Suoraan sisältöön

Finlandia-talon perusparannus

Finlandia-taloon toteutetaan laaja perusparannus, jonka yhteydessä uudistetaan myös talon palveluja ja tiloja. Alustavan aikataulun mukaan perusparannus toteutuu vuosina 2022–2024. Talo pysyy avoinna asiakkaille koko perusparannuksen ajan Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta.

Finlandia-talo Töölönlahden puiston suunnalta. Kuva otettu heinäkuussa 2016.

Perusparannuksen toteutus alkaa vuoden 2022 alussa

Helsingin kaupunki omistaa rakennuksen ja kaupunkiympäristön toimiala vastaa perusparannuksen suunnittelusta.

Finlandia-talon päärakennus on valmistunut vuonna 1971. Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun. Samalla uudet, kaupunkilaisille ja vierailijoille suunnattavat palvelut saavat uudistetut tilat, talon suojelua kunnioittaen. Kongressisiipi on valmistunut 1975.

Talon vaikuttavat sisätilat kunnostetaan alkuperäistä säilyttäen. Esteettömyyttä ja hissiyhteyksiä parannetaan. Rakennuksen talotekniikka korjataan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Talon alakerran tiloja avataan Töölönlahden puiston suuntaan ja palveluja monipuolistetaan uuden nykyaikaisen keittiön myötä, joka helpottaa ja tehostaa henkilökunnan työtä.

Hankesuunnitelma on valmistunut vuoden 2019 alussa, ja sen perusteella on päätetty muun muassa korjausten laajuudesta, hankkeen kustannuksista ja aikataulusta. Täydentävä suunnitelma, jossa esitettiin ratkaisua julkisivumateriaaleista, on valmistunut kesäkuussa 2020. 

Finlandia-talo on suojeltu rakennussuojelulailla, ja suunnittelussa kuullaan museovirastoa ja Alvar Aalto -säätiötä. Arkkitehti, akateemikko Alvar Aallon konsertti- ja kongressitaloksi suunnittelema Finlandia-talo on yksi Suomen merkittävimpiä moderneja rakennuksia. Se on osa kansallisomaisuttaamme.

Finlandia-talo Mannerheimintien puolelta. Kuva otettu heinäkuussa 2016.

Finlandia-talon julkisivu uusitaan osana perusparannusta.

Esitys uudesta julkisivumateriaalista on tehty laajoihin selvityksiin ja testeihin perustuen. Uudeksi julkisivumateriaaliksi on valittu italialaisen Lasan alueen marmori, joka on nykyistä kestävämpi ja täyttää suojelumääräysten vaatimukset. Lisätiedot julkisivumateriaaleista löytyvät tästä uutisesta.  

Finlandia-talo on avoinna keskeytyksettä

Finlandia-talo on avoinna, ja jatkaa kongressi- ja tapahtumakeskuksena koko perusparannuksen ajan. Perusparannus alkaa vuoden 2022 alussa. Työ valmistuu ja tilat otetaan käyttöön 2024.

Perusparannuksen ajalle vuosiksi 2022- 2024 Finlandia-talon väistötilaksi nousee paviljonkimainen tila, jossa talo pystyy tarjoamaan uudenlaisia palveluja matkailijoille ja kaupunkilaisille. Tämän puurakenteisen ja jatkokäyttökelpoisen Pikku-Finlandian rakentaminen on aloitettu, ja se aukeaa tammikuussa 2022.

Kuva: Torvinen, Hirvonen ja Järvelä -suunnittelutiimi (Aalto-yliopisto)

Lisätietoa hankesuunnitelmasta15.06.2021 11:19