Suoraan sisältöön

Harakan luontokeskus ja hiilineutraali Harakka

Tulethan saarelle terveenä, huolehdi käsihygieniasta ja huomioi turvavälit myös saarella liikkuessasi.

Harakan luontokeskus tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta. Keskus toimii historiallisissa tiloissa ihastuttavalla Harakan saarella, jonka kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on vertaansa vailla. Vain kivenheiton päässä Kaivopuistosta olet avomeren ääressä, herkässä saaristoluonnossa!

Koiria ei saarelle saa tuoda.

Harakan luontokeskus


Luontokeskuksen aukioloajat

Luontokeskus on avautuu ulkotoiminnan osalta 3.5. alkaen viikonloppuisin la  su klo 10  17.  

1.6. alkaen avoinna päivittäin klo 10  17. Seuraamme koronatilannetta ja toimimme pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän linjauksen mukaisesti.
Suljettu juhannuksena 25.6.-27.6.
puh. 09 310 32028,  09 310 31535.

Luontokeskuksen järjestämät tapahtumat ovat maksuttomia.

Valkoposkihanhia ja ruoholaukkaa Harakan saarella

Viikonloppuopastukset 8.5.  26.9.2021

• Lauantaisin luonnontutkimustuokio klo 14  15. Ei ilmoittautumisia
• Sunnuntaisin opastettu kierros saarella klo 14 15, jolla tutustutaan saaren luontoon ja historiaan. Ei ilmoittautumista.

Yleisötapahtumat

 • Helsinki-päivänä 12.6. Kalliolla -näyttelyn avajaiset Annantalolla. Yhteisnäyttely Harakka-Annantalo, avoinna 25.9. saakka Annantalolla, Annankatu 30, Hki 10.ke 23.6.
 • Koko perheen saaripäivä klo 11 — 15. Puhailua meren äärellä, kalliolampien ja silokallioiden tutkimista, eliöiden määrittämistä ja vesiväritaidetta. Voit viettää saarella koko päivän tai tulla piipahtamaan.
 • to 26.8. Itämeripäivä.
 • su 5.9. Koko perheen kalastuspäivä klo 10–14. Ruokaa lähellä. Koetaan pyydyksiä, opetetaan kalanperkaamista ja paistetaan silakoita.

Luontoretket ja saariseikkailut

Ilmoittautumiset retkille kolme arkipäivää ennen retkeä numeroon 09 310 22111 (ma-to klo 8.15-16.00, valikko 4, muut asiat) tai sähköpostilla kaupunkiymparisto@hel.fi.

Retket alkavat Harakan saaren laiturialueelta yhteysaluksen saavuttua Harakkaan.

su 20.6. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
su 4.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
la 10.7. klo 12–14 Saaren kasviaarteet
su 18.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
su 25.7. klo 12–15 Koko perheen meribiologiaretki
su 1.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
la 14.8. klo 12–14 Saaren perhoset ja hyönteiset
su 15.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
su 29.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
su 12.9. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*

*Saariseikkailut
Retkellä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Seikkailut suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. Katso yllä oleva retkiohjelma.

Leirit

 • Lasten saaristoluontoleiri 9–13-vuotiaille 26.-30.7. päivittäin klo 10–15. Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
  http://nk.hel.fi/harrastushaku
 • Itämerileiri lukiolaisille 2.8.–6.8. Tiedustelut: asta.ekman(at)hel.fi

Polku

Harakan saarta kiertää polku, kallioalueilla polun kulku on merkitty kallioon valkoisin kolmioin. Polulle on helppo lähteä omatoimiselle retkelle, vaikkapa hakea luontotalolta mukaan saaren kartta ja lintukuvasto. Lintujen pesintäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä (saaren poikki kulkee köysi joka rajaa suojelualueen).

Voit tutustua saareen tästä linkistä Virtuaalikierros Harakkaan

Harakassa toimii myös mobiililuontopolku: https://citynature.eu/fi/kohde/harakka/ 

Saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Pesimäaikana linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan. Kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi.

Suojelualueen reunalla on lintujen tarkkailupaikka, jossa on kuvataulu saarella pesivistä linnuista sekä avoimen meren puolella bunkkerin päälle rakennettu lintujenkatselulava.

Luontokeskus

Luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelma sisältää maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia, näyttelyjä ja tietoa uusiutuvan energian käytöstä ja energiamuotojen esittelyä. Luontokeskuksen esite (pdf 1053 kt).

Meriharakka seisoo Harakan pitkospuilla, taustalla kukkia

Näyttelyt

 • Visa Hietalahden valokuvanäyttely Meren sisäiset maisemat, kasematti III
 • Akvaariotalon murtovesiakvaarioissa on esillä levävyöhykkeiden elämää - kaloja, leviä, äyriäisiä ja muita eliöitä. Suomenlahden kalat esitellään myös oikeankokoisina näköismalleina
 • Harakan historiasta ja luonnosta kertova näyttely, rantakatos
 • Puolustusvoimien entisen Harakan kemian laboratorion toiminnasta kertova näyttely, Harakka onnellisten saari, bunkkeri.

Osaan näyttelytiloista on hankala kulku.

Hiilineutraali Harakka

Harakan luontokeskuksen siirryttyä käyttämään uusiutuvaa energiaa, rakennusten sähkönkulutus ja hiilijalanjälki pienivät noin 60 prosentilla.

Miltä näyttävät aurinkokeräin tai -puhallin? Minkä kokoinen on omakotitaloon sopiva pientuulivoimala? Voit nähdä laitteet käytössä Harakan energialuontopolun varrella.

Tilausretket

Lähde ryhmän kanssa opastetulle retkelle Harakkaan! Voitte varata oppaan luontoretkelle tai lasten saariseikkailuun. Kaupungin ympäristöpalveluiden ympäristönsuojeluyksikkö välittää oppaiden yhteystietoja.

Kokoustilat

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala vuokraa Harakan saaren päärakennuksessa sijaitsevia kirjasto-, ruokailu- ja auditoriotiloja.

Kirjasto soveltuu kokousten pitämiseen. Interiööri on hyvin säilynyt. Auditorio soveltuu esimerkiksi luentojen pitämiseen. Käytössä on diaprojektori, piirtoheitin ja valkokangas sekä vanha kaksiosainen liitutaulu. Lisäksi vuokrataan taukotilaa, jonka yhteydessä on pieni keittiö. Vuokraajan käytössä on mikroaaltouuni ja kahvinkeitin.

Tilavaraukset ja kokoustarjoilut: Saara Metsämäki, saarametsamaki(at)hotmail.com tai puh. 040 413 4355

Yhteysvene

Vene saarelle kulkee n. puolen tunnin välein Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, edestakainen venematka 6 e / 3 e. Venemaksu kortilla tai laskulla, käteinen ei käy.

Yhteysveneen aikataulut19.08.2021 12:22