Suoraan sisältöön

Terassit

Terassilla tarkoitetaan ravintoloiden ja kahviloiden ulkotarjoilualuetta. Terassialuetta voi vuokrata liiketilan edustalla sijaitsevalta alueelta. Terassikausi on jaettu kesä- ja talvikauteen. Kesäkausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja talvikausi marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Kesä- ja talviterassit voivat olla erikokoisia.

Ajankohtaista

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 1. helmikuuta 2022 uudet terassitoiminnan ehdot toimikaudelle 1.4.2022–31.3.2027. Kaikki terassi- ja parklet -toimintaa 1.4.2022 alkaen harjoittavat tekevät uuden sopimuksen kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Jatkossa ”miniterassista” ei tarvitse tehdä sopimusta kaupungin kanssa (max 80 cm leveä, kiinni julkisivussa). Hakuaika alkaa 15.2.2022. Jos sinulla on liiketilasi edustalla sekä terassi että parklet, kummastakin tehdään oma erillinen hakemus ja sopimus.

Lue lisää tiedotteesta: Terassin perustajalle Helsingiltä uudet ohjeet, hinnasto ja kevennyksiäkin – useimpien terassien sopimukset uusittava (2.2.2022)

Kesäkatujen ja terassiohjeistuksen infotilaisuus yrityksille 2.3.2022  tilaisuuden esitysaineisto

Yrityksille suunnatussa verkkotilaisuudessa kerroimme uusista terassiohjeista ja kesäkatukokeilusta.

Esitysaineisto: Kesäkatujen konsepti ja ympäristösuunnitelma

Esitysaineisto: Yleisten alueiden luovuttaminen terassitoimintaan

Miten saat luvan?

Mihin terassin voi sijoittaa?

  • Terassialuetta voi vuokrata liiketilan edustalla sijaitsevalta alueelta, tutustu terassiohjeeseen (pdf).
  • Jalkakäytävällä terassi mitoitetaan lähtökohtaisesti siten, että vapaan kulkuväylän leveys on vähintään puolet jalkakäytävän leveydestä, kuitenkin vähintään 150 cm. Terassi ei kuitenkaan saa haitata julkisen kaupunkitilan käyttöä, pääsyä kiinteistöön, esteettömyyttä tai liikenneturvallisuutta.
  • Kävelykeskusta-alueella (pdf, 5Mt) on erilliset mitoitukset terassien sijoittamiselle ja Keskuskadulla (pdf) on omat mitoituksensa.

Mitä maksaa?

  • Terassihinnasto (pdf)
  • Välittömästi liiketilan edessä, julkisivussa kiinni olevaa 80 senttimetrin levyistä aluetta saa käyttää terassialueena korvauksetta, jos se on toteutettu terassiohjeen mukaisesti. Tällaiselle niin sanotulle miniterassille ei tarvitse hakea lupaa.

 Hyvä tietää

  • Uimarantojen ja urheilukenttien ja -puistojen terassiluvat myöntää kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ja kaupallisten torialueiden terassiluvat myöntää Helsingin Kaupunkitilat Oy. Yksityisten alueiden terassiluvat myöntää kunkin alueen omistaja tai haltija (esimerkiksi ostoskeskukset).
  • Anniskeluluvat terasseille myöntää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
  • Sopimus irtisanotaan lähettämällä kirjallinen irtisanomisilmoitus (pdf).
  • Jos tarvitset muutoksia sopimukseen, ota yhteyttä tarkastajiin.

Yhteystiedot

Tarvittaessa saat yhteyden tarkastajiin (pdf) puhelimitse arkisin klo 10.00–11.30 tai sähköpostitse ulkoilma@hel.fi.18.03.2022 08:14