Suoraan sisältöön

Kosteus ja homevauriot

Homeitiöitä on kaikkialla ympäristössämme. Kaikista rakennuksista on myös mahdollista löytää pieniä homepesäkkeitä esimerkiksi märkätiloista tai kosteudelle alttiina olevista ulkoseinä- tai kattorakenteista. 

Terveyshaittana pidettäviä homevaurioita syntyy siinä vaiheessa, kun rakenteessa on jatkuva kosteusrasitus, joka mahdollistaa normaalista poikkeavan mikrobien kasvun.

Homevaurioiden syitä

Kosteusvaurioiden syitä voivat olla esimerkiksi putkivuoto, märkätilojen puutteelliset vedeneristeet, riittämätön ilmanvaihto tai rakennusvirheet, jotka mahdollistavat kosteuden pääsyn tai tiivistymisen rakenteisiin.

Mikrobi-itiöitä saattaa kulkeutua sisätiloihin myös rakenteiden läpi esimerkiksi rakennuksen alustan maaperästä tai seinän eristetilasta, mikäli rakenteet eivät ole tarpeeksi tiiviit ja sisätilat ovat liian alipaineiset. Tällöin homeongelman yhtenä osatekijänä ovat rakennuksen ilmanvaihdon ongelmat.

Kosteusvaurion aiheuttajana voi olla myös tilojen käyttäjä. Huolimaton veden käsittely tai astianpesukoneen asennus sekä ilmanvaihtoreittien tukkiminen voivat olla syitä kosteusvaurioiden syntyyn.

Miten kosteus- ja homevaurio ilmenee?

Kosteus- ja homevaurio ilmenee usein kellarimaisena tai pistävänä hajuna. Hajun aiheuttavat mikrobikasvustojen aineenvaihduntatuotteet, joten hajun luonne vaihtelee mikrobilajin ja kasvualustan (rakennusmateriaali) mukaan. 

Rakenteissa oleva liiallinen kosteus ilmenee usein myös maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai turpoamisena tai silmin nähtävänä mikrobikasvustona rakenteen pinnalla. Suihkunurkkauksessa voi tyypillisesti esiintyä vähäistä mikrobikasvustoa, jonka poistamiseksi tulee ensisijaisesti tehostaa ilmanvaihtoa ja puhdistaa pinnat säännöllisesti.

Rakenteiden kosteustilannetta voidaan tarvittaessa kartoittaa esim. pintarakennekosteusilmaisimilla.

Vaurion korjaus

Mikäli tiloissa on selvästi todettavissa kosteus- tai homevaurio, tulee seuraavaksi selvittää sen aiheuttaja sekä sen laajuus.

Homeisia rakenteita purettaessa ja korjattaessa on oltava erityisen huolellinen, ettei hometta sisältävä rakennuspöly leviä muihin tiloihin.

Laajemmissa korjauksissa alue tulee eristää ympäröivistä tiloista osastoimalla ja alipaineistamalla. Korjaustyön päätteeksi tulisi tehdä pölyttämäksi siivous.

HometalkootJAA
16.12.2019 10:37