Suoraan sisältöön

Palvelut päivähoidolle ja kouluille

Harakan luontokeskuksen palvelut päivähoidolle ja kouluille

Päivähoidon luontopäivät

Kaivopuiston edustan saaressa sijaitseva Harakan luontokeskus järjestää maksuttomia saariseikkailupäiviä helsinkiläisille päiväkotiryhmille touko-syyskuussa. Seikkailun aiheena on saaristoluonto ja Itämeri. Ilmoittautumiset seikkailuun alkavat huhtikuun puolivälissä. Maksullisia retkiä myös tilauksesta. 

Kaksi lasta tutkii luupeilla kalliota saariseikkailuretkellä

Harakan luontokoulu

Luontokoulupäivät ovat suunnattu helsinkiläiskouluille ja ne ovat luokille ilmaisia, ainoastaan venematka Harakan saarelle on maksullinen. Luontokoulutiedote 2021

Luonnontutkimuspäivät (4–6 lk)
Luontokoulukausi ulottuu huhtikuusta loppusyksyyn. Harakan saaren lisäksi luonto-opetusta voidaan järjestää Vanhakaupungin ja Viikin alueen sekä Töölönlahden luontokohteissa. Mantereella tapaamispaikat sovitaan luokan kanssa päiväkohtaisesti. Oppilaat tutkivat luontokoulupäivän aikana luontoa maastotöitä tehden ja luonnossa liikkuen. Päivän aikana syödään eväslounas. Ilmoittautuminen luontokoulupäiviin alkaa maaliskuun puolivälin jälkeen. Ilmoittautumislomake

Ympäristöntutkimuspäivät (lukio + 7–9 lk)
Tutkimuspäivä räätälöidään ryhmän toiveiden mukaan ja on toteutettavissa koko lukuvuoden ajan. Ympäristö on jatkuvasti esillä uutisotsikoissa, somessa ja keskusteluissa. Mitä luvut ja arvot oikeasti tarkoittavat? Miten näytteitä analysoidaan ja kuinka tuloksia tulkitaan? Ympäristöntutkimuspäivät antavat vastauksen näihin kysymyksiin. Opetus voidaan järjestää koulussa, koulun ympäristössä tai Harakan saarella. Tutkimuspäiviin jatkuva haku sähköpostilla, ympäristökasvattaja Asta Ekman, etunimi.sukunimi(at)hel.fi

Luontokoululaisia Harakan rannassa tutkimusretkellä

Pääkaupunkiseudun Itämerihaastekoulujen verkosto

Ota haaste vastaan! Itämeri tarvitsee juuri sinun koulusi ottamaan selvää, mikä on Itämeren tila ja mitä koulunne voi tehdä meren hyväksi. Lisätietoja Asta Ekman, puh. 09 310 31577, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)hel.fi.

Tilausretket

Varaa ryhmällesi elämyksellinen opastettu retki Harakkaan. Voitte varata oppaan saariseikkailuun tai luontoretkelle. Helsingin ympäristöpalvelut välittää oppaiden yhteystietoja ja voitte oppaan kanssa sopia retken ajankohdasta ja painotuksista.  Lisätietoja Margit Jensen, puh. 09 310 31535 tai Harakan Luontokeskus, puh. 09 310 32028 (touko-syyskuu).

Omatoimiretket

Harakan saareen on mahdollisuus tulla omatoimisille retkille. Kaikki luontokeskuksen näyttelytilat ja akvaariot ovat ryhmien käytössä. 

Harakan saarta kiertää polku, kallioalueilla polun kulku on merkitty kallioon valkoisin kolmioin. Polulle on helppo lähteä omatoimiselle retkelle, vaikkapa hakea luontotalolta mukaan saaren kartta ja lintukuvasto. Lintujen pesintäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä (saaren poikki kulkee köysi joka rajaa suojelualueen).

Voit tutustua saareen tästä linkistä Virtuaalikierros Harakkaan

Harakassa toimii myös mobiililuontopolku: https://citynature.eu/fi/kohde/harakka/

Saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Pesimäaikana linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan. Kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi.

Suojelualueen reunalla on lintujen tarkkailupaikka, jossa on kuvataulu saarella pesivistä linnuista sekä avoimen meren puolella bunkkerin päälle rakennettu lintujenkatselulava.

Toivomme ryhmien ottavan yhteyttä ennen retkeä, puh. 09 310 32028, 09 310 31535. 


Kuvat: Mari Sahlstén ja Marianne Saviaho22.03.2021 15:08

Koulumetsähanke

Hanke edistää lasten ulkona oppimista.

Vihreä Lippu

Vihreä Lippu on koulujen ja päiväkotien kansainvälinen ympäristökasvatusohjelma.

Kouluille lainattavat näyttelyt

Ympäristökoulu Polku tarjoaa lainattaviksi kestävään kulutukseen liittyviä näyttelyitä.