Suomen kielen kurssit

 

Helsingin aikuislukio järjestää monen tasoisia suomen kielen kursseja: luku- ja kirjoitustaidottomien kursseista aina tasolle B2.2 asti. 

Peruskielikurssit (alkeiskurssi ja jatkokurssi) jakautuvat hitaaseen polkuun ja peruspolkuun. Hitaalla polulla opiskelu tasolta 0 tasolle A2.2 kestää kolme lukukautta ja peruspolulla puolestaan vain kaksi. Mäkelänrinteen toimipisteessä on tarjolla myös nopea kurssi, joissa opiskelu tasolta 0 tasolle A2.2 kestää vain yhden lukukauden. Luku- ja kirjoitustaidottomille on tarjolla alkeis- ja jatkokurssi, jotka molemmat kestävät kaksi lukukautta. (Alkaen syksystä 2017 luku- ja kirjoitustaidottomien alkeiskurssi on osa aikuisten peruskoulua.) 

Suurin osa kursseista on intensiivisiä. Opetusta on neljänä päivänä viikossa. Kurssin kokonaistyömäärä koostuu oppitunneista koulussa (18 oppituntia) sekä itsenäisestä työskentelystä kotona (4 tuntia).

Kursseilla annetaan runsaasti kotitehtäviä, joiden tekeminen on tärkeä osa kurssia. Koska opiskelu kursseilla on intensiivistä, opiskelijoilta vaaditaan 100 % läsnäoloa oppitunneilla. Oppitunneille tulee saapua ajoissa eikä tunneilta voi poistua kesken opetuksen.

Intensiivikurssien lisäksi tarjolla on myös kaksi-iltaisia alkeis- ja jatkokursseja. Jatkokurssit 2 ja 3 sekä lukion kurssit ovat kaikki kaksi-iltaisia. Lukion kursseista osan voi suorittaa myös verkkokursseina.

Opetuskieli kaikilla suomen kielen kursseilla on suomi.

Opetuspaikat ja aika

Kursseja järjestetään neljässä opetuspisteessä:

Keskustan toimipisteessä (Kalevankatu 8–10)
Itä-Helsingin toimipisteessä (Kajaaninlinnantie 10)
Mäkelänrinteen toimipisteessä (Mäkelänkatu 47)
Kuution toimipisteessä (Mäkelänkatu 84).

Kursseista suurin osa järjestetään illalla ma–to klo 17.00–20.10, mutta muutamia kursseja tarjotaan myös päivisin (ainoastaan Kuution toimipisteessä). Kielikurssit alkavat tavallisesti tammikuussa ja syyskuussa, ja kestävät yhden lukukauden tai lukuvuoden.

Kurssien tasot

  • Alkeiskurssi (lähtötaso 0)
  • Jatkokurssi (lähtötaso A1.3 / A2.1)
  • Jatkokurssi 2 (lähtötaso A2.2)
  • Jatkokurssi 3 (lähtötaso B1.1)
  • Lukion kurssit (lähtötaso B1.2)

Kurssien tasoluokitukset (A1.1–B2.1) ja kurssisuoritusten arviointi perustuvat yleiseurooppalaiseen viitekehykseen. Lisätietoja tasoista Opetushallituksen sivuilta.

Loma-ajat

syysloma 16.–22.10.2017
itsenäisyyspäivä 5.–6.12.2017 
joululoma 20.12.2017–7.1.2018
talviloma 19.–25.2.2018
pääsiäisloma 29.3.–2.4.2018
vappu 30.4.–1.5.2018
helatorstai 10.5.2018

Haku kursseille

Suomen kielen kurssien hakuajat ovat elokuussa ja marraskuussa. Hakulomakkeen voi täyttää sähköisesti tai sen voi tulostaa ja lähettää postitse. Hakulomakkeita saa myös kaikkien toimipisteiden toimistoista. Jos kurssille on enemmän hakijoita kuin paikkoja, opiskelijat valitaan arpomalla. Lukion kursseille ilmoittaudutaan muiden lukion kurssien tavoin yleisinä ilmoittautumispäivinä tai Wilman kautta.

Hakuaika kevään 2018 suomen kielen kursseille on päättynyt.

Kurssimaksu

Kurssin hinta on 125 euroa. Lasku lähetetään kotiin ensimmäisen kuuden viikon jälkeen. Helsinkiläiset työttömät TE-toimiston asiakkaat saavat 50 %:n alennuksen kurssihinnasta. 

Alennuksen saavat myös helsinkiläiset päätoimiset opiskelijat, jotka esittävät opiskelijakortin. Alennus haetaan toimistosta. Lasku lähetetään kotiin ensimmäisen kuuden viikon jälkeen. Jälkikäteen alennusta ei voi saada.

Opintososiaaliset edut

Aikuisopiskelijat eivät voi saada opiskelijahintaista matkalippua tai opintotukea. Kotoutujat voivat kuitenkin saada Kelan kotoutumistukea kursseille, joiden kokonaistyöaika on 22 tuntia. Opiskelijan tulee olla yhteydessä TE-toimistoon ennen kurssin alkamista. Lisätietoja kotoutumistuesta TE-toimistosta ja Kelasta sekä Infopankin sivuilta.

 

 JAA
27.11.2017 12:34