Suoraan sisältöön

Tekemistä luonnossa

Helsingin ulkoilureitit ja -polut houkuttavat liikkumaan niin metsään kuin merenrannallekin. Moni pyöräilee, lenkkeilee tai levittää piknikviltin kauniille paikalle. Kaupunkiluonto Helsingissä rohkaisee viivähtämään ja rentoutumaan lähiluonnossa. Tälle sivulle on koottu vinkkejä luontoharrastamiseen ja havainnointiin Helsingin luonnossa.

Tunnista eläin- ja kasvilajeja

Suomen luonnossa on arvioitu elävän vähintään 45 000 lajia, joista valtaosa on hyönteisiä. Tuhansien lajien kirjo haastaa ahkerimmankin luontoharrastajan tunnistamaan vastaan tulevia eliöitä. iNaturalist - sovellus auttaa tunnistamaan lajeja yhdessä muiden kanssa. Sovellus ehdottaa tuntomerkkeihin sopivaa lajia ja luontoharrastajien yhteisö vahvistaa tai tarkentaa määritystä. iNaturalist -sovelluksen voi ladata maksutta matkapuhelimeen omasta sovelluskaupasta. Avaa iNaturalist -sovelluksen käyttöohje. Ympäristökasvatuksen tueksi on laadittu myös oma opas: iNaturalist -käyttöohje opettajille ja oppaille

Neljä eri ryhmään kuuluvaa perhosta bannerikuvassa

Stadin hopeatäplien ja sinisiipisten havainnointihaaste 1.6.-31.8.2022

Helsingin kaupungin luonto ja ympäristötietoisuus –tiimi aloittaa päiväperhosten havainnointitempauksen kesäkuussa. Tempauksen aikana tallennetaan havaintoja sinisiipisistä ja hopeatäplistä, joista useat lajit ovat käyneet vähiin kaupungissamme. Useita laajalti Suomessa yleisesti tavattavia lajeja ilmoitetaan Helsingistä vain silloin tällöin, vaikka kaupungista löytyy laajojakin metsäalueita ja hienoja niittyjä. Milloin olet nähnyt viimeksi loistokultasiiven tai hopeasinisiiven Stadissa? Tempaukseen osallistutaan maksuttoman iNaturalist-sovelluksen avulla. Sovellus ja muut sen käyttäjät auttavat lajien tunnistamisessa. Osallistumalla teet kansalaistiedettä ja kerrytät arvokasta luontotietoa Helsingistä. Osallistujien kesken arvotaan lisäksi lahjakortti Luontokauppaan. Tervetuloa mukaan!

Lue tarkempi osallistumisohje: Stadin hopeatäplien ja sinisiipisten havainnointihaaste (pdf)

Liity mukaan iNaturalist –projektisivulle

Löydät tapahtumasivut Facebookista Kaupunkiluonto Helsingissä -sivulta. Huomaa että tapahtuma on pätkitty kahden viikon jaksoihin Facebookin tapahtuma-asetusten vuoksi. Havainnointihaaste kestää koko kesän, kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Viihdy merenrannalla

Helsingin rantaviivan pituus on yli 130 kilometriä. Askeleita tuolta matkalta kertyy 140 000. Ei siis ihme, että Helsingissä on helppo löytää aaltojen ääreen. Tunnelmallinen Merenranta kutsuu -kirja tarjoaa tietoa ja ajanvietettä rantaretkille. Teos tiivistää rantojen lumon: “Rannalla saamme olla vaeltajia, etsijöitä ja haaveilijoita.” Lataa Merenranta kutsuu (pdf)

Merenrannnan kalliolla Uutelassa ihailee aikuinen maiemaa

Tarkkaile kevään etenemistä

Keväällä aistit valpastuvat ja luonnossa liikkujan huomio kiinnittyy niin polunvarsien kukkiviin väriläiskiin kuin palaaviin muuttolintuihin. Kevät tuo löytöretket lähiluontoon. Luonnon heräämistä seurataan vuosittain Luonto-Liiton kevätseurannassa. Kevätseuranta on hauska tapa virkistää lajimuistia ja osallistua kansalaistieteen tekemiseen. Lajihavainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Perheen nuorimmat voivat osallistua omaan lasten kevätseurantaan.

