Suoraan sisältöön

Ympäristövalvonta, luvat ja ohjeet

Monet yritykset kuuluvat ympäristölainsäädännön mukaan ennakkovalvonnan piiriin. Tällöin toiminalle on haettava lupaa tai siitä on tehtävä ilmoitus viranomaiselle.

Jos toiminta on lupavelvollista, toimintaa ei saa aloittaa ennen lainvoimaista lupaa.

Lupien ja ilmoitusten käsittely on maksullista. Maksujen suuruus määräytyy viranomaisen päättämien taksojen mukaan.

Maksut (pdf)

Kuulutukset

Lupapiste käytössä rakennusvalvonnassa ja ympäristöpalveluissa

Rakennusvalvonta valvoo tonttien ja rakennuksien kuntoa omien havaintojen ja kirjallisten ilmitulojen perusteella.

Helsingin kaupungin ympäristövalvonta ottaa Lupapisteen käyttöön 1.12.2022 alkaen. 

Jatkossa ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaiset meluilmoitukset ja vesihuoltolain 17 c §:n mukaiset hakemukset vapautuksesta hulevesiviemäriin liittämisvelvollisuudesta tulee tehdä Lupapisteen kautta. Muut ympäristönsuojelulain ja jätelain mukaiset lupa- ja ilmoitusasiat avataan tämän jälkeen vaiheittain Lupapisteeseen vuoden 2023 alkuun mennessä. 

Palvelun käyttö on helppoa:

1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella, kirjaudu tämän jälkeen sisään sähköpostiosoitteella ja salasanalla.

2. Valitse hankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Palvelu ohjaa tarpeidesi mukaan tekemään kyselyn hankkeeseen liittyen tai luomaan hakemuksen. Ympäristövalvonnan luvat löydät ”ympäristöön vaikuttava toiminta” -valinnan takaa

3. Kutsu tarvittavat tahot hankkeelle ”Osapuolet”-välilehdeltä. Hyväksyneiden tiedot voidaan valita suoraan hakemukselle.

4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti ja voit jatkaa täydentämistä sopivana ajankohtana.

5. Kysy tarvittaessa neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Viestit”-ikkunan kautta.

6. Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä. 

Siirry Lupapiste-palveluun >> 

29.11.2022 14:28