Suoraan sisältöön

Finlandia-talon perusparannus

Finlandia-taloon suunnitellaan laajaa perusparannusta, jonka yhteydessä uudistetaan myös talon palveluja ja tiloja. Alustavan aikataulun mukaan perusparannus toteutuu vuosina 2022–2024. Talo pysyy avoinna asiakkaille koko perusparannuksen ajan Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta.

Finlandia-talo Töölönlahden puiston suunnalta. Kuva otettu heinäkuussa 2016.

Perusparannuksen hankesuunnittelu on valmistumassa

Helsingin kaupunki omistaa rakennuksen ja kaupunkiympäristön toimiala vastaa perusparannuksen suunnittelusta.

Finlandia-talon vuonna 1971 valmistunut päärakennus on pian 50-vuotias. Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun. Samalla uudet, kaupunkilaisille ja vierailijoille suunnattavat palvelut saavat uudistetut tilat, talon suojelua kunnioittaen.

Kongressisiipi on valmistunut 1975.

Talon vaikuttavat sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Esteettömyyttä ja hissiyhteyksiä parannetaan. Talotekniikan järjestelmät uusitaan kauttaaltaan. Taloon suunnitellaan näyttelytilaa ja alakerran tiloja avataan Töölönlahden puiston suuntaan. Rakennetaan myös uusi, nykyistä suurempi keittiö, joka helpottaa ja tehostaa henkilökunnan työtä.

Hankesuunnitelma on valmistunut vuoden 2019 alussa, ja sen perusteella päätetään muun muassa korjausten laajuudesta, hankkeen kustannuksista ja aikataulusta. Täsmentävä hankesuunnitelma, jossa esitetään ratkaisu julkisivumateriaalista, valmistuu noin vuotta myöhemmin. 

Finlandia-talo on suojeltu rakennussuojelulailla, ja suunnittelussa kuullaan museovirastoa ja Alvar Aalto -säätiötä. Arkkitehti, akateemikko Alvar Aallon konsertti- ja kongressitaloksi suunnittelema Finlandia-talo on yksi Suomen merkittävimpiä moderneja rakennuksia. Se on osa kansallisomaisuttaamme.

Finlandia-talo Mannerheimintien puolelta. Kuva otettu heinäkuussa 2016.

Finlandia-talon julkisivu uusitaan osana perusparannusta.

Esitys uudesta julkisivumateriaalista tehdään laajoihin selvityksiin ja testeihin perustuen. Tavoitteena on löytää julkisivumateriaali, joka on nykyistä kestävämpi ja täyttää suojelumääräysten vaatimukset. Julkisivujen osuus on arviolta noin 15 prosenttia koko perusparannuksen kustannuksista.

Finlandia-talo on avoinna keskeytyksettä

Finlandia-talo on avoinna, ja jatkaa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan. Perusparannus alkaa keväällä 2022. Työ valmistuu ja otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa: kongressisiipi avautuu keväällä 2023 ja päärakennus kesällä 2024.

Finlandia-talon väistötilaksi nousee paviljonkimaisen tilan, jossa talo pystyy tarjoamaan uudenlaisia palveluja matkailijoille ja kaupunkilaisille. Suunnitelmien mukaan väistötilan visuaalisen ilmeen suunnitteluun osallistuisivat Aalto-yliopiston opiskelijat.

Paviljongin toteutuksessa Helsingin kaupunki aikoo tutkia, kuinka esimerkiksi puurakenteisia moduuleja voisi kierrättää ja siirtää myöhemmin muissa väistötiloissa käytettäväksi. Yhtenä vaihtoehtona selvitetään Hakaniemen kauppahallin väistötilan hyödyntämistä osana Pikku-Finlandiaa.  

Lisätietoa hankesuunnitelmasta


06.12.2019 05:25