Koivusaari

Koivusaaresta suunnitellaan 5 000 asukkaan ja noin 4 000 työpaikan kaupunginosaa. Koivusaaressa yhdistyvät merellinen urbaani kaupunkiympäristö, venesatamat sekä tehokas joukkoliikenne. Tilaa uudelle rakentamiselle saadaan laajentamalla Koivusaarta täyttömaalla.

Koivusaari tukeutuu uuteen metroasemaan rakenteilla olevan Länsimetron varrella. Metromatka Helsingin keskustaan kestää noin viisi minuuttia, ja Keilaniemen ja Otaniemen työpaikka-alueille matka taittuu muutamassa minuutissa.

Asunnot sijoittuvat polveileviin niemenkärkiin sekä saaren pääkadun molemmin puolin. Nauhamaisesti rantaviivaa myötäilevät asuinrakennukset muodostavat suojaisen muurin yhteispihoille. Suuresta osasta asuntoja avautuu merinäköalat. Asuntoja ei ole sijoitettu Länsiväylän välittömään tuntumaan.

Koivusaaren työpaikat on suunniteltu pääosin Länsiväylän tuntumaan ja osittain väylän päälle mahdollisimman lähelle Koivusaaren keskustaa ja metroasemaa.

Koivusaaren keskeisin viheralue tulee alueen eteläkärkeen. Se muodostuu kahdesta eriluonteisesta osasta: rakennetusta puistosta pelikenttineen ja leikkipuistoineen sekä luonnonvaraisesta merenrantaniitystä.

Pohjoisosan suurin viheraluekokonaisuus on suunniteltu lahden ympärille. Sen toisella rannalla säilyy saaren nykyistä maastoa puineen ja rantaviivaa. Lahden toiselle puolelle rakennetaan rantapuisto uimarantoineen. Koivusaaren rannat muodostavat yhtenäisen merellisen kävelyreitin, joka liittyy saumattomasti Lauttasaaren ja Espoon rannoilla kulkeviin reitteihin.

Koivusaaren eteläosaan esitetään kahta venesatamaa. Koivusaaren itäpuolella Vaskilahdessa sijaitseva satama jäisi venekerhokäyttöön ja Koivusaaren länsipuolella Hanasaarta vastapäätä sijaitseva satama mahdollisesti liikuntaviraston käyttöön. NJK:n kanssa on neuvoteltu pursiseuran sataman siirtämisestä suunnitteilla olevaan venesatamaan Hernesaaren kärkeen. Koivusaaren pohjoisosaan suunnitellaan moottorivenesatama.

Koivusaari sijaitsee Lauttasaaren länsipuolella Länsiväylän molemmin puolin. Nykyisin alue on pääasiassa veneilytoiminnan käytössä.

Suunnittelutilanne

Koivusaareen laaditaan parhaillaan asemakaavaa. Asemakaava-aineistoon voi tutustua alla olevasta linkistä.

Tutustu suunnitteluaineistoon >>

15.06.2018 11:31