Suoraan sisältöön

Harakan luontokeskus ja hiilineutraali Harakka

Tulethan saarelle terveenä, huolehdi käsihygieniasta ja huomioi turvavälit myös saarella liikkuessasi.

Harakan luontokeskus tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta. Keskus toimii historiallisissa tiloissa ihastuttavalla Harakan saarella, jonka kasvillisuuden ja linnuston rikkaus on vertaansa vailla. Vain kivenheiton päässä Kaivopuistosta olet avomeren ääressä, herkässä saaristoluonnossa!

Koiria ei saarelle saa tuoda.

Harakan luontokeskus


Luontokeskuksen aukioloajat

Luontokeskus avataan touko-kesäkuussa koronatilannetta seuraten ja on avoinna syyskuun loppuun,  päivittäin klo 10–17
Suljettu juhannuksena.
puh. 09 310 32028,  09 310 31535

Valkoposkihanhia ja ruoholaukkaa Harakan saarella

Polku

Harakan saarta kiertää polku, kallioalueilla polun kulku on merkitty kallioon valkoisin kolmioin. Polulle on helppo lähteä omatoimiselle retkelle, vaikkapa hakea luontotalolta mukaan saaren kartta ja lintukuvasto. Lintujen pesintäaikaan 1.4.–15.8. saaren eteläkärki on rauhoitettu ja suljettu retkeilijöiltä (saaren poikki kulkee köysi joka rajaa suojelualueen).

Voit tutustua saareen tästä linkistä Virtuaalikierros Harakkaan

Harakassa toimii myös mobiililuontopolku: https://citynature.eu/fi/kohde/harakka/ 

Saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja. Pesimäaikana linnut puolustavat pesiään ja poikasiaan. Kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin. Ajoittain osia saaren reiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi.

Suojelualueen reunalla on lintujen tarkkailupaikka, jossa on kuvataulu saarella pesivistä linnuista sekä avoimen meren puolella bunkkerin päälle rakennettu lintujenkatselulava.

Luontokeskus

Luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelma sisältää maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia, näyttelyjä ja tietoa uusiutuvan energian käytöstä ja energiamuotojen esittelyä. Luontokeskuksen esite (pdf 1053 kt).

Meriharakka seisoo Harakan pitkospuilla, taustalla kukkia

Näyttelyt

  • Visa Hietalahden valokuvanäyttely Meren sisäiset maisemat, kasematti III
  • Akvaariotalon murtovesiakvaarioissa on esillä levävyöhykkeiden elämää - kaloja, leviä, äyriäisiä ja muita eliöitä. Suomenlahden kalat esitellään myös oikeankokoisina näköismalleina
  • Harakan historiasta ja luonnosta kertova näyttely, rantakatos
  • Puolustusvoimien entisen Harakan kemian laboratorion toiminnasta kertova näyttely, Harakka onnellisten saari, bunkkeri.

Osaan näyttelytiloista on hankala kulku.

Hiilineutraali Harakka

Harakan luontokeskuksen siirryttyä käyttämään uusiutuvaa energiaa, rakennusten sähkönkulutus ja hiilijalanjälki pienivät noin 60 prosentilla.

Miltä näyttävät aurinkokeräin tai -puhallin? Minkä kokoinen on omakotitaloon sopiva pientuulivoimala? Voit nähdä laitteet käytössä Harakan energialuontopolun varrella.

Tilausretket

Lähde ryhmän kanssa opastetulle retkelle Harakkaan! Voitte varata oppaan luontoretkelle tai lasten saariseikkailuun. Kaupungin ympäristöpalveluiden ympäristönsuojeluyksikkö välittää oppaiden yhteystietoja.

Kokoustilat

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala vuokraa Harakan saaren päärakennuksessa sijaitsevia kirjasto-, ruokailu- ja auditoriotiloja.

Kirjasto soveltuu kokousten pitämiseen. Interiööri on hyvin säilynyt. Auditorio soveltuu esimerkiksi luentojen pitämiseen. Käytössä on diaprojektori, piirtoheitin ja valkokangas sekä vanha kaksiosainen liitutaulu. Lisäksi vuokrataan taukotilaa, jonka yhteydessä on pieni keittiö. Vuokraajan käytössä on mikroaaltouuni ja kahvinkeitin.

Tilavaraukset ja kokoustarjoilut: Saara Metsämäki, saarametsamaki(at)hotmail.com tai puh. 040 413 4355

Yhteysvene

Vene saarelle kulkee n. puolen tunnin välein Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista, edestakainen venematka 6 e / 3 e. Venemaksu kortilla tai laskulla, käteinen ei käy.

Yhteysveneen aikataulut09.04.2021 16:01