YlØkuva: Antero Aaltonen, alakuva: Matti Eronen/ Kaupunkisuunnitteluvirasto
Kuva: Mikko Uro/Rakennusvirasto
Kuva: Mikko Koivistoinen/Rakennusvirasto
Kuva: Kari Sane /Kaupunkisuunnitteluvirasto
Kuva: Antero Aaltonen

LIIKUNTA JA ULKOILU

Keskuspuistossa on ulkoiluteitä 100 km, joista osa on talvisin latuina ja osa aurattuina ulkoiluteinä. Valaistuja ulkoiluteitä on Laaksosta Pirkkolan ja Paloheinän kautta Pitkäkoskelle. Töölönlahden laajan liikuntakokonaisuuden - Töölön kisahalli, Olympiastadion, Uimastadion, jalkapallostadion, jäähalli - pohjoispuolella avautuu varsinainen "Keskuspuiston portti". Keskuspuiston kautta voi kävellä tai pyöräillä moniin kaupunginosiin.

Töölönlahti

Keskuspuisto jatkuu Töölönlahdelta Olympiastadionille, Suomen urheilun keskukseen. Stadionin ympäristössä sekä pallokentällä ja kisahallissa voi harrastaa monenlaisia urheilulajeja. Vanhan jäähallin taakse on kohonnut uusi jalkapallostadion, ja kunnostetulla Uimastadionilla on mukava uida. Vanhalla Eläintarhan urheilukentällä tehdään ennätyksiä edelleen. Stadionin 72 metriä korkeasta tornista näkee kauas Keskuspuiston pohjoisosiin.
– Kaupungin talvipuutarha
– Uimastadion
– Sonera Stadium
– Olympiastadion

Laakso

Laakson ratsastuskenttä sijaitsee Auroran sairaalan läheisyydessä Nordenskiöldinkadun pohjoispuolella. Sen vieressä on lasten liikennekaupunki, jota hoitaa nuorisoasiainkeskus. Laakson ja Ruskeasuon ratsastustiet polveilevat maastossa.
– Lasten liikennekaupunki

Ruskeasuo

Ruskeasuon liikuntapuistossa on palloilukenttä, joka talvisin palvelee luistinratana. Ruskeasuon liikuntahallista löytyvät tilat käsi- ja sulkapallolle, salibandylle, tennikselle, pöytätennikselle, nyrkkeilylle ja voimailulle. Ruskeasuolla on myös jousiammuntarata. Ruskeasuon liikuntapuiston palveluihin kuuluvat myös ratsastuskentät ja -reitit sekä maneesi.
– Ruskeasuon liikuntapuisto

Maunulanpuisto

Maunulan ulkoilumaja sijaitsee Metsäläntien pohjoispuolella. Helsingin Latu ry hoitaa majaa ja sen kahvilaa.
Maunulan ulkoilumaja

Ulkoilumajan ympäristössä kulkee purupintainen kuntorata, pituudeltaan 1,5 km. Talvella kuntorata on sekä perinteisen että vapaan hiiihtotyylin latuina.

Pirkkola

Pirkkolan liikuntapuiston metsämaastoinen, 66 hehtaarin alue ulkoilureitteineen, kenttineen ja rakennuksineen sijoittuu Keskuspuiston puoliväliin ja on sen toiminnallinen keskus.

Pirkkolan urheilupuisto on liikunnan ja urheilun keskus luonnon keskellä. Pirkkolassa on uimahalli, palloiluhalli ja kaksi jäähallia sekä tilavat liikuntasalit. Pirkkolan uimahalli on avoinna niin saunojille kuin uimareille ja Pirkkolan kahvilassa on mukava piipahtaa. Viitoitetut retkeilytiet ja kuntopolut suojaavat luontoa liialliselta kulumiselta. Pirkkolasta kuntopolkuja pitkin pääsee Laaksoon, Paloheinään ja Pitkäkoskelle.
– Pirkkolan liikuntapuisto

Alueen palvelut:

  • palloiluhalli: käsi-, kori-, lento- ja sulkapallo
  • jäähallit: jääkiekko, taitoluistelu, kaukalopallo, ringette
  • uimahalli ja voimailusalit, Kesällä voi ottaa ulkona aurinkoa uimisen yhteydessä.
  • yleisurheilukenttä
  • palloilukentät, talvisin luistinratoina
  • kuntoradat: purupintainen 2 930 m / talvella latuna (perinteisen ja  vapaan hiihtotyylin) ja kivituhkapintainen 2 930 m / talvella aurattuna ulkoilutienä
  • lasten uimalammikko ja Pirkkolan Plotti
  • kahvila (ei ole auki liikuntapuiston aukioloaikojen mukaisesti)

Paloheinä

Paloheinän majalta avautuu Keskuspuiston pohjoisin osa aina Vantaan rajalle saakka. Maja tarjoaa hyvän tukikohdan puistossa liikkujille.

Majan lähiympäristössä sijaitsevat maastohiihtokeskus, purupintaiset kuntoradat (1,8 km, 3,0 km, 5,2 km, 7,5 km, talvisin perinteisen ja vapaan hiihtotyylin latuina), koiralatu, rullasuksirata, "jokamies"-golfkenttä sekä täyttömäki (57 m merenpinnasta), jossa valaistu laskettelurinne ja valaistu pulkkamäki. Maastohiihtokeskuksessa Suomen Latu ry:llä on suksien vuokraus-, huolto- ja voitelupalvelu. Paloheinän ja Haltialan maastoon voi tutustua sekä Haltiavuoren Luontopolkua että Metsäpolkua kulkien. Alueelle on valmistunut myös täyskokoinen, kivituhkapintainen jalkapallokenttä

Paloheinä on myös suosittu kilpailupaikka: maastojuoksussa, suunnistuksessa ja hiihdossa järjestetään vuosittain useita kilpailuja. Talviseen Paloheinään kuuluvat valaistu rinne ja kaupungin paras pulkkamäki. Tunturimainen rinne on 120 metriä pitkä ja 38 metriä korkea.
– Paloheinän ulkoilumaja ja muut palvelut
– Suomen Ladun hiihtopalvelut Paloheinässä

Haltiala

Koko Haltialan alue on kuin pala suomalaista maalaismaisemaa. Kotieläintilan pelloilla risteilevät talvisin laajat latuverkostot ja kesäisin osa pelloista on istutettu täyteen kukkia, joita kaupunkilaiset saavat poimia omaan käyttöönsä.

Haltialan aarnialue, Niskalan arboretum (puulajipuisto, perustettu vuosina 1906–1917) ja Pitkäkosken ja Ruutinkosken koski- ja lehtoalueet ovat luonnonsuojelualueita. Vantaanjoella on melontareitti ja kalastuspaikkoja.

Haltialan aarnialueen halki kulkee opastettu luontopolku. Uusi korpipolku valmistui keväällä 2011.
– Haltialan luontopolut

Pitkäkoskella palvelee ulkoilumaja ja kahvio ja Haltialan tilalla kahvila-ravintola Wanha Pehtoori.
– Pitkäkosken ulkoilumaja ja kahvio
– Wanha Pehtoori

HELSINGIN KAUPUNKI SUOMEKSI PÅ SVENSKA IN ENGLISH