Neitoperhonen kukalla

Tutustu Helsingin luontotietoon

Helsingin luonto on yllättävän rikas. Tutustumalla luontotietoon voi kaupungin nähdä uusin silmin. Helsingin kaupungin luontotietojärjestelmä kokoaa kartalle tietoa arvokkaista luontokohteista, kuten luonnonsuojelualueista, linnusto- ja geologiakohteista sekä metsäluonnon monimuotoisuudesta. Luontotietojärjestelmää tutkimalla saa tietoja myös omien lähiluontokohteiden luontoarvoista. Avaa Helsingin luontotietojärjestelmä kartalle.

Valikosta "Aineistot" otsikon "Ympäristö ja luonto" alta saa valikoitua erilaisia luontotietoa sisältäviä karttatasoja. Klikkaamalla aluerajausta tai karttasymbolia karttapalvelusta avautuu kohteen lisätieto. 

Löydä uusia retkikohteita

Tutustu Helsingin luontopolkuihin ja luontoesitteisiin. Luontopolkujen ladattava opasmateriaali löytyy aivan verkkosivun alalaidasta. Citynature -sivu on retkikohdetietoa, historiaa ja lajitärppejä tarjoava taskukokoinen luonto-opas, jonka luontokohteissa kulkua ohjaavat rastilliset mobiililuontopolut. Mobiililuontopolkuja seurataan matkapuhelimen paikannuksen avulla.

Helsingin luonto lumoaa verkossa myös kattavan luontoretkiopaskirjan muodossa. Lataa Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä (pdf). Helsingin kaupungin julkaisemaan kirjaan on koottu Helsingin luontoretkikohteita ja nähtävyyksiä alueittain. Teos opettaa uutta lähiluonnosta ja houkuttelee suunnittelemaan retkiä. 

Auta pölyttäjiä omassa pihapiirissä

Pölyttäjien määrä on vähentynyt hälyttävästi ja monimuotoisuus vähenee. Vaikutukset ulottuvat yksittäisistä kasvilajeista ravintoverkkoihin ja ihmisen ruuantuotantoon asti. Syitä pölyttäjäkatoon ovat esimerkiksi elinympäristöjen katoaminen ja yksipuolistuminen. Hyviä pölyttäjätekoja omassa pihapiirissä ovat esimerkiksi niityn perustaminen, monipuoliset kukkaistutukset ja pesäpaikkojen rakentaminen. Istutuksia tehdessä on tärkeää katsoa, että kukkakasvit eivät kuulu haitallisiin vieraslajeihin. Pesäpaikkoina toimivat lahopuu- ja risuaidat sekä hyönteishotellit. Ylen Pelasta pörriäinen sekä Maa- ja metsätalousministeriön Hyönteishotellit 2020 –kampanjat antoivat runsaasti vinkkejä pölyttäjien konkreettiseen auttamiseen ja paikallisia lajeja auttavien hyönteishotellien rakentamiseen.

kuva hienosta niitystä

Lintuharrasta lähellä ja ripusta pönttö

Lintuja on helppo harrastaa, sillä niitä löytyy kaikkialta kaupungista vuoden ympäri. Omasta pihasta voi helposti havaita kymmeniä lintulajeja. Kaikkialla Helsingissä voi kilometrin säteellä kodista havaita toistasataa lajia. Lintujen tunnistamisessa ja elintavoissa riittää opeteltavaa loppuelämäksi. Lintujen talviruokinta ja pönttöjen ripustaminen ovat hyviä tapoja lisätä siivekkäitä omaan pihapiiriin. Sekä pöntöt että talviruokintapaikan perustaminen vaativat taloyhtiön tai maanomistajan luvan.

Moni ripustaa tiaisille ja kirjosiepolle sopivia pönttöjä. Suurempi asuntopula vaivaa kuitenkin käenpiikaa, tervapääskyä ja kottaraista, joiden määrä on vähentynyt. Näille lajeille sopii hiukan ”peruspönttöä” suurempi ja isommalla lentoaukolla varustettu pönttö. Katso Birdlifen ohjeita eri lintulajeille sopivien pönttöjen rakentamiseen.

Lue asiantuntijan vinkit lintuharrastuksen aloittamiseen.


Lue lisää Helsingin luontoretkimahdollisuuksista sivulta Löydä Helsingin luonto


Kuvat: Teemu Saloriutta, Jan.W.Alhfors, Hanna Seitapuro, 




07.06.2022 18:05