OIKEAT VASTAUKSET:

 

1. Vain Ruotsissa ja Suomessa vaimot käyttävät kahta sormusta, muissa maissa se on leskeyden merkki. Suomessa, Ruotsissa ja Ranskassa naisen vihkisormus on vasemman käden nimettömässä, muissa maissa sormusta pidetään yleensä oikean käden nimettömässä. 

2. Suomessa valtionrautateillä ja Venäjällä on sama raideleveys, 1 524 mm. Normaaliraideleveytenä pidetään yleensä 1 435 mm, jota useimmat Euroopan ja Pohjois-Amerikan rautatiet käyttävät. 

3. Pomo sanan taustalla on venäjän ’pomoshtshnik’, joka ei kuitenkaan tarkoita pomoa vaan apulaista. Sana on johdettu venäjän verbistä ’pomogat’ (auttaa). Sanan supistuessa sen merkitys on meillä muuttunut apulaisesta esimieheksi. 

4.  Suomeen tiernapoika-näytelmät saapuivat Ruotsista 1700-luvulla. Laajimmillaan tiernapoikien, eli tähtipoikien (stjärngossarna), suosio oli 1800-luvulla, jolloin näytelmiä esitettiin yleisesti Pohjanmaalla, Lounais-Suomessa ja Uudenmaan rannikolla. 

5. Laskiaispullan (hetvägg, fastlagsbulle, fettisdagsbulle) syöminen on alun perin ruotsalainen tapa. Ensimmäinen kirjallinen maininta laskiaispullasta Suomessa on Turusta vuodelta 1689. 

6. Saijun / saikan / tsajun eli teen juonti levisi kaiken kansan ulottuville venäläisten kauppiaiden välityksellä. Teen suosio on ollut suuri etenkin Englannissa ja Venäjällä, jossa teetä pidetään lähes kansallisjuomana. 

7. Ensimmäinen harmonikka rakennettiin Saksassa 1822 ja pian soittimia valmistettiin monissa Euroopan maissa. Suomeen pienikokoiset haitarit tulivat Venäjältä 1800-luvun puolivälissä sotilaiden ja kauppiaiden välityksellä. 

8. Rälssimies tulee ruotsin kielen sanasta ’frälseman’ ja tarkoittaa vapaamiestä eli aatelismiestä, jolle kruunu on lahjoittanut maata sekä myöntänyt verovapauden. 

9. Nimipäivien vietto tulee Ruotsista. Ruotsia lukuun ottamatta muut protestanttiset maat luopuivat pyhimysten nimistä almanakoissa uskonpuhdistuksen jälkeen. Kalenteriin merkityt pyhimysten muistopäivät muuttuivat vähitellen samannimisten henkilöiden merkkipäiviksi. 

10. Sana tulee venäjän ’zontik’ sanasta, joka tarkoittaa sateenvarjoa.

Takaisin tehtäväsivulle