Suoraan sisältöön

Vaalimainonta

Yleisellä alueella tapahtuvaan vaalimainontaan tarvitaan maanomistajan lupa. 

Ajankohtaista

Vaalimainonta 19.5.-13.6.2021

Vaalimainonnassa vaalimainostelineissä ja siltamainospaikoissa (banderolli) noudatetaan Kuntaliiton suositusta, joka koskee vaalien ulkomainonnan aloittamista kaupungin omistamilla ja hallinnoimilla alueilla. Vaalimainonta alkaa viikko ennen ennakkoäänestyksen alkamista eli 19.5.2021 ja päättyy vaalipäivän iltaan 13.6.2021.

Vaalimainonnan sijoittaminen tai kiinnittäminen on sallittua vain vaalimainostelineisiin ja siltamainospaikkoihin, vaalimainonnan sijoittaminen muualle kaupunkiympäristön alueidenkäytön hallitsemalle maalle tai muuhun omaisuuteen ei ole sallittua (Ytlk 22.11.2011 § 633 ja 4.4.2017 § 121).

Vaalimainostelineiden käyttö

Helsingin kaupunki järjestää vaaleihin osallistuvien ryhmittymien käyttöön julistepaikkoja vaalimainostelineissä. Telineitä pystytetään noin 150 kohteeseen eri puolille kaupunkia. Vaalimainostelineiden käytöstä ei peritä korvausta vaaleihin osallistuvilta ryhmittymiltä. Jokaiselta vaalimainostelineen sijoituspaikalta varataan yksi julistetila jokaiselle puolueelle, yhteislistalle tai valitsijayhdistykselle. Julistetilan sijainti luettuna vasemmalta oikealle määräytyy samassa järjestyksessä kuin vahvistetussa ehdokasluettelossa (ehdokasasettelu vahvistuu 14.5.2021).

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara hoitaa vaalimainostelineiden pystyttämisen ja poisviennin sekä huoltaa vaalimainostelineitä. Lisäksi Stara myy vaaleihin osallistuville ryhmittymille julisteiden kiinnitys- ja huoltopalvelua, lisätietoja: https://www.hel.fi/stara/fi/palvelut/kadut/vaalimainosten-asennus-ja-huoltopalvelu.

Telineiden sijaintipaikat

Telineiden koordinaatit

Taustalevyn ja julisteen koko

Julisteet taustalevyineen saa asentaa valmiiksi pystytettyihin telineisiin 19.5.2021 klo 0:01 alkaen. Julisteet tulee olla telineissä viimeistään 26.5.2021. Mikäli julisteet eivät ole 26.5.2021 paikoillaan, kaupungilla on oikeus käyttää tyhjäksi jääneitä julistepaikkoja äänestysaktiivisuuden lisäämiseen tähtääviin kampanjoihin. Julisteet taustalevyineen on poistettava telineistä heti vaalipäivän 14.6.2021 jälkeen ja viimeistään 21.6.2021 mennessä, muutoin ne poistetaan Staran toimesta, mahdolliset kustannukset peritään julisteen asettajalta. Stara ei ole velvollinen säilyttämään julisteita tai taustalevyjä eikä ole vastuussa niiden hävittämisestä.

Vaalimainostelineiden käyttöoikeuden ehtona on, että telineisiin asennettavissa julisteissa on selvästi katseluetäisyydeltä havaittava joko puolueen, yhteislistan tai valitsijayhdistyksen nimi tai tunnus tai ehdokkaan nimi tai numero. Julisteissa ei saa käyttää neonvärejä eivätkä julisteet saa sisältää kaupallisia tiedotteita, liikemerkkejä tai muita kaupallisia viestejä. Vaalimainostelineiden reunapuitteisiin ei saa kiinnittää mainoksia tai vastaavia tiedotteita. Kaupunki toivoo, että julisteet pidetään siistissä kunnossa vaalipäivän iltaan asti.

