Suoraan sisältöön

Terassit

Terassilla tarkoitetaan ravintoloiden ja kahviloiden ulkotarjoilualuetta. Terassialuetta voi vuokrata liiketilan edustalla sijaitsevalta alueelta. Terassikausi on jaettu kesä- ja talvikauteen. Kesäkausi kestää huhtikuun alusta lokakuun loppuun ja talvikausi marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Kesä- ja talviterassit voivat olla erikokoisia.

Ajankohtaista

Helsingin kaupungin uusi sopimuskausi terassi- ja parklet -alueiden vuokraamisesta alkaa 1.4.2022. Kaupunkiympäristölautakunta päättää uudet periaatteet ja ehdot vuoden 2022 alussa. Kaikki terassi- ja parklet -toimintaa 1.4.2022 alkaen harjoittavat tekevät uuden sopimuksen kaupunkiympäristön toimialan kanssa, ohjeet julkaistaan sen jälkeen, kun asia on käsitelty kaupunkiympäristölautakunnassa.

Miten saat luvan?

Mihin terassin voi sijoittaa?

  • Terassialuetta voi vuokrata liiketilan edustalla sijaitsevalta alueelta, tutustu terassiohjeeseen (pdf).
  • Jalkakäytävällä terassi mitoitetaan lähtökohtaisesti siten, että vapaan kulkuväylän leveys on vähintään puolet jalkakäytävän leveydestä, kuitenkin vähintään 150 cm. Terassi ei kuitenkaan saa haitata julkisen kaupunkitilan käyttöä, pääsyä kiinteistöön, esteettömyyttä tai liikenneturvallisuutta.
  • Kävelykeskusta-alueella (pdf, 5Mt) on erilliset mitoitukset terassien sijoittamiselle ja Keskuskadulla (pdf) on omat mitoituksensa.

Mitä maksaa?

  • Terassihinnasto (pdf)
  • Välittömästi liiketilan edessä, julkisivussa kiinni olevaa 0,8 metrin levyistä aluetta saa käyttää terassialueena korvauksetta, jos terassilla ei ole kiinteitä rakenteita. Tällöinkin terassille pitää hakea lupa.

 Hyvä tietää

  • Uimarantojen ja urheilukenttien ja -puistojen terassiluvat myöntää kulttuuriin ja vapaa-ajan toimiala ja kaupallisten torialueiden terassiluvat myöntää Tukkutori. Yksityisten alueiden terassiluvat myöntää kunkin alueen omistaja tai haltija (esimerkiksi ostoskeskukset).
  • Anniskeluluvat terasseille myöntää Etelä-Suomen aluehallintovirasto.
  • Sopimus irtisanotaan lähettämällä kirjallinen irtisanomisilmoitus (pdf).
  • Jos tarvitset muutoksia sopimukseen, ota yhteyttä tarkastajiin.

Yhteystiedot

Tarvittaessa saat yhteyden tarkastajiin (pdf) puhelimitse arkisin klo 10.00–11.30 tai sähköpostitse ulkoilma@hel.fi.05.11.2021 17:53