Suoraan sisältöön

Lapinlahden sairaala

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala on Suomen vanhin mielisairaala. Sekä C. L. Engelin suunnittelema päärakennus että ympäröivä puisto ovat suojeltuja.

Lapinlahden rakennukset olivat sairaalakäytössä vuoteen 2006 asti, jolloin psykiatrinen sairaanhoito keskitettiin remontoituihin Hesperian ja Auroran sairaaloihin. Viimeiset sairaalatoiminnot siirtyivät pois Lapinlahdesta vuonna 2008.

Lapinlahden sairaala on mittavan peruskorjauksen tarpeessa. Kaupunki suunnitteli sairaalaan peruskorjauksen sosiaali- ja terveyspalveluja varten, mutta hanke ei toteutunut, ja päärakennus oli pääosin tyhjillään vuodesta 2008-2015.

Helsingin kaupunki on vuokrannut Lapinlahden sairaalan päärakennuksen Osuuskunta Lapinlahden tilajakamolle ja Lapinlahden Lähde Oy:lle vuonna 2015.

Lapinlahden sairaalaa korjattu 2015–2017

Kaupunki on tehnyt entisen sairaala-alueen rakennuksissa ylläpitäviä korjauksia, jotka kohdistuivat lähinnä rakennusten ulkoseiniin, ikkunoihin ja vesikattoon. Taloteknisiä järjestelmiä ei korjattu. Päärakennuksen lisäksi korjauksia on tehty vanhassa terapiatalossa, omenapuutalossa ja huoltorakennuksessa. Töillä on tarkoitus ehkäistä rakenteellisten vaurioiden paheneminen ja uusien vesivahinkojen syntyminen.

Ylläpitävät, noin kuusi miljoonaa euroa maksaneet korjaukset valmistuivat vuonna 2017. 

Sairaalalle etsitään pitkäaikaista käyttäjää

Kaupungin tavoitteena on löytää sairaalalle pitkäaikainen käyttäjä ja ratkaisu, jolla Lapinlahti saadaan arvoiseensa käyttöön. Tätä varten kaupunki järjesti ideakilpailun rakennusten myynnistä tai vuokrauksesta vuosina 2019-2020.    

Kaupunki teetti selvityksen Lapinlahden sairaala-alueen toiminta- ja toteutusmallista sekä toimenpide-ehdotuksen Lapinlahden alueen kehittämiseksi. 17.03.2021 11:01