Suoraan sisältöön

Finlandia-talon perusparannus

Helsingin kaupunki on käynnistänyt Finlandia-talon perusparannuksen hankesuunnittelun. Alustavan aikataulun mukaan perusparannus on tavoitteena toteuttaa vuosina 2021–2024. Aikataulu tarkentuu hankkeen edetessä.

Perusparannushankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelu-toimisto valittiin EU-kilpailutuksella ja valinta varmistui kesäkuussa 2017. Arkkitehdit NRT Oy:stä pääsuunnittelijana ja arkkitehtina toimivat arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes.

Finlandia-talo Töölönlahden puiston suunnalta. Kuva otettu heinäkuussa 2016.

Perusparannuksen hankesuunnittelu on käynnistynyt

Kaupunkiympäristön toimiala vastaa perusparannushankkeen suunnittelusta.

Finlandia-talon vuonna 1971 valmistunut päärakennus on pian 50-vuotias. Jotta rakennuksen mittaamaton arvo säilyy ja sen toimintaa voidaan kehittää entistä monipuolisemmaksi, taloon tehdään ensimmäinen kokonaisvaltainen perusparannus. Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun. Samalla uudet, kaupunkilaisille ja vierailijoille suunnattavat palvelut saavat uudistetut tilat, talon suojelua kunnioittaen.

Kongressisiipi on valmistunut 1975.

Talon vaikuttavat sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Esteettömyyttä ja hissiyhteyksiä parannetaan. Talotekniikan järjestelmät uusitaan kauttaaltaan. Taloon suunnitellaan näyttelytilaa ja alakerran tiloja avataan Töölönlahden puiston suuntaan. Rakennetaan myös uusi, nykyistä suurempi keittiö, joka helpottaa ja tehostaa henkilökunnan työtä.

Hankesuunnitelma valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä ja sen perusteella vuodenvaihteen jälkeen päätetään muun muassa hankkeen kustannuksista. Täsmentävä hankesuunnitelma, jossa esitetään ratkaisu julkisivumateriaalista, valmistuu noin vuotta myöhemmin. 

Finlandia-talo on suojeltu rakennussuojelulailla, ja perusparannuksen suunnittelussa kuullaan Museovirastoa ja Alvar Aalto -säätiötä. Arkkitehti, akateemikko Alvar Aallon konsertti- ja kongressitaloksi suunnittelema Finlandia-talo on yksi Suomen merkittävimpiä moderneja rakennuksia. Se on osa kansallisomaisuttaamme.

Finlandia-talo Mannerheimintien puolelta. Kuva otettu heinäkuussa 2016.

Finlandia-talon julkisivu uusitaan osana Finlandia-talon mittavaa perusparannusta.

Esitys uudesta julkisivumateriaalista tehdään laajoihin selvityksiin ja testeihin perustuen. Tavoitteena on löytää julkisivumateriaali, joka on nykyistä kestävämpi ja täyttää suojelumääräysten vaatimukset. Julkisivujen osuus on arviolta noin 15 prosenttia koko perusparannuksen kustannuksista.


Finlandia-talon toiminta jatkuu

Parannustyöt toteutetaan useammassa vaiheessa siten, että osa talosta on aina käytössä. Perusparannuksen aikana Finlandia-talo toimii ja palvelee keskeytyksettä.

Alustava aikataulu: klikkaa kuva suuremmaksi.

Finlandia-talon perusparannuksen aikataulu (alustava).
JAA
04.09.2018 16:06