Suoraan sisältöön

Harakan luontokeskus

Harakan saari ja luontokeskus tarjovat elämyksiä ja toimintaa sekä tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta ja kestävästä elämäntavasta. Harakan luontokeskus toimii historiallisissa tiloissa ihastuttavalla Harakan saarella, jonka kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on vertaansa vailla. Vain kivenheiton päässä Kaivopuistosta, muutaman minuutin lauttamatkan päässä, olet avomeren ääressä herkän saaristoluonnon helmassa!

Huomioithan vierailua suunnitellessa, että Harakan saarelle ei saa tuoda koiria. 

Harakan luontokeskus


Luontokeskuksen aukioloajat 2023

Luontokeskus on avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun päivittäin klo 10-17. 

Suljettu juhannuksena 23.6.-25.6.
puh. 09 310 32028

Harakan luontokeskuksen järjestämät tapahtumat ovat maksuttomia.

Valkoposkihanhia ja ruoholaukkaa Harakan saarella

Lauantaiopastukset 

 • Harakan luontokeskus on avoinna yleisölle myös viikonloppuisin. Opas kertoo saaren luonnosta, luontokeskuksen toiminnasta ja antaa vinkkejä saarella retkeilyyn ja saariluonnon tutkimiseen.
 • Lauantaisin järjestetään tunnin mittainen saariopastus.
 • Opastus alkaa Luontotalon edustalta klo 14 (ei 24.6. eikä 1.7.).

Lauantaiopastuksille ei tarvitse ilmoittautua. Vapaa pääsy.

Yleisötapahtumat

 • ma 12.6. klo 14-18 Helsinki-päivän luonto- ja taidetapahtuma. Järjestäjinä Harakan luontokeskus ja taiteilijat. Maksuton lauttayhteys tapahtuman ajan. Tapahtuma on maksuton.
 • su 3.9. klo 12-16 Koko perheen kalapäivä. Tule tutustumaan kalalajeihin, pyydyksiin sekä kalankäsittelyyn, maistiaisia unohtamatta.  Tapahtuma on maksuton.
 • la 16.9. Tykkisluuppipurjehdus ja iltapäivä Harakassa. Tapahtuma on maksullinen. Lisätiedot: www.suomenlinnatours.com/tykkisluuppi

Luontoretket ja saariseikkailut kuntalaisille

Retket alkavat Harakan saaren laiturialueelta yhteysaluksen saavuttua Harakkaan. Ei ilmoittautumista. Vapaa pääsy.

 • su 7.5. klo 10–12 Lintukevään avaus
 • ti 16.5. klo 17–19 Saariston kevätkasveja ja hautovia lintuemoja
 • su 28.5. klo 14–16 Vastakuoriutuneet untuvikot
 • su 4.6. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • su 18.6. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • la 1.7. klo 14–16 Keskikesän kasviloistoa
 • su 2.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • su 16.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • su 23.7. klo 12–15 Koko perheen meribiologiaretki
 • su 30.7. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • su 6.8. klo 12–14 Kulttuuriluontoretki: historiaa ja luontoa
 • su 13.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • su 20.8. klo 12–14 Loppukesän perhosia ja hyönteisiä
 • su 27.8. klo 12–14 Lasten saariseikkailu*
 • ti 5.9. klo 18–20 Geologiaretki

*Saariseikkailu -retkillä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Seikkailut on suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. 

Palvelut päivähoidolle ja kouluille

Katso Helsingin päivähoitoryhmille ja koululuokille tarjottavat maksuttomat palvelut.

Leirit

 • Lasten saaristoluontoleiri 9-13 -vuotiaille 24.-27.7. päivittäin klo 10-15.
  Ilmoittautumiset: harrastukset.hel.fi (leirin tarkempia tietoja ei ole vielä julkaistu, eikä ilmoittautuminen ole alkanut.)
 • Itämerileiri lukiolaisille Harakassa ja Tvärminnen biologisella asemalla 31.7.-8.8. (ei viikonloppuna). Lisätiedot: asta.ekman@hel.fi

Omatoiminen retkeily Harakan saarella

Harakan saaren voi kiertää noin kilometrin pituista polkua pitkin. Kallioalueilla polku on merkitty kallioon valkoisin kolmioin. Harakan luontotalolta saa mukaan saaren kartan ja lainaan luonnontutkimus ja tarkkailuvälineitä, kuten kiikareita, luuppeja ja lajien tunnistusmateriaalia. Lintujen pesimäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä. Pesimäaikaan suljetun luonnonsuojelualueen rajaa saaren poikki kulkeva köysi. 

Harakan saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Pesimäaikana linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan. Kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin pesinnän vuoksi. Harvassa paikassa lintujen elämää ja poikasia voi seurata näin läheltä. Jututa luontotalon henkilökuntaa etenkin touko-kesäkuussa ennen saarikierrosta. Heinäkuussa saarella vierailee vähemmän ryhmiä ja lintuemotkin ovat rauhallisempia kun jälkikasvu on lentänyt pesästä. 

