Kestävä liikkuminen

Suomalaiset matkustavat päivässä keskimäärin noin 42 km. Ei ole yhdentekevää ympäristölle ja terveydelle kuinka nämä matkat teemme.

Liikkumistarpeen miettiminen

Liikkumisasiat, kuten joukkoliikenneyhteydet ja pyöräilyreitit, kannattaa huomioida jo asunnon hankintavaiheessa. Lähipalveluja ja nettiasiointia suosimalla voi omaa liikkumistarvetta vähentää. Tekemällä esimerkiksi kerran viikossa töitä kotoa käsin, voi työmatkojensa päästöjä vähentää viidenneksen.

Pyöräily ja kävely

Pyöräillen ja kävellen saa helposti päivän liikunta-annoksen samalla. Helsingissä on jopa 1 200 km pyöräteitä. Reittien suunnittelu on helppoa HSL:n kevyen liikenteen reittioppaan avulla.

Joukkoliikenne

Helsingissä joukkoliikennetarjonta on erinomaista. Omia reittejä on helppo suunnitella HSL:n reittioppaan avulla.

Tehokas auton käyttö

Jos vuosittaiset ajokilometrit jäävät kovin alhaiseksi, on taloudellisestikin järkevämpää käyttää yhteiskäyttö- ja vuokra-autoja. Jos auton hankkimiseen päätyy, kannattaa valita omaan käyttötarkoitukseen sopiva, vähäpäästöinen malli.

Taloudellisella ajotavalla voi polttoainekustannuksissa - ja samalla päästöissä - säästää jopa 10 %. Matkan suunnittelussa kannattaa huomioida myös liityntäpysäköintimahdollisuudet  – olisiko järkevintä jättää auto sopivaan pysäköintipaikkaa ja jatkaa matkaa julkisilla liikennevälineillä? Kimppakyydillä voi helposti säästää sekä kustannuksia että päästöjä ja vähentää ruuhkia.

Vähäpäästöisille autoille alennusta pysäköintimaksuista

Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön kriteerit vähäpäästöisille autoille ja myöntää niille 50 %:n alennuksen pysäköintimaksuista. Kriteerien mukaan bensiini- ja dieselautojen (hybridit mukaan lukien) hiilidioksidipäästöjen on oltava korkeintaan 100 grammaa kilometriltä ja kaasu- ja etanoliautojen hiilidioksidipäästöjen korkeintaan 150 grammaa kilometriä kohden. Lisäksi säänneltyjen päästöjen pitää olla vähintään Euro 5 -tasoa.

Täyssähköautot ja sähkökäyttöiset mopoautot ovat myös oikeutettuja pysäköintietuuteen. Pysäköintietuutta voi hakea Helsingin kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelusta. Tarkempia ohjeita löytyy esitteestä Vähäpäästöiset autot.

Kestävä elämäntapa -sivustolta löydät paljon vinkkejä ympäristöystävälliseen liikkumiseen.JAA
11.12.2017 10:19