Suoraan sisältöön

Loukkaantuneet ja kuolleet eläimet

Pelastuslaitos

Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö auttaa resurssiensa puitteissa sairaita, loukkaantuneita tai ahdinkoon joutuneita eläimiä Helsingin alueella. Näistä tulee ilmoittaa pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikköön, puh. 09 310 30151. 

Villieläinsairaala

Korkeasaaren Palosaaressa toimii villieläinsairaala. Sairaala ottaa vastaan avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä. Jos löydät luonnosta eläimen, tarkista ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi pienet oravanpoikaset, nuoret lokit ja yksinäiset jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua. Kun tiedät eläimen tarvitsevan apua, voit lukea sivuiltamme ohjeita eläimen kiinniottoon, ensiapuun ja kotihoitoon.

Voit tuoda apua tarvitsevan eläimen Korkeasaaren lipunmyyntiin Mustikkamaalle päivittäin klo 7:stä eläintarhan aukioloajan loppuun asti. Ennen eläimen tuontia on hyvä ilmoittaa meille tulevasta potilaasta.

Luonnonvaraiset loukkaantuneet eläimet

Korkeasaaren eläintarha tarjoaa luonnonvaraisten loukkaantuneiden eläinten hoitoa. Kuntoutetut eläimet vapautetaan takaisin luontoon. Hoitoa tarvitsevia luonnonvaraisia eläimiä otetaan vastaan joka päivä eläintarhan aukioloaikana.

Korkeasaaren eläintarha ei pysty noutamaan eläimiä. Eläinten toimittamisesta hoitoon tulee sopia puhelimitse luonnonvaraishoitolan henkilökunnan kanssa. Varsinainen puhelinneuvonta vastaa päivittäin kello 12 - 13 numerossa 09 310 37887.

Eläinpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Yleiseen hätänumeroon 112 ei siis tule soittaa. Helsingin alueella eläintehtävät ottaa vastaan pelastuslaitoksen tilannekeskus, puh. 09 310 30151.

Kuolleet luonnonvaraiset eläimet

Kuolleet pienet luonnonvaraiset eläimet voi tarvittaessa hävittää sekajätteen mukana. Suurikokoisista kuolleista luonnonvaraisista eläimistä voi tarvittaessa ilmoittaa Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäreille puh. 09 310 32076, 09 310 32073 tai 09 31032025. Valvontaeläinlääkärit ovat tavoitettavissa arkipäivisin. 

Kuolleen eläimen voi tarvittaessa lähettää tutkittavaksi Ruokavirastoon. Lisätietoa Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/kuolleet-elaimet/luonnonvaraiset-elaimet/

Mikäli kuolleita eläimiä on samalla alueella paljon, on syytä olla yhteydessä Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäriin, joka arvioi, voiko kyseessä olla tarttuva eläintauti.

Esimerkiksi jos samalta alueelta löytyy useampia kuin yksi joutsen, yli viisi muuta vesilintua tai yli kymmenen muuta kuollutta lintua, tulee ottaa huomioon lintuinfluenssan mahdollisuus ja olla yhteydessä Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäriin. Lisätietoa lintuinfluenssasta Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/

Virka-ajan ulkopuolella ilmoituksen samalta alueelta löytyneistä useista kuolleista linnuista voi tehdä pelastuslaitokselle puh. 09 310 30151 tai päivystävälle läänineläinlääkärille puh. 0295 204 658.

Jos villisika löydetään kuolleena, tulisi ottaa yhteys valvontaeläinlääkäriin. Ruho tai näytteet olisi tärkeä saada tutkittua afrikkalaisen sikaruton varalta. Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siat/afrikkalainen-sikarutto/

Vastustettavat eläintaudit

Eläintautien lakisääteinen vastustyö kuuluu Helsingin kaupungin virkaeläinlääkäreille. Näihin liittyvissä kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä valvontaeläinlääkäreihin puh. 09 310 32076, 09 310 32073 tai 09 31032025. Valvontaeläinlääkärit ovat tavoitettavissa arkipäivisin.

Eläintautien leviämisen estämisen kannalta on erittäin tärkeää, että viranomaisilla on tiedossa, missä eläimiä pidetään. Lain vaatima velvollisuus rekisteröityä eläintenpitäjäksi ja merkitä eläimet koskee hyvin laajaa joukkoa eläimiä. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta: https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-merkinta-ja-rekisterointi/

Lemmikkieläimen kuolema

Lemmikki- ja kotieläimen poismeno on usein koskettava hetki isännälle ja isäntäperheelle. Eläimen poisnukkumista voidaan muistaa eri tavoin. Tällöin kyseessä voi olla esimerkiksi eläimen hautaaminen tai tuhkaaminen.

Eläinten tuhkaamista kannattaa tiedustella eläinlääkereiden klinikoilta, joista varsin monet ottavat vastaan eläimet ja toimittavat eteenpäin tuhkattavaksi.25.08.2021 10:29