Suoraan sisältöön

Tekemistä luonnossa lapsille

Pienikin piipahdus lähiluontoon rentouttaa, mutta minkälaista tekemistä lapsille löytyy luonnosta? Mitä ja miten luonnossa voi oppia? Ohessa luonnontutkimusvinkkejä koko perheelle.

Tutustu luontoon tehtäväpakettien avulla

Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ry:n ylläpitämästä MAPPA.fi -palvelusta löytyy paljon ympäristökasvatusmateriaalia niin varhaiskasvatuskäyttöön kuin perheiden luontoretkien iloksi. Materiaalipankissa on valmiiksi koostettuja teemareppuja, eli tehtäväpaketteja eri aihepiireistä. Ajankohtaiset aiheet ja teemat näkyvät uusimpien reppujen sisällöissä. Luonto-Liiton harrastekokonaisuus Pihka tehtävineen johdattelee luontoharrastuksen alkuun ja sopii hyvin puuhaksi lähiluontoseikkailuille.

Tarkkaile kevään etenemistä

Keväällä aistit valpastuvat. Luonnossa liikkujan silmä tarttuu polunvarsien väriläiskiin ja palaaviin muuttolintuihin. Kevät tuo löytöretket lähiluontoon. Luonnon heräämistä seurataan vuosittain Luonto-Liiton Kevätseurannassa. Kevätseuranta on hauska tapa virkistää lajimuistia ja osallistua kansalaistieteen tekemiseen. Verkkosivulta voi tulostaa kortin havaintojen keräämistä varten. Lajihavainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kevätseurannan teemana vuonna 2020 ovat perhoset. Perheen pienemmät voivat osallistua lasten kevätseurantaan.

Tytönkorento lehdellä

Liiku lähiluonnossa bingoten

Minkälaisia havaintoja omassa lähiluonnossa voi tehdä? Löytyykö retkellä papanoita, laulaako mustarastas ja pöriseekö mielenkiintoinen hyönteinen? Valmistaudu luontobingoon ennen retkeä piirtämällä bingoruudukko kuvineen. Ruutujen määrä on helppo sovittaa lasten ikään. Nuorimmille riittää pieni ruudukko, mutta eskarilainen jaksaa tutkia jo pidempään. Tulosta valmis luontobingo lapsille ja luontokokemusbingo aikuisille tai kurkista mallia Suomen Ladun luontobingosta. Koululaisten luontobingon voi toteuttaa myös valokuvaamalla ennalta määrättyjä kohteita. Harakan saaren vierailukauden aikana, saareen voi tutustua omatoimisesti Harakkabingon avulla.

Pystytä luontopolku omalle pihalle

Pihaihme -luontopolku on omaan pihaan tai lähiympäristöön ripustettava tunnelmallinen luontopolku. Luontopolun taulut sopivat oppaaksi luonnon tutkailuun pientenkin lasten kanssa. Taulut ja taulujen tarinat voi katsoa myös kännykän näytöltä. Lataa Vappu Ormion suunnittelema Pihaihme -luontopolun materiaali.

Keräile luontohetkiä

Luontohetkien keräily on aineeton ja mitä virkistävin keräilyn muoto. Yhdessä luonnossa vietetty aika jää mieleen ja luo pohjaa lapsen luontosuhteelle. Laadi luontoretkisuunnitelma listan muotoon. Ideoita on helppo poimia sopivalla hetkellä. Lapsiperheille suunnattu Retkikeräily on lähiretkeilyyn innostava luontoretkihaaste. Käytä valmista keräilylomaketta tai laadi oma lista lähiluonnon kohteita ja mahdollisuuksia hyödyntäen. Tulosta Retkikeräily tai tallenna se digimuodossakäytettäväksi.

Lapsia metsäretkellä katselemassa kiikareilla

Auta pörriäisiä lähiympäristössä

Pölyttäjien määrä on vähentynyt huomattavasti muun muassa torjunta-aineiden käytön, elinympäristöjen yksipuolistumisen ja katoamisen seurauksena. Hyviä pörriäistekoja voi kuitenkin tehdä omassakin pihapiirissä yhdessä lasten kanssa. Tutkikaa pölyttäjien suosimia ravintokasveja ja selvittäkää, onko joukossa perinteisiä perennoja ja puutarhassa viihtyviä luonnonkasveja tai kenties haitallisia vieraslajeja. Suoja- ja pesäpaikkojen rakentaminen on viihdyttävää luontopuuhaa koko perheelle. Pölyttäjien pesäkoloja voi lisätä rakentamalla lahopuu- tai risuaidan sekä hyönteishotellin. Ylen Pelasta pörriäinen sekä Maa- ja metsätalousministeriön Hyönteishotellit 2020 –kampanjat antavat yksinkertaisia käytännön ohjeita pölyttäjien auttamiseen. Kampanjasivuilta löytyy helppoja ohjeita hyönteishotellin rakentamiseen.

Lähde onkiretkelle

Mikä onkaan istuessa ilta-auringossa, kun kala on syönnillä! Lasikuituinen onkivapa kulkee, vaikka pyörän kyydissä ja madot saa kaupasta, jos ei ole tonkimapaikkaa. Niin ovat kaupungin rannat mielenkiintoisen harrastuksen nyppypaikkoina. Kalaliemi omista ahvenista ei unohdu. Turvaväli neljä vavanmittaa naapuriin niin ei mene siimatkaan sotkuun. Muistathan lopettaa syöntikalat asianmukaisesti ja tutustua säädöksiin Helsingin vesillä. Mukavia hetkiä veden ääreen!

Lapsia onkimassa

Bongaa lintuja

Lintuharrastuksen aloittaminen lasten kanssa on mutkatonta. Lintuja lentää niin pihapiirissä kuin lähimetsissä ja meren rannalla. Erilaisissa ympäristöissä viihtyy erilaisia lajeja. Ensimmäisen linturetken voi tehdä omalle pihalle tai lähiluontoon. Kuunnelkaa etukäteen vaikkapa viiden yleisen linnun laulua. Lajit voivat olla esimerkiksi mustarastas, talitiainen, peippo, viherpeippo ja tikli. Kuuletteko lintuja omalla retkellä? Lintujen paras lauluaika on huhtikuun alusta kesäkuun puoliväliin. Etsikää retkellä mahdollisimman monta erilaista lintulajia. Tunnistusapua saa lintuoppaista. Omien korvien lisäksi paras apuväline lintujen tarkkailuun ovat kiikarit. Lelukiikareiden sijasta pieni panostus kiikareihin palkitsee aloittelevan lintuharrastajan. Haastetta ja apua tunnistukseen tarjoaa Birdlife Suomen Tunnista 100 lintulajia -haaste.

Tutustu Vantaan lähiluonto-oppaiden materiaaleihin

Vantaan kaupungin lähiluonto-oppaat ovat koonneet verkkosivuilleen paketillisen luontoajanvietemateriaalia. Oppaat esittelevät paikallista lähiluontoa myös videoissa. Lähiluontovideoilla tutustutaan Vantaan lähiluontokohteisiin ja niihin liittyy kuhunkin erillisiä tehtäviä. 

Kuvat: Jan.W.Alhfors, Mira Lainiola ja Marianne Saviaho



11.06.2020 15:14