet turvapaikan saarilta. Vallisaaren kahvila ja kioski tarjoavat pientä purtavaa. Vallisaareen pääsee vesibussilla tai omalla veneellä Torpedolahteen rakennettavaan retkisatamaan. 

Vallisaareen liikennöidään suorilla reiteillä Kauppatorilta (Lyypekinlaituri) ja Hakaniemestä. Lisäksi liikennöidään rengasreittiä välillä Suomenlinna – Vallisaari – Lonna. Liikennöitsijä JT-Line, tiedustelut puh. 09 534 806.

Vasikkasaari
Vasikkasaareen pääsee Kauppatorilta suoralla reitillä. 
Liikennöitsijä City Cruisers
, puh. 0400 216 795.


Helsingin ulkoilusaaret
Kaupunki hallinnoi upeita saaristoalueita ja merellisiä ulkoilupuistoja aivan kaupungin tuntumassa ja lähialueilla.

Saariston kesä (PDF)
Suomenlinnassa, lounasta Lonnassa ja villiä luontoa Vallisaaressa.03.08.2020 10:52