Suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuus

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 14000
Toimipiste kartalla

Ruokamyrkytysepäilyt ja valitukset elintarvikkeista

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten viruksia, bakteereita tai niiden tuottamia myrkkyjä eli toksiineja. Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa myös loiset, sienet ja myrkylliset kasvit.

Jos epäilet syömäsi ruoan tai juoman aiheuttaneen sinulle ruokamyrkytysoireita, ilmoita siitä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus tulee tehdä sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. ravintola, kahvila tai työpaikkaravintola) sijaitsee.

Samoin tulee toimia, jos olet ostanut ruoan kaupasta ja epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen. Tällöin ilmoitus tehdään sen alueen viranomaiselle, jossa kauppa sijaitsee. Helsingissä ilmoitus tehdään kaupunkiympäristön toimialan elintarviketurvallisuusyksikköön.

Kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen tehtäviin kuuluu selvittää ruokamyrkytysepäilyt, ottaa tarvittaessa näytteitä epäillyistä elintarvikkeista ja tehdä harkinnan mukaan huoneistoon tarkastus.

Saatuaan tiedon ruokamyrkytysepäilystä elintarvikealan toimijan velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa siitä viipymättä viranomaiselle ja säilyttää epäilty elintarvike mahdollista näytteenottoa varten.

Voit tehdä ilmoituksen ruokamyrkytyksestä elintarviketurvallisuusyksikköön sähköisellä lomakkeella

Ruokamyrkytyksen ilmoituslomake        

Voit tehdä ilmoituksen myös puhelimitse elintarviketurvallisuusyksikön neuvontanumeroon 09 310 14000 (ma - pe klo 9.00-11.00 ).

Valitukset elintarvikkeista

Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan kun haluat antaa palautetta elintarvikkeista (esim. pakkausmerkinnöistä) tai elintarvikkeiden käsittely- ja säilytysolosuhteita. Ilmoituksen voit tehdä sähköpostiosoitteeseen elintarviketurvallisuus@hel.fi  tai elintarvikevalvonnan neuvontapuhelimeen 09 310 14 000 (ma - pe klo 9.00-11.00). Palautetta kannattaa antaa myös suoraan yritykselle.Tämän sivun lyhytosoite on hel.fi/ruokamyrkytys10.06.2020 16:49