Suoraan sisältöön

Fritidstjänster stängs - nya kultur- och fritidstjänster för helsingforsborna

ALMAs virtuella liveshow toppar Helsingforsdagens program

I år firas Helsingforsdagen undantagsvis endast via webben och de sociala medierna. Program från cirkuskonster till konserter och från improvisation till digitala naturguidningar sänds den 12 juni på Helsingforskanalen, i de sociala medierna, på evenemangsarrangörernas egna kanaler och i Radio Helsinki. Programhelheten på över femtio evenemang toppar med den virtuella specialspelningen Have U Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert med ALMA.

Biblioteket startar kampanj för riskgrupper: Sommarläsning till hemdörren

Helsingfors stadsbibliotek genomför i juni kampanjen Sommarläsning till hemdörren i samarbete med Helsingfors-hjälpen. Under kampanjen samlas böcker som ska avskrivas, men som ändå är i gott skick, till så mångsida läspaket som möjligt. Paketen erbjuds intresserade personer som är över 70 år och till andra riskgrupper i Helsingfors.

Man kan höra sig för om leverans av läspaket hos Helsingfors-hjälpen på numret 09 310 85805 under vardagar kl 12–15. Ingen avgift uppbärs vare sig läspaketet avhämtas på biblioteket eller förs till hemdörren av Helsingfors-hjälpen.

Biblioteken, kulturcentren, museerna, idrotts- och ungdomstjänsterna öppnar och sommarlägren och sommarkurserna börjar

Från början av juni öppnas stegvis bibliotek, kulturcentra, inomhus- och utomhussportplatser, museer och ungdomsutrymmen. Sommarläger och kurser inleder också sin verksamhet. Fler bibliotek är denna sommar öppna än under normala somrar. Det finns dessutom fler utomhusaktiviteter för ungdomar än tidigare.

Helsingfors stadsmuseum och Spårvägsmuseet öppnas för allmänheten måndag 1 juni. HAM Helsingfors konstmuseum och Villa Hagasund, som är en del av Helsingfors stadsmuseum, öppnar tisdagen 2 juni. Stadsmuseets mindre säsongsmuseer Sprutmästarens hus och Arbetarbostadsmuseet förblir stängda tillsvidare.

Ungdomstjänsterna fortsätter med sina aktiviteter i sin helhet den 1 juni men fortfarande under kontrollerade former och med iakttagande av rådande restriktioner. Under sommarsäsongen genomförs verksamheten främst utomhus, vilket även är fallet under normala förhållanden under skolornas sommarlov.

Helsingfors friluftsbad och simhallar öppnar 1.6 med undantagsarrangemang

Simstadion, Gumtäkts friluftsbad samt Britas simhall öppnar enligt sommarens normala tidtabeller från och med 1 juni och Östra centrums simhall från och med 8.6. med undantagsarrangemang och begränsat antal besökare. Kundmängden i friluftsbaden begränsas till 500, i Östra centrums simhall till 200 och i Britas simhall till 150 personer, personalen inkluderat.

Helt och hållet öppnas bibliotekens dock inte förrän i början juni. Då öppnar även museer, teatrar, kulturcenter, hobbylokaler och -utrymmen, simhallar och andra idrottsanläggningar, ungdomsgårdar, klubbutrymmen, arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och arbetscentraler. 

När det gäller inomhuslokaler samt avgränsade utrymmen utomhus, till exempel nöjesparker, djurparker och biografer, tryggas säkerheten genom att antalet besökare begränsas, genom avstånd mellan människor och anvisningar gällande hygienen i enlighet med de statliga anvisningar som är under beredande. 

Naturutflykterna i huvudstadsregionen inleds i juni – förhandsanmälning krävs

Naturutflykterna kan göras trygga för alla genom att deltagarna anmäler sig i förväg. Vi begränsar antalet deltagare till 25–50 personer. På utflykterna håller vi säkerhetsavstånd till andra deltagare och fäster särskild vikt vid hygienen för att hindra coronasmitta.

Helsingfors festspel ordnas inte på grund av coronavirussituationen

Helsingfors festspel och Konstens natt kommer på grund coronavirussituationen inte att ordnas som planerat 20 augusti till 6 september 2020. Biljetter som köpts till tidigare offentliggjorda och saluförda evenemang kan returneras enligt Ticketmasters instruktioner. År 2021 ordnas Helsingfors festspel 19 augusti till 5 september 2021 och Konstens natt firas på festspelens öppningsdag 19 augusti 2021.

Evenemanget för samtidskonst Helsingforsbiennalen skjuts upp till 2021

Helsingfors stad har beslutat att skjuta upp evenemanget för samtidskonst Helsingforsbiennalen 2020 till 2021 på grund av undantagstillståndet som coronaviruset (COVID-19) orsakat. Den första Helsingforsbiennalen ordnas 12.6.–26.9. nästa år på Skanslandet och fastlandet. Enligt nuvarande information kommer alla offentliggjorda konstnärer att delta i biennalen 2021. Virtuellt berörande upplevelser kommer att vara en del av evenemanget.

Båtar får hållas kvar på vinterförvaringsplatserna

Helsingfors stad har på grund av coronavirussituationen beslutat förlänga sjösättningstiden till den 15 september för vinterförvaringsområden för båtar som staden förvaltar eller hyr ut till båtklubbar och sällskap. Mer om båtar

E-bibban

eBiblioteket är en webbplats för de allmänna bibliotekens e-resurser. Du kan söka i materialet enligt ämne, med hjälp av ämnesord eller fritextsökning. En del av materialet i eBiblioteket är fritt, för en del av materialet behövs ett bibliotekskort och pinkod för att det ska kunna läsas.

Helsinkikuvia.fi är bildernas skattkammare

I Helsingfors stadsmuseets samlingar finns nästan en miljon fotografier från Helsingfors av helsingforsborna från 1860-talet fram till idag. Man kan bläddra bland bilderna från sin egen hemsoffa på Helsinkikuvia.fi-tjänsten där museet redan har publicerat omkring 65 000 fotografier. Fotografierna kan också laddas ned upp till sin egen enhet i hög upplösning, det vill säga i utskriftskvalitet eller i lägre upplösning för till exempel nätet. Man kan också beställa fotoprodukter mot en avgift. Utforska nostalgiska fotominnen, hitta din egen hemgata: helsinkikuvia.fi

En konstutställning i Helsingfors skala från hemsoffan

2700 konstverk runt om i Helsingfors, 500 skulpturer som kan skådas dag och natt. Helsingfors konstmuseum HAM förvaltar helsingforsbornas egen konstsamling som består av över 9000 verk. Nu kan man bekanta sig med dessa verk hemifrån via HAMs nätsida och genom att följa HAMs sociala medier.

Ungdomsarbete utförs både lokalt i bostadsområden och på stadsnivå i samarbete med andra huvudstadsregionens städer. Ungdomstjänsterna kommer också att förstärka sin närvaro på nätet.

Annegårdens kulturcentrum för barn och ungdomar, förvandlas till en virtuell mötesplats. Det virtuella Annegården erbjuder familjer och ungdomar idéer till konstupplevelser i hemmen under dagens exceptionella förhållanden.

Idrottsservicens säsongkort får förlängda giltighetstider (Helsingfors stads idrottsservice och Urheiluhallit Oy). De förlängs med en lika lång period som tjänsterna är stängda. För Helsingfors stadsorkesters del återbetalas säsongkortets pris.   10.06.2020 14:09