Suoraan sisältöön

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinnon voittajat

Helsingin kaupungin ympäristöpalkinto on tunnustus arvokkaasta työstä yhteisen ympäristömme puolesta. Ympäristöpalkinto on jaettu vuodesta 2008 lähtien ja sen on saanut tähän mennessä kahdeksan helsinkiläistä toimijaa. 

2017: ResQ Club Oy ja Recci 

Vuoden 2017 palkinto myönnettiin kahdelle toimijalle. Teemana oli kiertotalous.

ResQ Clubin internetsovelluksen kautta ravintolat voivat myydä esimerkiksi lounastarjoilussa myymättä jääneen ruuan kätevästi take away -annoksina, kun se on vielä tuoretta. ResQ Club on jo aikaisemmin ostanut ruotsalaisen Rädda Matenin ja on nyt fuusioitumassa saksalaisen Meal Saverin kanssa. Yritykset kokevat, että paras tapa vähentää ruokahävikkiä on toimia yhdessä kilpailun sijaan. ResQ on vuoden 2017 kesään mennessä pelastanut noin 84 400 kg ruokaa palvelun kautta. 

Recci/Tekstiilipankki Oy on helsinkiläinen tekstiilikierrätykseen erikoistunut yritys, joka kerää kuluttajien käytöstä poistuneita tekstiilejä, auttaa yrityksiä vanhojen mallistojen myymisessä ja ohjaa materiaalit hyödynnettäväksi jätehierarkian mukaisessa järjestyksessä. Recci on lähtenyt vapaaehtoisesti rakentamaan Suomeen tekstiilien keräysjärjestelmää ja ohjaamaan hyödynnettävät materiaalit eteenpäin. Polttoon päätyy vain muutama prosentti Reccin myymälöihin ja kierrätyspisteisiin tuoduista vaatteista ja asusteista. Recci tulee ennusteen mukaan kierrättämään vuoden 2017 aikana 600 000 kiloa tekstiilejä. 

2015: Juhani Pirinen 

Vuoden 2015 palkinto myönnettiin valtakunnallisten hometalkoiden päällikkönäkin työskennelleelle sisäilma-asiantuntija, tekniikan tohtori Juhani Piriselle. 

Pirisen ansioita ovat sisäilmatiedon ja korjauskäytäntöjen osaamisen yhdistäminen sekä työtä pelkäämätön ote kosteus- ja homevaurioituneiden rakennusten korjaamisurakassa. Juhani Pirinen on työskennellyt hometalkoot -toimintaohjelman ohjelmapäällikkönä ympäristöministeriössä ja tuottanut arvokasta tietoa ja ohjeita kosteus- ja homevaurioituneiden rakennusten korjaamisesta. 

Hän on myös pitkään toiminut korjausneuvontatoiminnan johtajana Hengitysliitto Heli ry:ssä. Pirinen on väitellyt pientalojen mikrobivaurioista vuonna 2006 ja hänellä on monipuolinen osaaminen mikrobi- ja kosteusvauriotutkimuksesta, rakennesuunnittelusta sekä opetustyöstä. Pirinen on työllään auttanut tuhansia ihmisiä, jotka ovat joutuneet ongelmiin kosteusvaurioituneiden rakennusten takia. 

2013: Arto Kurtto 

Vuoden 2013 ympäristöpalkinnon sai Helsingin kasvien tuntija, Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasvimuseon intendentti  Arto Kurtto. Kurtto on tehnyt merkittävää työtä Helsingin kasvillisuuden kartoittamisessa jo vuosikymmenien ajan. 

Arto Kurton merkittävimpiä töitä on Helsingin kasviston ja arvokkaiden kasvikohteiden kartoitus. Kartoitusten perusteella Helsingissä kasvaa yli 1100 kasvilajia. Arvokkaita kasvikohteita on noin 240. Uhanalaisia lajeja Helsingin alueella on noin 80. 

Kurton toiminnalle tunnusomaista on merkittävä ja pitkäaikainen omistautuminen Helsingin luonnolle. Tutkimustyönsä ohella Kurtto on myös jakanut tietoaan aktiivisesti: kouluttanut kaupungin luonto-oppaita, tehnyt maasto-opastuksia ja antanut ohjeita luonnonhoitoon. 