Kurkista Harakan saarelle jo ennakkoon virtuaalikierroksen avulla: Virtuaalikierros Harakkaan

Tutustu Harakan saaren luontoon ja hyödynnä mobiililuontopolkua: https://citynature.eu/fi/kohde/harakka/ 

Harakan saaren luonnonsuojelualueen reunalla on lintujen tarkkailupaikka, lintupiilo. Lintuopastaulu kertoo saarella pesivistä lintulajeista. Harakan saaren lintuja voi seurata myös bunkkerin päälle rakennetulta lintulavalta. Harakan lintulava on myös maisemalava, jonne voi istahtaa syömään eväitä avomerta ihaillen. Lintulavalta voi tarkkailla elämää myös luonnonsuojelualueen puolella. 

Harakan luontokeskus

Harakan luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelmaan kuuluu maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia ja näyttelyitä. Luontokeskuksen esite (pdf 1053 kt).

Harakan luontokeskuksen siirryttyä käyttämään osin uusiutuvaa energiaa, rakennusten sähkönkulutus ja hiilijalanjälki ovat pienentyneet. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on hiilineutraali Harakka. Voit kokeilla itsekin esimerkiksi aurinkogrillin käyttöä luontotalon pihassa.

Meriharakka seisoo Harakan pitkospuilla, taustalla kukkia

Näyttelyt

Näyttelyihin on vapaa pääsy. Osaan näyttelytiloista on hankala kulku.

Näyttelyt, jotka ovat auki Harakan luontokeskuksen aukioloajan mukaan:

• Uudistunut Saaristoluontonäyttely, Luontotalo. Avoinna klo 10-17.
• Meren sisäiset maisemat, Visa Hietalahden valokuvanäyttely, Kasematti III.  Avoinna klo 10-17.
• Akvaariotalon murtovesiakvaarioissa on esillä levävyöhykkeiden elämää – kaloja, leviä ja äyriäisiä. Suomenlahden kalat esitellään myös oikeankokoisina näköismalleina.  Avoinna klo 10-17.
• Vellamon satutalo, merellinen satumaailma sukeltaa leikin kautta Itämeren elämään ja elämyksiin. Avoinna klo 10-17.

Näyttelyt, joihin voit tutustua myös luontokeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella:

• Harakan tarinoita, saaren historiasta ja luonnosta kertova näyttely, Rantakatos. Aina avoinna.
• Harakka –onnellisten saari. Valokuvanäyttely Puolustusvoimien kemian laboratorion värikkäästä historiasta, Bunkkeri.  Aina avoinna.

Harakan taiteilijayhteisön näyttelyt:

 • Tutustu saarivierailun aikana myös Harakan saaren taiteilijoiden vaihtuviin näyttelyihin. Syyskuussa järjestetään Taiteilijoiden saari -yhteisnäyttely. Lisätiedot taiteilijoiden verkkosivulta: harakka.fi

Harakan luontokeskus sosiaalisessa mediassa

Seuraa Harakan luontokeskusta Instagramissa ja Facebookissa. Harakan luontokeskus on avoinna keväästä syksyyn ja sosiaalisen median tileillä pysyt kärräilyillä saariluonnon ajankohtaisista asioista. 

Tilausretket

Lähde ryhmän kanssa opastetulle retkelle Harakkaan! Löydät retkien järjestäjien tietoja alta. Harakan luontokeskus välittää myös oppaiden yhteystietoja. 

Luontoretket

Retkillä tutustutaan saaren kasveihin, lintuihin ja historiaan. Retken sisältöä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan. Tilaukset: puh. 040 719 1908, info@yrjola.fi, www.yrjola.fi

Hyvinvointiretket

Sopivat esim. työpaikan virkistyspäivän ohjelmaksi. Tiedustelut: katja@retkeilykeskeisyys.fi

Saariseikkailut

Retkillä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. Soveltuvat esim. lasten syntymäpäiväjuhliin. Tilaukset: puh. 040 752 6449, Harakan luontokeskus

Ruotsinkieliset retket

Svenskspråkiga grupper som vill komma på utflykt till Stora Räntan kan boka en temadag med Naturskolan Uttern. Ta kontakt för närmare uppgifter och bokning. Naturskollärare Pia Bäckman, tel. 050 462 9947

Kokoustilat

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala vuokraa Harakan saaren päärakennuksessa sijaitsevia kirjasto-, ruokailu- ja auditoriotiloja.

Kirjasto soveltuu kokousten pitämiseen. Interiööri on hyvin säilynyt. Auditorio soveltuu esimerkiksi luentojen pitämiseen. Käytössä on diaprojektori, piirtoheitin ja valkokangas sekä vanha kaksiosainen liitutaulu. Lisäksi vuokrataan taukotilaa, jonka yhteydessä on pieni keittiö. Vuokraajan käytössä on mikroaaltouuni ja kahvinkeitin.

Tilavaraukset ja kokoustarjoilut: Saara Metsämäki, saarametsamaki(at)hotmail.com tai puh. 040 413 4355

Yhteysvene Harakan saarelle

Yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista (Ehrenströmintie 3), kahvila Ursulan vierestä. Nosta valkea viitta pystyyn 5 min ennen lähtöaikaa. Venematka kestää muutaman minuutin.

Venemaksu kortilla, sovelluksella (MobilePay) tai laskulla (ryhmät). Ei käteismaksua.

Yhteysveneen aikataulu ja hinnat (Merenkävijät)

Tervetuloa retkelle Harakan saarelle!24.03.2023 11:42