Suoraan sisältöön

Asunto Helsingistä

Uusia asuntoja rakennetaan Helsinkiin nyt vilkkaammin kuin koskaan. Helsinkiin nousee kokonaisia uusia kaupunginosia, kuten Jätkäsaari, Kalasatama ja Kruunuvuorenranta. Koteja tuhansille uusille asukkaille rakennetaan myös muihin kaupunginosiin. Tarjolla on siis runsaasti erilaisia asumisvaihtoehtoja – omistusasuntoja, vuokra-asuntoja ja asumisoikeusasuntoja kerros- ja pientaloissa eri puolilta kaupunkia.

Monikielistä tietoa asumisesta ja asunnon vuokraamisesta, käytännön asioista muuttoon liittyen, paloturvallisuudesta, sähkötöistä ja vesivahinkojen ennaltaehkäisystä sekä asukkaan oikeuksista ja velvollisuuksista niin vuokra- kuin omistusasunnossakin löydät Info Finlandin sivuilta.

Asumisneuvonta

Asumisen neuvontapisteestä saat apua ja neuvoa asunnonhaussa, sähköisessä asioinnissa ja talous- ja velkaneuvonnassa. Asumisneuvonta

Vuokra-asunnot

Useimpiin kaupungin asuntoihin asukkaat valitaan hakijan asunnontarpeen, tulojen ja varallisuuden perusteella. Lisäksi kaupunki vuokraa työsuhdeasuntoja työntekijöilleen sekä asuntoja, joihin ei ole varallisuusrajoja. Kaupungin lisäksi vuokra-asuntoja tarjoavat monet yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt.

Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasunto on vuokra-asunnon ja omistusasunnon välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksun, joka on 15 prosenttia asunnon alkuperäisestä hankintahinnasta. Sen lisäksi asumisesta maksetaan vuokraan verrattavaa kuukausittaista käyttövastiketta. Asukkaat valitaan järjestysnumeron perusteella. Numeron hakeminen on maksutonta eikä sido mihinkään.

Hitas- ja muut omistusasunnot

Hitas-asunnot ovat omistusasuntoja, joiden myyntihinnalle kaupunki määrittelee ylärajan. Tämän vuoksi hitas-asuntojen myyntihinta on usein matalampi kuin tavallisissa omistusasunnoissa.

Kaupunki luovuttaa tontteja omatoimisille pientalorakentajille sekä ryhmärakentajille.

Myynnissä olevia omistusasuntoja voi etsiä rakennuttajien ja kiinteistönvälittäjien sivuilta sekä muista verkkopalveluista.

Asunnot opiskelijoille ja nuorille

Opiskelija-asuntoja Helsingissä vuokraa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas. Lisäksi erinäiset opiskelijajärjestöt saattavat vuokrata asuntoja omille jäsenilleen. Nuorisoasuntoliitto ja Nuorisosäätiö vuokraavat asuntoja työssä käyville tai työelämään hakeutuville nuorille.

Ikääntyneiden, vammaisten ja asunnottomien asuminen

Kaupunki tarjoaa asuntoja henkilöille, jotka ovat erityisen avun tarpeessa. Asumiseen on saatavissa myös apua esimerkiksi kodinhoidossa.03.05.2021 12:40

Vuokra-asunnot

Helsingin kaupunki on Suomen suurin vuokranantaja, joka omistaa yli 56.000 asuntoa. Täältä saat tietoa vuokra-asunnoista.

Vuokra-asunnot

Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja.

Asumisoikeusasunnot

Hitas-asunnot

Hitas-asunnot ovat omistusasuntoja, joiden myyntihinnalla on yläraja. Kaupunki myös valvoo Hitas-asuntojen kauppoja ja kauppahintoja.

Hitas-asunnot

Erityisryhmien asuminen

Vanhukset, vammaiset, asunnottomat, maahanmuuttajat sekä lastensuojelun asiakkaina olleet nuoret ovat erityisen avun tarpeessa olevia ryhmiä, joille kaupunki järjestää asuntoja.

Erityisryhmien asuminen

Työsuhdeasunnot

Helsingin kaupunki vuokraa työntekijöilleen työsuhdeasuntoja.

Työsuhdeasunnot

Toimiva ja terveellinen asunto

Asuntojen olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu tiloissa oleskeleville terveyshaittoja. Helsingissä asuntojen terveydellisten olojen valvonta kuuluu ympäristöpalveluiden tehtäviin.

Toimiva ja terveellinen asunto