Suoraan sisältöön

Tekemistä luonnossa

Helsingin ulkoilureitit houkuttavat liikkumaan niin metsään kuin merenrannallekin. Moni pyöräilee, lenkkeilee tai levittää viltin kauniille paikalle. Kaupunkiluonto Helsingissä rohkaisee viivähtämään ja rentoutumaan lähiluonnossa. Tälle sivulle kootaan vinkkejä ja mielenkiintoista tekemistä luonnossa.

Viihdy merenrannalla

Helsingin rantaviivan pituus on yli 130 kilometriä. Askeleita tuolta matkalta kertyy 140 000. Ei siis ihme, jos helsinkiläinen löytää tiensä aaltojen ääreen. Tunnelmallinen Merenranta kutsuu -teos tiivistää rantojen lumon: “Rannalla saamme olla vaeltajia, etsijöitä ja haaveilijoita.” Pdf –muodossa löytyvä kirja tarjoaa tietoa ja ajanvietettä rantaretkille. Lataa Merenranta kutsuu.

Merenrannnan kalliolla Uutelassa ihailee aikuinen maiemaa

Tunnista eläin- ja kasvilajeja

Suomen luonnossa on arvioitu elävän vähintään 45 000 lajia, joista valtaosa on hyönteisiä. Tuhansien lajien kirjo haastaa kovimmankin luontoharrastajan tunnistamaan vastaan tulevia eliöitä. iNaturalist - sovellus auttaa tunnistamaan lajeja yhdessä muiden kanssa. Valokuvaa tai ääntä hyödyntäen sovellus ehdottaa tuntomerkkeihin sopivaa lajia ja luontoharrastajien yhteisö jatkaa näkemäsi lajin määrittämistä. Et ainoastaan opi helposti uusia lajeja vaan kehität samalla myös luontokuvaustaitojasi! Lataa iNaturalist maksutta matkapuhelimeen omasta sovelluskaupastasi. Avaa iNaturalist -sovelluksen käyttöohje. Ympäristökasvatuksen tueksi on laadittu oma iNaturalist -käyttöohje opettajille ja oppaille

3.-12.8.2021 voit osallistua myös iNaturalist -sovellusta hyödyntävään päiväperhosten havainnointihaasteeseen "Herukkaperhosen ja suruvaipan etsintäkuulutus Stadissa". Lue myös erillinen osallistumisohje ja vinkit perhosbaarin perustamiseen.

Tarkkaile kevään etenemistä

Keväällä aistit valpastuvat. Luonnossa liikkujan silmä tarttuu polunvarsien väriläiskiin ja palaaviin muuttolintuihin. Kevät tuo löytöretket lähiluontoon. Luonnon heräämistä seurataan vuosittain Luonto-Liiton kevätseurannassa. Kevätseuranta on hauska tapa virkistää lajimuistia ja osallistua kansalaistieteen tekemiseen. Verkkosivulta voi tulostaa kortin havaintojen keräämistä varten. Lajihavainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Perheen pienemmät voivat osallistua lasten kevätseurantaan.

Neitoperhonen kukalla

Tutustu Helsingin luontotietoon

Helsingin luonto on yllättävän rikas. Tavallisimpien sähköisten karttapalveluiden maastonäkymiä tutkimalla voi omasta naapurustosta löytää uusia retkikohteita. Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmä kokoaa kartalle tietoa arvokkaista luontokohteista, kuten luonnonsuojelualueista, linnusto- ja geologiakohteista sekä metsäluonnon monimuotoisuudesta. Luontotietojärjestelmä havainnollistaa luontoarvoja kaupunkilaisten lähiluonnossa. Erilaisia luontoaiheisia karttatasoja saat valittua näkyviin aineistot valikon Ympäristö ja luonto -otsikon alta. Klikkaamalla aluerajausta tai karttasymbolia karttapalvelusta avautuu lisätieto kyseisestä kohteesta. Avaa Helsingin luontotietojärjestelmä kartalle. Tutustu luontotietoon ja näe kaupunki uusin silmin.

Löydä uusia retkikohteita

Tutustu Helsingin luontopolkuihin ja luontoesitteisiin. Luontopolkujen ladattava opasmateriaali löytyy aivan verkkosivun alalaidasta. Citynature -sivu on taustatietoa ja lajitärppejä tarjoava taskukokoinen luonto-opas. Sivun luontokohteissa kulkua opastavat rastilliset mobiililuontopolut. Mobiililuontopolkuja seurataan matkapuhelimen paikannuksen avulla.

Helsingin luonto lumoaa nyt verkossa myös kattavan luontoretkioppaan muodossa. Lataa Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä (pdf). Helsingin kaupungin julkaisemaan kirjaan on koottu Helsingin luontoretkikohteita ja nähtävyyksiä alueittain. Teos opettaa uutta lähiluonnosta ja houkuttelee suunnittelemaan retkiä. 

Auta pölyttäjiä omassa pihapiirissä

Pölyttäjien määrä on vähentynyt hälyttävästi ja monimuotoisuus vähenee. Vaikutukset ulottuvat yksittäisistä kasvilajeista ravintoverkkoihin ja ihmisen ruuantuotantoon asti. Syitä pölyttäjäkatoon ovat esimerkiksi elinympäristöjen katoaminen ja yksipuolistuminen. Hyviä pölyttäjätekoja omassa pihapiirissä ovat esimerkiksi niityn perustaminen, monipuoliset kukkaistutukset ja pesäpaikkojen rakentaminen. Istutuksia tehdessä on tärkeää katsoa, että kukkakasvit eivät kuulu haitallisiin vieraslajeihin. Pesäpaikkoina toimivat lahopuu- ja risuaidat sekä hyönteishotellit. Ylen Pelasta pörriäinen sekä Maa- ja metsätalousministeriön Hyönteishotellit 2020 –kampanjat antoivat runsaasti vinkkejä pölyttäjien konkreettiseen auttamiseen ja paikallisia lajeja auttavien hyönteishotellien rakentamiseen.

kuva hienosta niitystä

Lintuharrasta lähellä ja ripusta pönttö

Lintuja on helppo harrastaa, sillä niitä löytyy kaikkialta kaupungista vuoden ympäri. Omasta pihasta voi helposti havaita kymmeniä lintulajeja. Kaikkialla Helsingissä voi kilometrin säteellä kodista havaita toistasataa lajia. Lintujen tunnistamisessa ja elintavoissa riittää opeteltavaa loppuelämäksi. Lintujen talviruokinta ja pönttöjen ripustaminen ovat hyviä tapoja lisätä siiven iskuja omaan pihapiiriin. Pönttöjen ripustaminen ja talviruokintapaikan perustaminen vaativat taloyhtiön tai maanomistajan luvan. Moni ripustaa tiaisille ja kirjosiepolle sopivia pönttöjä. Suurempi asuntopula on vähentyneillä käenpiialla, tervapääskyllä ja kottaraisella. Näille kaikille sopii hiukan ”peruspönttöä” suurempi ja isommalla lentoaukolla varustettu pönttö. Katso Birdlifen ohjeita eri lintulajeille sopivien pönttöjen rakentamiseen.

Lue lisää Helsingin linnuista ja nappaa asiantuntijan vinkit lintuharrastuksen aloittamiseen.


Lue lisää Helsingin luontoretkimahdollisuuksista sivulla Löydä Helsingin luonto


Kuvat: Teemu Saloriutta, Jan.W.Alhfors, Hanna Seitapuro, 
01.07.2021 15:41