Suoraan sisältöön

Katusoitto

Katusoittoon ei Helsingissä tarvita viranomaisten lupaa. Katusoittajien tulee kuitenkin ottaa huomioon seuraavat rajoitukset ja ohjeet:

  • Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 23 §:n mukaan sähköinen äänen vahvistaminen katusoitossa ulkoista virtalähdettä käyttäen on kielletty.
  • Järjestyslaki puolestaan kieltää häiritsevän metelöinnin, johon myös katusoitto joissakin tapauksissa voidaan rinnastaa.

Katusoitto on keskittynyt Helsingissä keskusta-alueelle. Tästä on seurannut soittajien asettuminen toistuvasti samoille soittopaikoille. Häiriöt Kolmen sepän patsaalla Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien risteyksessä ovat kaikkein yleisimmät. Katusoiton haittoja voi vähentää esimerkiksi äänenvoimakkuutta pienentämällä, lyhentämällä soittoaikaa ja vaihtelemalla soittopaikkoja. 

Ääni, joka kuuluu katusoitosta sisätiloihin päiväsaikaan, ei yleensä ole sellaista, johon ympäristötarkastaja voisi puuttua. Häiritsevästä, jatkuvasti samassa paikassa soittavasta katusoittajasta voi ilmoittaa kiinteistön huoltomiehelle, vartijalle tai poliisille.

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan sähköinen äänen vahvistaminen ulkoista virtalähdettä (esim. aggregaatti tai verkkovirta) käyttäen on kielletty katusoitossa. Tämä määräys tuli voimaan kesällä 2006 ja se on vähentänyt katusoittajien aiheuttamaa meluhaittaa merkittävästi, kun tehokkaimpien vahvistimien käyttö on loppunut. Sen sijaan omalla akulla varustettua vahvistinta saa käyttää katusoitossa, koska sellaisen vahvistimen teho on pieni.

Järjestyslaki30.06.2021 15:03