Vaalimainostelineiden pystyttämiseen, vahingoittumiseen ym. liittyvät yhteydenotot Staraan puhelin (09) 310 23040 ja sähköposti stara.vaalimainonta(a)hel.fi.

Vuokrattavat siltamainospaikat

Kaupunkiympäristön alueidenkäyttö on varannut siltamainospaikkoja vaaleihin osallistuville vaalimainontaa varten ajalle 19.5.-13.6.2021 ja tulee järjestämään siltamainospaikkojen vuokraustilaisuuden ehdokasasettelun vahvistumisen (14.5.2021) jälkeen ma 17.5.2021 klo 10.00. Yhden siltamainospaikan hinta ajalle 19.5.-13.6.2021 on 557,18 euroa + alv. Lisätietoa siltamainospaikoista: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/tontit/luvat/mainonta/siltamainospaikat/

Vuokraustilaisuuteen 17.5.2021 klo 10.00 ovat tervetulleita yksi edustaja jokaisesta vaaleihin osallistuvasta ryhmittymästä, siltamainospaikat vuokrataan kaikkien paikalla edustettujen ryhmittymien kesken. Mikäli siltamainospaikkojen vuokraustilaisuudessa ei vuokrata kaikkia siltamainospaikkoja, kaupunkiympäristön alueidenkäyttö voi vuokrata niitä halukkaille.

Ilmoittautuminen vuokraustilaisuuteen sähköpostilla ulkoilma(a)hel.fi viimeistään pe 14.5.2021 klo 14 mennessä. Vuokraustilaisuus järjestetään Teams-kokouksena koronaepidemiasta johtuvien kokoontumisrajoitusten vuoksi. Varmistaaksemme vuokraustilaisuuden teknisen sujuvuuden, edellytämme ennakkoilmoittautumista. Vain määräaikaan 14.5.2021 klo 14 mennessä ilmoittautuneet voivat osallistua vuokraustilaisuuteen 17.5.2021 klo 10.00, kokouslinkki lähetetään ilmoittautuneille. Osallistuaksesi tarvitset nettiyhteyden ja mikrofonin. Tervetuloa!

Missä mainospaikkoja on?

  • Helsingin kaupunki järjestää vaaleihin osallistuvien ryhmittymien käyttöön julistepaikkoja vaalimainostelineissä. Telineitä pystytetään noin 150 kohteeseen eri puolille kaupunkia. Jokaiselta vaalimainostelineen sijoituspaikalta varataan yksi julistetila jokaiselle puolueelle, yhteislistalle tai valitsijayhdistykselle.
  • Lisäksi vaalimainontaan voi vuokrata siltamainospaikkoja.

Mitä maksaa?

  • Vaalimainostelineiden käytöstä ei peritä korvausta.
  • Siltamainospaikkojen hinta on 150 € + alv/viikko.

Hyvä tietää

  • Kuntaliiton suosituksen mukaisesti vaalien ulkomainonta alkaa viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista ja päättyy vaalipäivän iltaan.
  • Vaalimainonnan sijoittaminen tai kiinnittäminen on sallittua vain vaalimainostelineisiin ja siltamainospaikkoihin. Vaalimainoksen sijoittaminen muualle yleiselle alueelle tai muuhun kaupungin omaisuuteen ei ole sallittua.
  • Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara hoitaa vaalimainostelineiden pystyttämisen ja poisviennin ja huoltaa vaalimainostelineitä. Lisäksi Stara myy vaaleihin osallistuville ryhmittymille virka-aikaan tapahtuvaa julisteiden kiinnitys ja huoltopalvelua.
  • Vaalitilaisuuden järjestämisestä yleisellä alueella löydät tietoa tapahtumaosiosta.

Yhteystiedot

Tarvittaessa saat yhteyden tarkastajiin (pdf) puhelimitse arkisin kello 10.00–11.30 tai sähköpostitse ulkoilma@hel.fi.19.05.2021 14:10