Suoraan sisältöön

Espanjansiruetana ja lehtokotilo

Selkärangaton vieraslaji Helsingissä on espanjansiruetana (Arion lusitanicus). Alun perin laji on lähtöisin Portugalista. Helsingissä se on havaittu ensimmäisen kerran 1994. Laji leviää lähinnä ihmisen kuljettamien puutarhatuotteiden mukana, sillä itsekseen se kykenee kulkemaan vain lyhyitä matkoja esimerkiksi tontilta toiselle.

Puutarhurien mielestä joskus kiusallisenkin yleinen lehtokotilo (Arianta arbustorum) on luontaisesti Suomen rannikkoalueilla elävä alkuperäislaji. Paikallisesti ihmiset kuitenkin auttavat sitä leviämään otollisiin puutarhaympäristöihin.

Espanjansiruetana yleistyy Helsingissä

Erityisen haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltu espanjansiruetana on yleistynyt koko maassa ja myös Helsingissä. Sen esiintymät ovat vielä paikoittaisia, mutta asukkaat ovat monin paikoin ottaneet yhteyttä kaupunkiin kysyen torjuntaneuvoja. Vahinkojen torjumiseksi etanoiden poistamiseen kannattaa ryhtyä heti. Etanahavainnoista toivotaan ilmoituksia Vieraslajit-sivustolle (linkki sivun oikeassa laidassa).

Espanjansiruetana on runsaana esiintyessään paha puutarhatuholainen. Viileä ja kostea kesä on lajille ihanteellinen. Etanoita löytääkin parhaiten iltaisin kostealla säällä. Munat ja nuoret yksilöt pystyvät talvehtimaan.

Espanjansiruetana on aikuisena kookas, 7-14 cm pitkä. Sen väritys vaihtelee paljon, punaruskeasta harmaan kautta mustaan. Runsaat isojen etanoiden esiintymät ovat yleensä espanjansiruetanoita, mutta ennen torjuntatoimiin ryhtymistä on syytä varmistua lajista.

Keitä espanjansiruetanat kiehuvassa vedessä

Eläinsuojelulain mukaan eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, ja tämä koskee myös selkärangattomia ja haittaeläimeksi katsottuja lajeja. Espanjansiruetanat on parasta hävittää keittämällä ne väljässä, kiehuvassa vedessä, kuten ravut. Keittoveden voi kaataa WC-istuimeen. Pakkaa kuolleet espanjansiruetanat säkkiin ja laita säkki kiinteistön sekajätteeseen. Sekajäte poltetaan Vantaalla.

Kaupunki kokeili kesällä 2015 Lauttasaaressa asukastalkoita, joissa asukkaat keräsivät elävät espanjansiruetanat kaupungin toimittamaan keräysastiaan. Kaupunki huolehti etanoiden asianmukaisesta lopettamisesta.08.06.2022 15:23