Suoraan sisältöön

Nauti ja anna toisten nauttia

Paikallisten ekosysteemipalveluiden hyvä tila on hyödyksi ja iloksi kaupunkilaisille itselleen. Lisäksi kaupunkilaiset vaikuttavat ekosysteemien tilaan ympäri maailmaa hyödyntäessään eri alueiden ekosysteemipalveluita. 

Tästä seuraa globaali vastuu: myös muiden alueiden palveluita tulee käyttää kestävästi, jottei ympäristön tila ja sen myötä ekosysteemipalveluiden tuottokyky heikkene.

Esimerkkinä ekosysteemipalvelun heikentymisestä voi ajatella vaikkapa sinilevää. Kauniin hiekkarannan tarjoamat ekosysteemipalvelut heikkenevät merkittävästi, jos rantavesiin ilmaantuu sinilevää. Sitä on mahdoton poistaa ja se heikentää merkittävästi kaupunkilaisten virkistäytymismahdollisuuksia kesän helteisinä päivinä.

Kaupungissa voidaan pyrkiä huolehtimaan hyvin sellaisistakin omista ekosysteemipalveluista, jotka periaatteessa on mahdollista hoitaa kauempana. Esimerkiksi kasvihuonekaasuja tuotetaan kaupungissa tällä hetkellä enemmän kuin pystytään sitomaan omalla alueella kasvaviin metsiin. Tästä huolimatta hiilen sidonnassa voidaan pyrkiä mahdollisimman hyvään lopputulokseen myös kaupungissa.

Kaupunkialueilla ekosysteemien ja siten niiden antamien palveluiden tilaan voidaan vaikuttaa luontoalueiden käytön ja hoidon lisäksi mm. maankäytön suunnittelulla. Ekosysteemipalveluita tuottavat suojeltujen luontokohteiden lisäksi kaikki kaupungin luontoalueet.06.12.2019 03:57