Suoraan sisältöön

Ympäristökoulutus

Pääkaupunkiseudun luontokeskusten ja -koulujen järjestämät kurssit ovat suunnattu pääkaupunkiseudun opettajille, päivähoidon henkilöstölle, kasvattajille sekä kuntalaisille. Niiltä saa taitoja liikuttaa lapsia ja nuoria luonnossa sekä keinoja arjen ympäristöasioiden käsittelyyn. Kurssit ovat pääosin maksuttomia.  Kuntarajat eivät ole esteenä kursseille osallistumiseen.

pääkaupunkiseudun ympäristökasvatuskurssien esiteen kansikuva lukukaudelle 2020-2021, 3 aikuista Harakan saaren tervaleppäkosteikolla

Harakan luontokeskus

Kaivopuiston edustalla sijaitseva Harakan saari tarjoaa upean ympäristön luonto- ja Itämeriopetukseen kasvattajien tueksi. 

Harakan luontokeskuksen järjestämät kurssit keväällä 2021

Talvikurssi

Aika: to 11.2.2021 klo 10–14
Paikka: Maunulan Maja, Keskuspuisto
Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen opettajat
Pyrytalvi pitkästä aikaa ja kinoksia kaikkialla! Talvikurssi tarjoaa taitoja ja ideoita lähteä lasten kanssa talviluontoon
silloinkin, kun pulkkamäessä on tungosta. Eläinten jäljet ja ravinto, lumen eri olomuodot sekä monet ulkotehtävät
tulevat tutuiksi päivän aikana. Tutustumme myös iNaturalist kännykkäsovellukseen, joka tunnistaa kasveja ja eläimiä. Omat eväät tai omakustanteinen Majan keittolounas ja kahvit. Ulkovarusteet sään mukaan. 

Kouluttajat: Ympäristökasvattajat Marianne Aalto sekä Asta Ekman Helsingin ympäristöpalvelusta.

Kevätseuranta
Aika: ke 24.3.2021 klo 9–16
Paikka: Haltiala, kahvila Wanha Pehtoori
Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen opettajat
Kurssi Ruutinkosken ja Haltialan peltoluonnon äärellä antaa eväitä heräävän luonnon havainnointiin lasten kanssa. Kurssilla tutustutaan varhaisiin muuttolintuihin ja kevätkasveihin sekä kevään seurantamenetelmiin. Kevätretki lasten kanssa lähiluontoa tarkkaillen on kurssin jälkeen hauskaa ja täynnä pieniä elämyksiä. Aamukahvitarjoilu ja omakustanteinen keittolounas. Kouluttajat Helsingin ympäristöpalveluista.

Lintukurssi
Aika: ti 11.5.2021 klo 8.30–15.30
Paikka: Harakan saari
Kohderyhmä: perusopetuksen ja lukioiden opettajat ja kaikki lintujen tuntemuksesta kiinnostuneet
Saariston toukokuu on täynnä lintujen ääniä ja siipien suhinaa. Monet lajit ovat jo aloittaneet pesintänsä, kun taas toiset ovat vasta muuttomatkallaan. Kurssilaiset tutustuvat saariston vesi-ja rantalintuihin sekä oppivat tunnistamaan yleisimpiä laulajia äänten ja pukutuntomerkkien avulla. Puhumme myös Suomen lintujen uhanalaisuudesta ja lintupaikkojen hoitamisesta. Aamiaiskahvitarjoilu ja omatoiminen eväslounas. Kouluttajat: Luontokouluopettaja Pekka Paaer ja ornitologi Kalle Meller.

Helsingin upea luonto oppimisympäristönä
Aika: ti 18.5.2021 klo 10–16 
Paikka: kiertoajelu Helsingin luontokohteissa
Lähtöpaikka: Kiasman edestä tilausbussipysäkiltä
Kohderyhmä: varhaiskasvattajat, ala- ja yläkoulujen opettajat sekä muut kiinnostuneet
Vieraillaan muutamassa erityyppisessä edustavassa Helsingin luontokohteessa, joiden luontoon tutustutaan elämyksellisten ja tiedollisten harjoitteiden avulla. Retken aikana on mahdollista syödä omakustanteinen lounas. Liikkuminen tapahtuu tilausbussilla. Kouluttajat: ympäristötarkastajat Tuomas Lahti ja Hanna Seitapuro Helsingin ympäristöpalveluista.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 
Helsingin ympäristöpalvelut
Tiedotussihteeri Margit Jensen
puh. 09 310 31535 
etunimi.sukunimi@hel.fi
29.01.2021 15:07