SOM MINIATYR OM S:T PETERSBURG  

Inflyttningen till den nya huvudstaden var livlig. På kort tid blev befolkningsstrukturen differentierad och staden mångkulturell. Bland nykomlingarna fanns tjänstemannafamiljer, universitetsfolk, studenter, hantverkare och tjänstefolk. En särskild språklig och religiös grupp blev den ryska garnisonen och de köpmän som höll den med varor. Inkomstmöjligheterna i den nya huvudstaden lockade även utlänningar som kom att spela framträdande roller i närings- och kulturlivet. Mest kända av dessa var familjerna Fazer, Catani och Huber från Schweiz samt Paulig, Stockmann och Kleineh från Tyskland.

KLIKKAA LISÄTIETOA!

ALEXANDERSBAKELSEN

 Friherrinnan Louise Jägerhorn berättade i oktober 1818 att hon köpt en ”Alexandersbakelse”. Bakelsen var tillägnad Alexander I som skulle komma till Helsingfors året därpå. Alexandersbakelsen är av schweizisk typ, den har mördegsbotten, fyllning av sylt, och skär glasyr överst. Konditor Menn var den förste som tillverkade bakelsen, men inom kort stod den att få i alla helsingforsbagerier.

Tillbaka till framsidan