Suoraan sisältöön

Ympäristökoulutus

Pääkaupunkiseudun luontokeskusten ja -koulujen järjestämät kurssit ovat suunnattu pääkaupunkiseudun opettajille, päivähoidon henkilöstölle, kasvattajille sekä kuntalaisille. Niiltä saa taitoja liikuttaa lapsia ja nuoria luonnossa sekä keinoja arjen ympäristöasioiden käsittelyyn. Kurssit ovat pääosin maksuttomia.  Kuntarajat eivät ole esteenä kursseille osallistumiseen.

pääkaupunkiseudun ympäristökasvatuskurssien esiteen kansikuva lukukaudelle 2020-2021, 3 aikuista Harakan saaren tervaleppäkosteikolla

Harakan luontokeskus

Kaivopuiston edustalla sijaitseva Harakan saari tarjoaa upean ympäristön luonto- ja Itämeriopetukseen kasvattajien tueksi. 

Harakan luontokeskuksen järjestämät kurssit lukukaudelle 2020—2021

Tukehtuuko Itämeri muoviin?  
Aika: la 22.8.2020 klo 11.00–16.00
Paikka: Harakan luontokeskus
Kohderyhmä: kemian ja luonnontieteiden opettajat sekä muut kiinnostuneet
Maailman meriin kertyy valtavat määrät muoviroskaa, eikä Itämeri ole poikkeus. Suomen rannoille kertyvästä roskasta jopa 90 prosenttia on muovia. Jos muutoksia ei tehdä, vuonna 2050 merissä voi olla enemmän muovia kuin kalaa. Mitä haittaa mikromuoveista on? Päivän aikana pohditaan aihetta ja tutkitaan mikromuoveja kalojen suolista. Kouluttajat: Itämeren asiantuntijat ja ympäristökasvattaja Asta Ekman Harakan luontokeskuksesta.

Luontohavainnointia uusin keinoin -sähköiset havaintoilmoitukset ja keinoäly avuksi luonnontiedon opetuksessa
Aika: to 3.9.2020 klo 9–15.30 
Paikka: Harakan luontokeskus
Kohderyhmä: ala- ja yläkoulujen opettajat sekä muut kiinnostuneet
Tutustutaan iNaturalist- ohjelman käyttöön. Ohjelman keinoäly auttaa tunnistamaan vaikeitakin eliöryhmiä ja vertaisarviointi vahvistaa havainnon. Tämä kaikki kartuttaa laji.fi portaalin tietoja ja näin olet osaltasi mukana kartuttamassa maamme luontotietoutta. Koulutuspäivän aikana tutustutaan iNaturalist ohjelmaan, tutkitaan saaren luontoa ja ilmoitetaan ohjelmalla havainnot. Mukaan kelin mukaiset retkivaatteet ja mielellään omat älylaitteet puhelin / tabletti. Kouluttaja: ympäristönhoitaja Matti Haapanen Helsingin ympäristöpalveluista.

Me aarteenvartijat, luonnon monimuotoisuus opetuksessa  
Aika: to 17.9. klo 13–17 ja to 12.11. klo 13–17
Paikka: Harakan luontotalolla 17.9. ja WWF:n auditoriossa 12.11., os.Lintulahdenkatu 10.
Kohderymä: esi- ja perusopetuksen opettajat
Koulutukseen osallistujat saavat ideoita ja työkaluja toiminnalliseen ja monialaiseen ympäristöopetukseen. Kurssiin osallistuvien osaaminen luonnon monimuotoisuudesta, sen tilasta ja suojelusta vahvistuu. Osallistujat saavat konkreettista tukea monialaisten oppimiskokonaisuuksien rakentamiselle. Kouluttajat: Luontokouluopettaja Pekka Paaer Helsingin ympäristöpalveluista ja Essi Aarnio-Linnanvuori WWF:stä.

Talvikurssi
Aika: to 11.2.2021 klo 9–16
Paikka: Maunulan Maja, Keskuspuisto
Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen opettajat
Lumikinoksia vai talveton talvi? Kurssi tarjoaa taitoja ja ideoita lähteä lasten kanssa luontoon talvisään oikuista huolimatta. Eläinten jäljet ja ravinto, lumen eri olomuodot, muuttuva talvi-ilmasto sekä monet ulkotehtävät tulevat tutuiksi päivän aikana. Aamukahvitarjoilu ja omakustanteinen keittolounas. Ulkovarusteet sään mukaan. Kouluttajat: Luontokouluopettaja Pekka Paaer ja ympäristökasvattaja Asta Ekman Helsingin ympäristöpalveluista.

Kevätseuranta
Aika: ke 24.3.2021 klo 9–16
Paikka: Haltialan tila, kahvila Wanha Pehtoori
Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen opettajat
Kurssi Ruutinkosken ja Haltialan peltoluonnon äärellä antaa eväitä heräävän luonnon havainnointiin lasten kanssa. Kurssilla tutustutaan varhaisiin muuttolintuihin ja kevätkasveihin sekä kevään seurantamenetelmiin. Kevätretki lasten kanssa lähiluontoa tarkkaillen on kurssin jälkeen hauskaa ja täynnä pieniä elämyksiä. Aamukahvitarjoilu ja omakustanteinen keittolounas. Kouluttajat Helsingin ympäristöpalveluista ja Luonto-Liitosta.

Lintukurssi
Aika: ti 11.5.2021 klo 8.30–15.30
Paikka: Harakan luontokeskus
Kohderyhmä: perusopetuksen ja lukioiden opettajat ja kaikki lintujen tuntemuksesta kiinnostuneet
Saariston toukokuu on täynnä lintujen ääniä ja siipien suhinaa. Monet lajit ovat jo aloittaneet pesintänsä, kun taas toiset ovat vasta muuttomatkallaan. Kurssilaiset tutustuvat saariston vesi-ja rantalintuihin sekä oppivat tunnistamaan yleisimpiä laulajia äänten ja pukutuntomerkkien avulla. Puhumme myös Suomen lintujen uhanalaisuudesta ja lintupaikkojen hoitamisesta. Aamiaiskahvitarjoilu ja omatoiminen eväslounas. Kouluttajat: Luontokouluopettaja Pekka Paaer ja ornitologi Kalle Meller.

Helsingin upea luonto oppimisympäristönä
Aika: ti 18.5.2021 klo 10–16 
Paikka: kiertoajelu Helsingin luontokohteissa
Lähtöpaikka: Kiasman edestä tilausbussipysäkiltä
Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, ala- ja yläkoulujen opettajat sekä muut kiinnostuneet
Vieraillaan muutamassa erityyppisessä edustavassa Helsingin luontokohteessa, joiden luontoon tutustutaan elämyksellisten ja tiedollisten harjoitteiden avulla. Retken aikana on mahdollista syödä omakustanteinen lounas. Liikkuminen tapahtuu tilausbussilla. Kouluttajat: ympäristötarkastajat Tuomas Lahtinen ja Hanna Seitapuro Helsingin ympäristöpalveluista.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 
Helsingin ympäristöpalvelut
Tiedotussihteeri Margit Jensen
puh. 09 310 31535 
etunimi.sukunimi@hel.fi
10.08.2020 17:14