Suoraan sisältöön

Suomen kielen kurssit


 
Helsingin aikuislukio järjestää monen tasoisia suomen kielen kursseja: luku- ja kirjoitustaidottomien kursseista aina tasolle B2.2 asti. 

Peruskielikurssit (alkeiskurssi ja jatkokurssi) jakautuvat hitaaseen polkuun ja peruspolkuun. Hitaalla polulla opiskelu tasolta 0 tasolle A2.2 kestää kolme lukukautta ja peruspolulla puolestaan vain kaksi. (Alkaen syksystä 2017 luku- ja kirjoitustaidottomien alkeiskurssi on osa aikuisten peruskoulua.) 

Suurin osa kursseista on intensiivisiä. Opetusta on neljänä päivänä viikossa. Kurssin kokonaistyömäärä koostuu oppitunneista koulussa (17 oppituntia) sekä itsenäisestä työskentelystä kotona (5 tuntia).

Kursseilla annetaan runsaasti kotitehtäviä, joiden tekeminen on tärkeä osa kurssia. Koska opiskelu kursseilla on intensiivistä, opiskelijoilta vaaditaan 100 % läsnäoloa oppitunneilla. Oppitunneille tulee saapua ajoissa eikä tunneilta voi poistua kesken opetuksen.

Intensiivikurssien lisäksi tarjolla on myös kaksi-iltaisia alkeis- ja jatkokursseja. Jatkokurssit 2–4  sekä lukion kurssit ovat kaikki kaksi-iltaisia. Lukion kursseista osan voi suorittaa myös verkkokursseina.

Opetuskieli kaikilla suomen kielen kursseilla on suomi.

Opetuspaikat ja aika

Kursseja järjestetään kolmessa opetuspisteessä:

Itä-Helsingin toimipisteessä (Kajaaninlinnantie 10)   
Mäkelänrinteen toimipisteessä (Mäkelänkatu 47)
Vuosaaren toimipisteessä (Lohikäärmeenpolku 5)

(Lukuvuoden 2021-22 kurssit näet klikkaamalla toimipistettä)

Kursseista suurin osa järjestetään illalla ma–to klo 17.10–20.10, mutta muutamia kursseja tarjotaan myös päivisin (ainoastaan Vuosaaren toimipisteessä). Kielikurssit alkavat tavallisesti tammikuussa ja syyskuussa, ja kestävät yhden lukukauden tai lukuvuoden.

Lukion kurssit järjestetään Mäkelänrinteen toimipisteessä, ja ne löytyvät lukion kurssitarjottimesta.

Kurssien tasot

  • Alkeiskurssi (lähtötaso 0)
  • Jatkokurssi (lähtötaso A1.3 / A2.1)
  • Jatkokurssi 2 (lähtötaso A2.2)
  • Jatkokurssi 3 (lähtötaso B1.1)
  • Jatkokurssi 4 (lähtötaso B1.2)
  • Lukion kurssit (lähtötaso B1.2)

Kurssien tasoluokitukset (A1.1–B2.1) ja kurssisuoritusten arviointi perustuvat yleiseurooppalaiseen viitekehykseen. Lisätietoja tasoista Opetushallituksen sivuilta.

Loma-ajat

syysloma 18.–24.10.2021    
joululoma 22.12.2021–9.1.2022 
talviloma 21.–27.2.2022
pääsiäisloma 14.–18.4.2022
helatorstai  26.5.2022

Haku kursseille

Hakuaika syksyllä alkaville kursseille on heinä-elokuussa ja vuoden alussa alkaville kursseille marraskuussa. Hakuaika kevään 2022 kursseille on päättynyt.

Hakuaikana voit hakea suomen kielen kursseille sähköisesti koulun sivuilla tai täyttämällä paperihakemuksen koulun toimistossa (Mäkelänkatu 47 tai Kajaaninlinnantie 10). Hakemuksen jättäminen ei tarkoita sitä, että on saanut kurssipaikan. Koulu tekee valinnat hakuajan päättymisen jälkeen. Hakija voidaan valita myös eri kurssille kuin hän on hakenut. Valinnasta ilmoitetaan hakijalle kotiosoitteeseen.

Lukion kursseille haetaan aikuislukion ilmoittautumispäivinä (katso koulun verkkosivut helsinginaikuislukio.fi). Hakijan tulee ottaa mukaan henkilöllisyystodistus ja aiemmat opiskelutodistukset. 

Kurssimaksu

Kurssin hinta on 125 €. Helsinkiläiset TE-toimiston asiakkaina olevat työttömät työnhakijat ja helsinkiläiset päätoimiset opiskelijat saavat 50 %:n alennuksen TE-toimiston todistuksella työttömyydestä tai opiskelupaikan opiskelutodistuksella tai opiskelijakortilla. Alennukseen oikeuttava todistus tulee toimittaa Helsingin aikuislukion toimistoon. Lasku lähetetään kotiin ensimmäisen kuuden viikon jälkeen. Jälkikäteen alennusta ei voi saada. 

Opintososiaaliset edut

Aikuisopiskelijat eivät voi saada opiskelijahintaista matkalippua tai opintotukea. Kotoutujat voivat kuitenkin saada Kelan kotoutumistukea kursseille, joiden kokonaistyöaika on 22 tuntia. Opiskelijan tulee olla yhteydessä TE-toimistoon ennen kurssin alkamista. Lisätietoja kotoutumistuesta TE-toimistosta ja Kelasta sekä Infopankin sivuilta. 


Opintojen ohjaus

Maahanmuuttajille suomen kielen koulutukseen liittyvää ohjausta antaa Heljä Nurmela, 
helja.nurmela(at)edu.hel.fi, 
puh. 040 670 916709.12.2021 16:55