Suoraan sisältöön

Harakan luontokeskus

Harakan saari ja luontokeskus tarjovat elämyksiä ja toimintaa sekä tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta ja kestävästä elämäntavasta. Harakan luontokeskus toimii historiallisissa tiloissa ihastuttavalla Harakan saarella, jonka kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on vertaansa vailla. Vain kivenheiton päässä Kaivopuistosta, muutaman minuutin lauttamatkan päässä, olet avomeren ääressä herkän saaristoluonnon helmassa!

Huomioithan vierailua suunnitellessa, että Harakan saarelle ei saa tuoda koiria. 

Harakan luontokeskus


Luontokeskuksen aukioloajat 2023

Luontokeskus on avoinna tammikuun alusta syyskuun loppuun päivittäin klo 10-17. 

Suljettu juhannuksena 23.6.-25.6.
puh. 09 310 32028

Harakan luontokeskuksen järjestämät tapahtumat ovat maksuttomia.

Valkoposkihanhia ja ruoholaukkaa Harakan saarella

Viikonloppuopastukset 

 • Harakan luontokeskus on avoinna yleisölle myös viikonloppuisin. Opas kertoo saaren luonnosta, luontokeskuksen toiminnasta ja antaa vinkkejä saarella retkeilyyn ja saariluonnon tutkimiseen.
 • Järjestämme lisäksi opastettuja kierroksia ja luontotuokioita. Päivitämme tarkemmat tiedot tälle sivulle keväällä. 

Viikonloppuopastuksille ei tarvitse ilmoittautua.

Yleisötapahtumat

 • Päivitämme vuoden 2023 yleisötapahtumat tälle sivulle keväällä. 
 • Harakan luontokeskuksen tapahtumia ovat mm. opastetut luontoretket, Helsinki päivän tapahtuma sekä koko perheen kalapäivä. 

Luontoretket ja saariseikkailut kuntalaisille

Retket alkavat Harakan saaren laiturialueelta yhteysaluksen saavuttua Harakkaan.

 • Päivitämme teemallisten luontoretkien ja lasten saariseikkailuretkien aikataulun keväällä. Retket ovat myös osa pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteria. Kalenteri ilmestyy keväällä ja on saatavilla Helsingin kirjastoissa sekä pdf-versiona verkossa. Harakan retket alkavat toukokuussa. 
 • Saariseikkailu -retkillä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Seikkailut on suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. 

Palvelut päivähoidolle ja kouluille

Katso Helsingin päivähoitoryhmille ja koululuokille tarjottavat maksuttomat palvelut.

Leirit

 • Päivitämme tiedot vuoden 2023 leireistä keväällä.


Omatoiminen retkeily Harakan saarella

Harakan saaren voi kiertää noin kilometrin pituista polkua pitkin. Kallioalueilla polku on merkitty kallioon valkoisin kolmioin. Harakan luontotalolta saa mukaan saaren kartan ja lainaan luonnontutkimus ja tarkkailuvälineitä, kuten kiikareita, luuppeja ja lajien tunnistusmateriaalia. Lintujen pesimäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä. Pesimäaikaan suljetun luonnonsuojelualueen rajaa saaren poikki kulkeva köysi. 

Harakan saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Pesimäaikana linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan. Kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin pesinnän vuoksi. Harvassa paikassa lintujen elämää ja poikasia voi seurata näin läheltä. Jututa luontotalon henkilökuntaa etenkin touko-kesäkuussa ennen saarikierrosta. Heinäkuussa saarella vierailee vähemmän ryhmiä ja lintuemotkin ovat rauhallisempia kun jälkikasvu on lentänyt pesästä. 

Kurkista Harakan saarelle jo ennakkoon virtuaalikierroksen avulla: Virtuaalikierros Harakkaan

Tutustu Harakan saaren luontoon ja hyödynnä mobiililuontopolkua: https://citynature.eu/fi/kohde/harakka/ 

Harakan saaren luonnonsuojelualueen reunalla on lintujen tarkkailupaikka, lintupiilo. Lintuopastaulu kertoo saarella pesivistä lintulajeista. Harakan saaren lintuja voi seurata myös bunkkerin päälle rakennetulta lintulavalta. Harakan lintulava on myös maisemalava, jonne voi istahtaa syömään eväitä avomerta ihaillen. Lintulavalta voi tarkkailla elämää myös luonnonsuojelualueen puolella. 

Harakan luontokeskus

Harakan luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelmaan kuuluu maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia ja näyttelyitä. Luontokeskuksen esite (pdf 1053 kt).

