Hoppa till innehållet

Överraskande konstgåvor

Julen 2020 blir annorlunda för många Helsingforsbor. Man kan inte träffa familj, släktingar och vänner som man brukar. För många är ensamhet också ett mer permanent tillstånd. För andra innebär julen arbete och julhelgerna tillbringas i jobbet där man hjälper andra.

Helsingfors stads kultur- och fritidssektor genomför i samarbete med social- och hälsovårdssektorn, Helsingfors Församlingar och Setlementtiasunnot Oy den juliga Konstgåvan-kampanjen, vars syfte är att skapa glädje och ljus i julen för äldre, ensamma, arbetslösa och låginkomsttagare samt personal inom vårdsektorn och tjänstesektorn som arbetar under julen.

Konceptet Konstgåvan är bekant från Helsingfors festspel, där stadsborna förra sommaren fick donera konstgåvor som en överraskning till sina nära och kära. Den här gången väljer Helsingfors social- och hälsovårdssektor, Helsingfors församlingar och Setlementtiasunnot Oy  mottagarna till gåvorna. Konstgåvorna ges riktat till enskilda hemvårdsklienter, seniorcentrens och servicehusens gårdar, kyrkogårdarnas besökare samt Setlementtiasunnots  klienter. Därutöver uppmärksammas vårdpersonal som arbetar under julen med virtuella musikhälsningar och tack.

Både årstiden och coronarestriktionerna ställer sina egna villkor på konstgåvorna som delas ut julen 2020. Gåvorna ges utomhus med säkerhetsavstånd enligt myndighetsanvisningarna. Totalt medverkar cirka 20 konstnärer, varav en stor del är musiker. Även teckenspråkiga konstnärer medverkar.

Gåvan är en överraskning för mottagarna. På varje plats finns en mottagare (vårdare, personal, gåvomottagarens anhörig e.d.) som garanterar en säker upplevelse för konstnären och den som får gåvan. Gåvorna delas ut 23.12, 24.12 och 25.12. ​

Konstgåvorna arrangeras som ett samarbete mellan Helsingfors stad, Helsingfors kyrkliga samfällighet och Setlementtiasunnot oy.Kuva yllä: Thomas Galler/Unsplash
31.03.2021 16:33