2011: DODO ry 

Vuonna 2011 palkinnon voitti Dodo ry. Kilpailun teemana oli ruoka ja ympäristöystävällisyys. 

Dodo ry on ollut Suomessa uranuurtaja kaupunkiviljelyn edistämisessä ja herättänyt keskustelua kaupunkitilan paremmasta hyödyntämisestä. Järjestö on osoittanut, että kaupunkiviljely voi olla osa ruuantuotannon muutosta hajautettuun ja vähähiiliseen suuntaan. Dodo on vuonna 1995 perustettu suomalainen ympäristöjärjestö, joka tarkastelee ongelmia yhteiskunnallisesti. 

2010: IHA-Lines Oy Helsinki Cruises 

Vuonna 2010 palkittiin Helsinki-risteilyjä järjestävä risteilyvarustamo IHA-Lines Oy Helsinki Cruises. 

Kilpailuteema oli Itämeri. Perusteluna todettiin, että risteilyvarustamo on ottanut toiminnassa huomioon Itämeren suojelun monin tavoin. 

Varustamon kesällä 2010 käyttöön ottama uusi alus ei vapaaehtoisten investointiensa ansiosta päästä lainkaan jätevettä rehevöittämään Itämerta. Jopa aluksen perunankeittovedet kerätään talteen laivaan rakennetun lisäjärjestelmän avulla. 

Laivassa on myös vähäpäästöiset, uusinta teknologiaa edustavat koneet. 

Lisäksi varustamo on ottanut toiminnassa huomioon Itämeren suojelun osallistumalla Itämerihaasteeseen sekä pienten ja keskisuurten yritysten Ekokompassi-hankkeeseen. Yritys asettaa ympäristötavoitteensa lain vaatimuksia korkeammalle tasolle ja kouluttaa henkilöstönsä ympäristötietoisiksi. 

2009: City Car Club 

Vuoden 2009 palkinnon voitti City Car Club. Palkinnon saajaksi etsittiin yritystä, yhteisöä tai yksityishenkilöä, joka on toiminnassaan huomioinut ilmastonmuutoksen tai kehittänyt valmiuksia sopeutua ilmastonmuutokseen. 

City Car Club on toiminut Helsingissä yhdeksän vuoden ajan tarjoten kaupunkilaisille yhteiskäyttöisiä autoja. 

Käyttäjien määrä kasvaa jatkuvasti. Toiminta on vähentänyt yksityisautojen määrää Helsingissä ilman että kaupungin on tarvinnut investoida siihen. Tutkimusten mukaan City Car Clubiin liittyvät vähentävät yksityisautoilla tehtäviä ajosuoritteitaan puoleen alkuperäisestä, joka säästää merkittävästi luonnon kuormitusta. 

Palvelun käyttö on ekologisuuden lisäksi sekä helppoa että kustannustehokasta ja se sopii lähes kaikille, jotka eivät tarvitse omaa autoa päivittäisiin työmatkoihin. City Car Club ohjaa auton hankintaa järkevään suuntaan: aina ei ole tarvetta omistaa hienoa autoa. 

2008: Työ ja Toiminta ry 

Vuoden 2008 palkinnon sai Työ ja Toiminta ry. Palkinnon saajaksi etsittiin tahoa, jonka esimerkillinen ympäristöteko koituu Helsingin ja helsinkiläisten hyödyksi.

Työ & Toiminta ry on työskennellyt 1990-luvulta lähtien kierrätyksen ja sosiaalisen toiminnan alalla. Se on pystynyt yhdistämään toiminnassaan ympäristö- ja sosiaalisektorin positiiviset vaikutukset. 

Toiminnanjohtajan ja yhdistyksen työntekijöiden innovatiivisuuden ja sitkeyden ansiosta toiminta on kasvanut ja kehittynyt koko ajan, ja yhdistyksellä on toimipisteitä nyt myös Vantaalla ja Espoossa. 

Työ & Toiminta ry toimii erityisesti sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksessä, ja se on pyrkinyt edistämään siinä jätelain hengen mukaisesti laitteiden uudelleenkäyttöä. Tietokoneiden lyhentyvä elinkaari on kasvava ympäristöongelma. Toiminnalla on positiivisia ympäristövaikutuksia, jotka edistävät etenkin tietokoneiden tuoteketjujen materiaalitehokkuutta merkittävästi.11.03.2020 13:12