Meriharakka seisoo Harakan pitkospuilla, taustalla kukkia

Näyttelyt

 • Harakan luontotalon uudistunut näyttely, luontotalo
 • Visa Hietalahden valokuvanäyttely Meren sisäiset maisemat, kasematti III
 • Akvaariotalon murtovesiakvaarioissa on esillä levävyöhykkeiden elämää - kaloja, leviä, äyriäisiä ja muita eliöitä. Suomenlahden kalat esitellään myös oikeankokoisina näköismalleina
 • Harakan historiasta ja luonnosta kertova näyttely, rantakatos
 • Puolustusvoimien entisen Harakan kemian laboratorion toiminnasta kertova näyttely, Harakka onnellisten saari, bunkkeri.

Harakan luontokeskuksen näyttelytiloissa vieraillaan omatoimisesti. Kasematti III sekä akvaariotalo ovat auki Harakan luontotalon aukioloajan mukaisesti klo 10-17. Rantakatoksen ja bunkkerin näyttelyihin voi tutustua myös muina aikoina. Osaan näyttelytiloista on hankala kulku. 

Hiilineutraali Harakka

Harakan luontokeskuksen siirryttyä käyttämään osin uusiutuvaa energiaa, rakennusten sähkönkulutus ja hiilijalanjälki ovat pienentyneet. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on hiilineutraali Harakka. Voit kokeilla itsekin esimerkiksi aurinkogrillin käyttöä luontotalon pihassa.

Harakan luontokeskus sosiaalisessa mediassa

Seuraa Harakan luontokeskusta Instagramissa ja Facebookissa. Harakan luontokeskus on avoinna keväästä syksyyn ja sosiaalisen median tileillä pysyt kärräilyillä saariluonnon ajankohtaisista asioista. 

Tilausretket

Lähde ryhmän kanssa opastetulle retkelle Harakkaan! Löydät retkien järjestäjien tietoja alta. Harakan luontokeskus välittää myös oppaiden yhteystietoja. Tilausretkien järjestäjät vuodelle 2023 tarkentuvat keväällä toimintakauden suunnittelun yhteydessä. 

Luontoretket

Retkillä tutustutaan saaren kasveihin, lintuihin ja historiaan. Retken sisältöä voidaan räätälöidä ryhmän toiveiden mukaan. Tilaukset: puh. 040 719 1908, info@yrjola.fi, www.yrjola.fi

Hyvinvointiretket

Sopivat esim. työpaikan virkistyspäivän ohjelmaksi. Tiedustelut: katja@retkeilykeskeisyys.fi

Saariseikkailut

Retkillä tutustutaan saaristoluontoon eläytymällä ja seikkailemalla. Suunnattu 4–10-vuotiaille lapsille aikuisten seurassa. Soveltuvat esim. lasten syntymäpäiväjuhliin. Tilaukset: puh. 040 752 6449, Harakan luontokeskus

Ruotsinkieliset retket

• Svenskspråkiga grupper som vill komma på utflyt till Stora Räntan kan boka en temadag med Naturskolan Uttern. Ta kontakt för närmare uppgifter och bokning. Naturskollärare Pia Bäckman, tel. 050 462 9947

Kokoustilat

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala vuokraa Harakan saaren päärakennuksessa sijaitsevia kirjasto-, ruokailu- ja auditoriotiloja.

Kirjasto soveltuu kokousten pitämiseen. Interiööri on hyvin säilynyt. Auditorio soveltuu esimerkiksi luentojen pitämiseen. Käytössä on diaprojektori, piirtoheitin ja valkokangas sekä vanha kaksiosainen liitutaulu. Lisäksi vuokrataan taukotilaa, jonka yhteydessä on pieni keittiö. Vuokraajan käytössä on mikroaaltouuni ja kahvinkeitin.

Tilavaraukset ja kokoustarjoilut: Saara Metsämäki, saarametsamaki(at)hotmail.com tai puh. 040 413 4355

Yhteysvene Harakan saarelle

Yhteysvene Harakan saarelle kulkee n. puolen tunnin välein Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista. Edestakainen venemaksu aikuisilta 6 euroa, lapsilta (7–17 v) ja eläkeläisiltä 4 euroa. Alle 7 v maksutta. Venemaksu kortilla, sovelluksella (MobilePay tai Callboats) tai laskulla (ryhmät). Ei käteismaksua.

Vuoden 2023 tiedot tarkistetaan keväällä, ennen liikennöinnin alkamista. 

Merenkävijöiden liikennöimän yhteysveneen aikataulut

Tervetuloa retkelle Harakan saarelle!07.02.2023 13:01