NATTOURS – uusittuja luontopolkurakenteita ja kaupunkiluontokohteiden luontotieto yhdelle nettisivustolle

European Union -logo

Helsingin ja Tallinnan kaupunkiluontoon on entistä helpompi tutustua: NATTOURS-hankkeessa on tehty Helsingin ja Tallinnan suosituimmista luontokohteista nettisivusto citynature.eu, joka toimii kännykässä ja sisältää luontokohteiden reittiopastukset. Näin paikallisia asukkaita, matkailijoita ja kouluja kannustetaan lähtemään Helsingin luontoalueille virkistymään, oppimaan ja nauttimaan lähiluonnosta. Hankkeen aikana 2017–2018 myös luontokohteiden polkurakenteita on uusittu ja uusitaan.

Luontopolkujen rakenteita kunnostetaan 

Helsingissä luontokohteiden polkurakenteita kunnostetaan vuosina 2017-2018 Vanhankaupunginlahdella Pornaistenniemessä ja Harakan saaressa.

Kaupunkiluontokohteet ovat alttiita kulumiselle suurten kävijämäärien takia. Luontopolkujen ja reittien kunnostamisella voidaan ohjata kävijöiden kulkua niin, ettei herkkä luonto vaurioidu.

Vanhankaupunginlahden ruovikkoalue on osa Natura 2000 -suojelualueverkostoa. Seuraa rakennustöiden vaiheita NATTOURS-hankkeen Facebook-sivulla

Lammassaareen kulkeva reitti tehdään esteettömäksi ns. laiturirakennemallilla, jossa lankut ovat kulkusuuntaan nähden poikittain.

Pornaistenniemestä Lammassaareen vievä luontopolku

Pornaistenniemestä Lammassaareen vievän luontopolun on viimeistelytöitä vaille valmis uusittu polku heinäkuussa 2017. Puurakenteiset kulkureitti kunnostetaan luontoarvoja kunnioittaen pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettaviksi sekä kauniisti luonnon muotoja myötäileviksi.

Uudet polkurakenteet tehtiin moduleista

Uudet polkurakenteet tehtiin moduleista, jotka kuljetettiin pala kerrallaan jäätä pitkin Pornaistenniemen polun varteen talven 2017 aikana. Kokoaminen ja viimeistely oli näin helpompaa tehdä häiritsemättä lintujen pesimärauhaa arvokkaalla luontoalueella.

Laiturirakenne helpottaa pyörätuolilla ja lastenrattailla kulkevia. Se on myös vankkatekoisempi kuin perinteinen menosuuntaan tehtävä pitkospuurakenne. Uusi rakenne ei myöskään tule niin liukkaaksi sateisella säällä kuin pitkittäissuunnassa kulkevat pitkospuut ja sen on tarkoitus kestää paremmin alueelle tyypillistä suurta vedenpinnan korkeuden vaihtelua.

Lähiluonto on tärkeä virkistyksen ja hyvinvoinnin lähde

Kaupunkimetsät ja muut virkistysalueet ovat luontoarvojensa lisäksi tärkeitä oleskelu- ja lähiliikuntapaikkoja etenkin kaupungeissa, jotka muuten ovat tiheästi rakennettuja.

Luontoympäristössä oleskelulla on tutkitusti myönteisiä terveysvaikutuksia. Siksi on tärkeää, että kaupungin asukkailla on jokapäiväinen mahdollisuus viettää aikaa lähimetsässä.

NATTOURS-hankkeessa selvitetään karttatarkastelun avulla, kuinka kaupunkimetsät ja muut virkistysalueet ovat kaupunkilaisten ja vierailijoiden saavutettavissa. Karttatarkastelun avulla pyritään tunnistamaan ne luontoalueet, joiden käyttöpaine on helpon saavutettavuuden ja runsaan asukasmäärän takia kaikista suurin. Työ valmistuu alkuvuodesta 2018.

Luontokohteet löytyvät netistä ja mobiilisovelluksesta

Molempien kaupunkien lähiluontokohteet on koottu nettisivustolle citynature.eu. Sivusto toimii mobiilisti, jja näin luontotieto ja valmiit reittiehdotukset kulkevat kätevästi matkapuhelimessa paikan päälle. 
  
Helsingin ja Tallinnan kymmeeen kaupunkiluontokohdetta näet myös alla olevista kartoista.


Näytä suurempi kartta

Tallinnassa luontopolkurakenteita kunnostetaan Paljassaaressa ja Kadriorun puistossa. Rocca al Mareen rakennetaan uusi lintutorni.

 

Paljassaare sijaitsee reilun viiden kilometrin päässä Tallinnan vanhastakaupungista. Niemi tunnetaan muuttolintujen pysähdyspaikkana. Niemeltä on upeat näkymät sekä merelle että lahdenpoukaman yli Tallinnan keskustaan.

Hanketta koordinoi Helsingissä ympäristöpalvelut. Mukana hankkeessa ovat kaupunkitila- ja maisemasuunnittelu, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, liikuntapalvelut sekä Helsinki Marketing.

Seuraa hankkeen etenemistä sosiaalisessa mediassa:

Lisätietoja:

 •  Projektikoordinaattori Annika Harlio, kaupunkiympäristön toimiala, annika.harlio@hel.fi, puh. 040 521 4906
 •  Projektiasiantuntija Sinikka Hangasmaa-Puska, kaupunkiympäristön toimiala, sinikka.hangasmaa-puska@hel.fi, puh. 040 521 9875

nattours-logo

Tietoja projektista:

 • Hankkeen nimi: NATTOURS – Sustainable urban nature routes using new IT solutions
 • Kesto: 1.3.2016-31.10.2018
 • Rahoittaja: European Regional Development Fund, Central Baltic Interreg
 • Hankeosapuolet: 
  • Environment Department of Tallinn City Government (Lead partner)
  • Helsingin kaupunki (Project partner)
  • Stockholm Environment Insitute Tallinn Centre (Project partner)
 • Budjetti: 1 258 573 euroa

eu-lippu

cb-logo

 JAA
23.04.2018 15:49