Hoppa till innehållet

Glädje och aktiviteter via nätet


Även om vi inte alltid kan besöka andra människor fysiskt, har vi turen att världen kommer till oss via nätet. Här nedan har vi listat tips på inspirerande, intressanta och nyttiga innehåll.

Vård av sociala relationer

År 2020 är vi inte längre beroende av telefonsamtal, e-post eller sms. Bibliotekens nationella Helmet-tjänst har listat tips på olika slags nättjänster och verksamhetsmodeller som kan användas för att upprätthålla sociala relationer även om man inte är på samma plats. På listan finns diskussionsplattformar (till exempel Facebook Messenger), men även spelplattformar där man kan spela exempelvis traditionella brädspel – tillsammans med bekanta eller okända spelare.  Största delen av det som listas är gratistjänster, tillägg som kostar har angetts vid respektive tjänst. (på finska)

Motion

Undantagstillståndet framhäver betydelsen av livets grundläggande saker, såsom att motionera och röra på sig. Mycket stillasittande eller liggande, eller stannande i sängen försvagar snabbt den fysiska funktionsförmågan.

Helsingforskanalen ger också många motionstips med låg tröskel för olika slags målgrupper. På kanalen finns enkla motionsstunder för barnfamiljer, unga och även äldre personer. Yoga, dansa, höj muskelkonditionen med stolgymnastik eller med Karas träningspass utomhus, anta Sirkus Magentas lättbegripliga cirkusutmaning eller genomför hela familjens fysiska rymdäventyr. Uppemot 100 motionstips väntar på dig. Bekanta dig med Helsingforskanalens motionsinnehåll (Välj sökkategorin motion och friluftsliv): https://www.helsinkikanava.fi/sv/videos 

Kultur

Helsingforskanalen

Helsingfors stads Helsingforskanal erbjuder mycket inspiration av olika slag. För kulturvännen finns bland annat Helsingfors stadsorkesters konserter, bibliotekets författargäster och sagostunder, Helsingfors konstmuseum HAM:s utställningspresentationer, Stadsmuseets videor och podcasts samt intervjuserien Graffitin aika som producerats av ungdomstjänsterna.

Bekanta dig med Helsingforskanalens kulturinnehåll (välj sökkategorin kultur eller kultur och fritid): https://www.helsinkikanava.fi/sv/videos

YLE Arenan

Det audiovisuella ymnighetshornet Yle Arenan betjänar människor i alla åldrar. Natur- och historiedokumentärer, aktualitetsprogram, kulturutbud, barn- och ungdomsprogram, inhemska och utländska serier och filmer finns tillgängliga med bara några klick. https://arenan.yle.fi/tv 

Litteratur och nya bibliotekstjänster

 ”Då är jag aldrig ensam”, skrev författaren Merete Mazzarella när hon skrev om läsning och litteratur. När vi öppnar en bok startar vi ett samtal med författaren, vilket gör varje bok till en ny möjlighet.

Helmet e-bibliotek

På grund av coronavirusrestriktionerna är samlingsutrymmena på Helsingfors bibliotek stängda för kunder 30.11.2020–10.1.2021, men böcker och annat material kan lånas eller returneras med självbetjäningsautomaten. Helmet-bibliotekens elektroniska tjänster erbjuder dock massor med läsning och andra aktiviteter, såsom nätkurser. 

I e-biblioteket hittar du tidningar, böcker, talböcker och musik. Här kan du också lära dig att exempelvis spela olika instrument eller främmande språk via webbkurser. Kurserna kan bokas och lånas på samma sätt som övrigt material med bibliotekskort och PIN-kod.

Visste du att Celias talbokstjänst är avsedd för alla som har svårt att läsa en vanlig bok på grund av läs- och skrivsvårigheter, sjukdom, funktionsnedsättning eller annan motsvarande orsak. I en del av Helmet-biblioteken är det nu möjlighet att registrera sig som kund hos specialbiblioteket Celia.

Yle Arenans ljudböcker

Yle Arenans bibliotek med ljudböcker består särskilt av inhemska litteraturklassiker.
Yle Arenans ljudböcker 

Seniorinfos tips i coronatider

På Seniorinfos nätplats har man samlat ihop många tips om coronatidens tjänster ur de äldres perspektiv. På nätplatsen hittar du anvisningar för motion, digitalt stöd, samt upprätthållande av kultur- och motionshobbyn. Dessutom har man samlat ihop viktiga kontaktuppgifter till coronatidens social- och hälsovårdstjänster. (På finska)

Foto ovan: Julius Konttinen/Helsinki Marketing
31.03.2021 16:30