Suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuusyksikkö

Työpajankatu 8
00580 Helsinki
PL 58235, 00099 Helsingin kaupunki
+358 9 310 14000
Toimipiste kartalla

Ruokamyrkytysepäilyt ja valitukset elintarvikkeista

Ruokamyrkytyksellä tarkoitetaan ruoan tai talousveden nauttimisen välityksellä saatua tartuntaa tai myrkytystä. Ruokamyrkytyksen aiheuttajat ovat useimmiten viruksia, bakteereita tai niiden tuottamia myrkkyjä eli toksiineja. Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa myös loiset, sienet ja myrkylliset kasvit.

Jos epäilet syömäsi ruoan tai juoman aiheuttaneen sinulle ruokamyrkytysoireita, ilmoita siitä kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Ilmoitus tulee tehdä sen alueen viranomaiselle, jossa elintarvikehuoneisto (esim. ravintola, kahvila tai työpaikkaravintola) sijaitsee.

Samoin tulee toimia, jos olet ostanut ruoan kaupasta ja epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen. Tällöin ilmoitus tehdään sen alueen viranomaiselle, jossa kauppa sijaitsee. Helsingissä ilmoitus tehdään kaupunkiympäristön toimialan elintarviketurvallisuusyksikköön.

Kunnan elintarvikevalvontaviranomaisen tehtäviin kuuluu selvittää ruokamyrkytysepäilyt, ottaa tarvittaessa näytteitä epäillyistä elintarvikkeista ja tehdä harkinnan mukaan huoneistoon tarkastus.

Saatuaan tiedon ruokamyrkytysepäilystä elintarvikealan toimijan velvollisuuksiin kuuluu ilmoittaa siitä viipymättä viranomaiselle ja säilyttää epäilty elintarvike mahdollista näytteenottoa varten.  

Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan, kun haluat ilmoittaa ruokamyrkytysepäilystä tai antaa palautetta elintarvikkeista (esim. pakkausmerkinnöistä) tai elintarvikkeiden käsittely- ja säilytysolosuhteista. Ilmoituksen voit tehdä sähköpostiosoitteeseen elintarviketurvallisuus@hel.fi  tai elintarvikevalvonnan neuvontapuhelimeen 09 310 14 000 (ma - pe klo 9.00-11.00). Palautetta kannattaa antaa myös suoraan yritykselle.


Jos epäilet itse saaneesi ruokamyrkytyksen tai haluat ilmoittaa epäilystä toisen henkilön puolesta tee ilmoitus tällä lomakkeella.
Jos olet elinkeinonharjoittaja, voit ilmoittaa yritykseesi tai toimintaasi kohdistuvasta ruokamyrkytysepäilystä tällä lomakkeella.


Tämän sivun lyhytosoite on hel.fi/ruokamyrkytys10.11.2021 10:53